På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Norge sätter räntepress på Riksbanken

Makrokommentar Norges bank höjer räntan för tredje gång och flaggar för att räntehöjningarna nu kommer i en strid ström. Det ökar pressen på Riksbanken att, med viss eftersläpning, följa i deras spår. Något som marknaden nu börjar prisa in.

Som väntat höjde Norges bank sin styrränta till 0,75 procent i samband med torsdagens penningpolitiska besked. Det var den tredje räntehöjning sedan banken inledde sin åtstramningscykel förra hösten. Centralbankschefen Ida Wolde Bachen gör också klart att nästa räntehöjning kommer redan i juni och i slutet av nästa år väntas bankens styrränta ligga runt 2,5 procent. Vi får backa bandet till 2009 för att hitta en norsk styrränta på den nivån.

Därmed sällar sig Norges bank till en växande skara centralbanker som aviserar tämligen aggressiva räntehöjningar under kommande år. Även om de förstås, i de flesta fall, har startat från en extremt nedpressad nivå. Det här blir i så fall norska räntehöjningar som i princip ligger i paritet med de som den amerikanska centralbanken flaggat för.       

Norges bank konstaterar att norsk ekonomi står sig stark med högt kapacitetsutnyttjande och stigande sysselsättning. Det här har inneburit att både löneökningarna och löneförväntningar tagit högre fart. Till detta ska dessutom läggas att importerade varor också väntas pressa upp den underliggande inflationen.  

Den norska kronan reagerade inte nämnvärt på räntebeskedet men då ska man ha i åtanke att den norska kronan har gått mycket starkt under senare tid. Så sent som i inledningen av december kostade en norsk krona under en svensk men nu ligger kursen på strax under 1,09 svenska kronor.  

Även om det finns stora skillnader mellan norsk och svensk ekonomi så innebär torsdagens beslut att sannolikheten för att även Riksbanken kommer med en räntehöjning i någorlunda närtid stigit.

Både riksbankschefen Stefan Ingves och vice riksbankschefen Anna Breman har under veckan gjort klart att den ränteprognos som Riksbanken levererade i samband med det senaste penningpolitiska beskedet numera är förlegad. Ingves var något mer otydligt kring en eventuell tidpunkt för en första räntehöjning medan Breman såg en räntehöjning redan i närtid. Den skulle, enligt vår tolkning av hennes tal, kunna komma redan till sommaren. Det skulle i så fall vara ett historiskt snabbt omslag då den tidigare prognosen pekade mot en räntehöjning någon gång under våren 2024. Man ska dock komma ihåg att det ännu troligen finns en majoritet i riksbanksdirektionen som vill gå något långsammare fram. Det mesta börjar ändå tala för att det blir en svensk räntehöjning redan i år.  

På räntemarknaden prisas det in en svensk räntehöjning redan i juli och ytterligare minst två stycken innan slutet på 2022. Om nu inte Riksbanken väljer att höja räntan i större steg än de sedvanliga 0,25 procentenheterna vid något av de nästkommande penningpolitiska mötena.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -