Ökad riskaptit, men stagflationshot kvar

Makroveckan Riskaptiten fortsatte uppåt under veckan som gick, trots att den amerikanska centralbanken lämnade ett tufft penningpolitiskt besked. Nu väntar en vecka som ger de första, lite tydligare indikationerna på hur Ukrainakriget slagit på humöret bland hushåll och företag.

De flesta av världens börser tog ett rejält skutt uppåt under förra veckan. Den svenska börsen steg med 6,2 procent, vilket var i linje med S&P500. Det europeiska börsindexet, Stoxx600, steg i sin tur med 5,4 procent.,

Att prisutvecklingen på råvarumarknaden kommit av sig lite grann bidrog till optimismen liksom att Ryssland lyckades uppfyllas sina åtaganden på obligationsmarknaden. Men mycket av uppgången får nog samtidigt hänvisas till att investerare såg ett köpläge efter tidigare nedgångar och många hängde på börståget när det började röra sig uppåt. Så det blir intressant att se om optimismen kan hålla i sig.

Att den amerikanska centralbanken höjde räntan i förra veckan och aviserade en rad räntehöjningar under 2022 borde i alla fall inte ha varit någon humörhöjare. Dessutom fortsätter kriget mellan Ryssland och Ukraina med oförminskad styrka. Här är hoppet ändå att någon storts förhandlingslösning är på väg även om det ser lite hopplöst ut just nu.

Marknadsräntorna rörde sig förstås uppåt efter den amerikanska centralbankens tuffa besked. Framför allt rörde sig de korta räntorna och det är inte långt ifrån att tvåårsräntan ligger högre än tioårsräntan. En inverterad räntekurva brukar vara en rätt säker signal om en kommande lågkonjunktur. Så skräckscenariot om en kommande stagflationsperiod är i högsta grad levande.

I takt med att riskaptiten ökat på finansmarknaden har också den svenska kronan, sin vana troget, stärkts rejält. Men det sker förstås från rejält nedpressade nivåer. En dollar kostar nu kring 9,44 kronor och en euro kostar 10,43 kronor.

I veckan som kommer får vi de första, mer tydliga indikationer, på hur Ukrainakriget slagit mot humöret hos hushåll och företag.

onsdag publiceras hushållens konfidensindikator för EMU-området. Det lär deppas rejält.

Viktigare för börshumör och finansmarknad i stort är de preliminära inköpschefsindex som rullas ut löpande under torsdagen. Här väntas nedgångar men i ganska måttlig omfattning. I alla fall sett till omständigheterna. Riskerna finns på nedsidan så det kan dessvärre bli en del negativa överraskningar. Det samma gäller för fredagens tyska IFO-index.

Norges bank väntas höja räntan i samband med torsdagens penningpolitiska besked och det skulle inte förvåna om det ligger ytterligare räntehöjningar i pipeline.

Det hålls dessutom en rad centralbankstal under veckan som kommer och där är vi särskilt nyfikna på hur ECB resonerar nu när Federal Reserve spelat ut sina räntekort. Och så lyssnar vi gärna på vad Stefan Ingves har att säga på tisdag. I övrigt är den här veckans svenska makrogenda ganska tunn.

Måndag

De svenska bostadspriserna fortsätter uppåt och steg säsongsrensat med 0,8 procent i februari. Mycket talar ändå för att prisutvecklingen kommer att svalna av framöver. Tal från både ECB-chefen Christine Lagarde och Fed-chefen Jerome Powell. Möjligen kan Lagarde komma med lite nya penningpolitiska signaler medan Powell nog håller fast vid förra veckans budskap.

Tisdag

Riksbankschefen Stefan Ingves håller tal och även om rubriken inte antyder att talet ska innehålla några penningpolitiska signaler så vore det nog lämpligt av Ingves att utveckla lite kring de antydningar om en ny räntehållning som han gjord i radio Halland.

Onsdag

Att Bank of England höjde räntan till 0,75 procent i förra veckan gick lite under radarn när annat pockade på uppmärksamheten. De antydde ändå att de ska ta det lite lugnare framöver men möjligen kan en fortsatt hög inflation tvinga fram ytterligare räntehöjningar. Hushållshumöret i EMU-området lär ha dämpats rejält i marsmätningen.

Torsdag

De preliminära inköpschefsindexen för mars rullas ut på bred front. Nu får vi en första, riktig indikation på hur Ukrainakrisen slag på företagshumöret och hur det påverkar leveranskedjor och priser. Landar indexen på de förväntade nivåer lär marknaden dra en suck av lättnad men risken är förstås att det blir sämre siffror än så. Norges bank lämnar penningpolitiskt besked och väntas höja räntan ytterligare ett snäpp.

Fredag

Det, även i normala fall, tunga tyska IFO-indexet har ännu större tyngd den här gången. Risken är påtagligt att den ljusning som synts under de senaste månaderna fått sig en rejäl knäck. Många tyska företag har trots allt hyggligt stor försäljning i Ryssland. Hoppet står ändå till att ett svagt IFO-index är så väntat att större marknadsreaktioner kan undvikas. Amerikanska Michiganindex, som mäter hushållshumöret, är rejält nedtryckt. Främst på grund av den skyhöga inflationen.     

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -