En månad med enorma fondrörelser

Fondkommentar Efter årets tuffa inledning för fonder med inflations- och ränteoro, fick vi ett fullskaligt krig i Europa som sänkt investerarnas humör betydligt. Placera summerar senaste månadens fondrörelser och konstaterar att skillnaden mellan vinnare och förlorare är rekordstor.

Inledningen på 2022 har bjudit på en strid ström av negativa nyheter och en rejäl motvind för aktier -med några få undantag inom råvaror och energi. Årets motvind har dämpat investeringshumöret och i Bofa Securities senaste investeringsenkät ser vi nu en riskvilja i nivå med när det var som mörkast i mars/april 2020 och oktober 2008 precis när Lehman kraschade.

VIX-index

Den sjunkande riskviljan syns på den stigande volatiliteten på världens börser och bland de globala sektorerna, bara tre av tio landar på plus avkastning den senaste månaden.

Bästa sektor den senaste månaden är allmännyttiga bolag följt av energisektorn. Även den defensiva sektorn hälsovård landar på plus den senaste månaden. Energibolagen gynnas av höga energipriser och oljepriset har stigit kraftigt sedan början på december. Energisektorn hör till årets bästa sektor med en uppgång på över 22 procent och den enda som har positiv avkastning.

Flera tillväxtorienterade sektorer som sällanköpsvaror och tekniksektorn intar botten av listan med nedgångar på minus 14 respektive 9,1 procent.

Värt att notera är att bank och finanssektor backat betydligt den senaste månaden, vilket gör att årets avkastning nu är negativ.

Den senaste månaden hittar vi få vinnarregioner, men diversifiering har betalat sig.

Stockholmsbörsen som får anses väldigt smal med globala mått mätt har drabbats hårt med en nedgång på över 8,5 procent för en indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen. Småbolagsindex har klarat sig snäppet bättre med en nedgång på 8 procent.

En bred europaindexfond har lyckats bättre än Stockholm trots att nettoutflödet från Europafonder varit det största någonsin de senaste tre veckorna. Nedgången i kronor summeras till drygt 5 procent. Euron har stärkt med runt en procent under månaden vilket lyfter avkastningen mätt i kronor.

Men det har varit tuffare för tillväxtmarknadsfonder. En bred tillväxtmarknadsindexfond har backat närmare 13 procent under månaden.

Att diversifiering lönat sig under månaden är tydlig då en bred globalindexfond bara backat med 2,7 procent. Även här lyfts avkastningen i kronor, då dollarn stärkt med drygt 2 procent under månaden, men periodvis var uppgången hela 10 procent.

USA-fonder har påverkats minst, kanske inte så konstigt då dollarförstärkningen hjälpt till att snygga till avkastningssiffrorna. USA är också givetvis långt ifrån kriget i Europa, och den stora hemmamarknaden är i mångt och mycket är självförsörjande i en högre grad än de europeiska. Nedgången summeras till drygt 1 procent.

Placera har listat tio vinnarfonder och förlorarfonder, avkastningen mellan vinnarna och förlorarna landar på närmare 60 procentenheter, vilket är den klart största skillnaden under mina närmare sju år som fondskribent.

Fonder  1 månad i år 1 år
CPR Invest Global Gold Mines A 14,9% 21,9% 27,8%
Threadneedle (Lux) Enhanced Cmdts AU 14,4% 29,5% 56,2%
Storebrand Renewable Energy A2 13,7% −1,6% -
BNP Paribas Env Abs Rtn Th Eq EAR Cl C 11,1% −9,5% −28,4%
AuAg Silver Bullet A 10,9% 13,5% −2,8%
Invesco Gold & Special Mirls A USD Acc 10,6% 14,7% 26,1%
Franklin Gold & Prec Mtls A(acc)USD 10,3% 12,1% 20,2%
Proethos Fond 9,5% −5,1% −6,3%
Franklin Natural Resources A(acc)USD 8,2% 23,9% 41,9%
Finserve Global Security Fund I SEK R 8,2% 9,3% 28,0%
Källa: Avanza & Morningstar den 15 mars 2020      

 

Vinnarlistan innehåller flera branschfonder inom ädelmetaller, energisektorn och ett antal fonder inom förnybar energi och som är kontra vinnare på ett högre oljepris när EU vill investera sig fritt från rysk energi.

Förutom flykten till en säker hamn sedan krigsutbrottet i Ukraina, gynnas ädelmetallerna av den skenande inflationen.

De noterade ädelmetallbolagens vinster kommer att bli höga vid dagens prisnivåer. Gruvbolagens balansräkningar och skuldsättningsgrader samt produktionskostnader för att bryta ädelmetaller påverkar vinsterna.

Den stora skillnaden mot att investera i en guld- och ädelmetallfond i stället för att köpa underliggande tillgång mot guldpriset, är att gruvbolag fungerar som en hävstång på ädelmetallpriset.

Högst avkastning under månaden har CPR Invest Global Gold Mines A på knappt 15 procent, vilket är bättre än kategorisnittet som stigit 9 procent.

Fonden investerar i medelstora och stora bolag som producerar guld- och ädelmetall på global basis. Investeringsuniverset utgörs av runt 300 bolag och totalt har fonden en koncentrerad portfölj på 42 bolag.

De tio största innehaven väger tillsammans 60 procent. Kanadensiska bolag utgör hela 57 procent av fondens värde, följt USA-bolag på 15 procent. Största europeiska land är Storbritannien med 3,4 procent.

Fonden har störst exponering mot rena gruvbolag, men investerar även i royalty- och streamingbolag. Wheaton Precious Metals som är fondens fjärde största innehav räknas som ett av världens största streamingbolag.

Det är bolag som erbjuder rörelsekapital till andra gruvbolag som utvecklar ett projekt. Som betalning får royalty- och streamingbolaget andel av gruvbolagets framtida ädelmetallproduktion - till ett förutbestämt pris när avtalet träffas.

Royalty- och streamingbolagen påminner mycket om ett investmentbolag inom gruvsektorn utan egen produktion. Om det är stora svängningar i ädelmetallpriser kan de bli stora vinnare - eller förlorare.

Den kanadensiska guldproducenten Barrick Gold är fondens största innehav med en vikt på närmare 10 procent och även fondens bästa bidragsgivare den senaste månaden med en uppgång på närmare 19 procent.

Vi hittar ytterligare tre ädelmetallfonder på månadens vinnarlista.

Den näst bästa fonden under månaden är en branschfond inom råvaror. Fonden Threadneedle (Lux) Enhanced Cmdts AU investerar i olika typer av råvaruderivat. Månadens avkastning är drygt 14 procent.

Det är en aktivt förvaltad fond med fokus olika typer av råvaruderivat som olja, industrimetaller och inte minst olika jordbruksprodukter.

tredjeplats hittar vi en branschfond som investerar i förnybar energi. Storebrand Renewable Energy A2 har avkastat närmare 11 procent.

Branschfonder inom förnybar energi har haft en stark avkastning sedan kriget i Ukraina startade. Stigande inflationsförväntningar och räntor har varit en katalysator för utvecklingen tillsammans med invasionen av Ukraina som skapat allt högre energipriser.

Men viktigare är förmodligen den långsiktiga effekten av att påskynda EU:s Green Deal och minska Europas beroende av rysk energi. Det har lyft gröna företag generellt den senaste månaden.

Storebrand Renewable Energy har med råge klått sitt jämförelseindex.

Vinnarlistan innehåller bolag inom sol- och vindenergi. Fondens största bidragsgivare var det israeliska soloptimeringsbolaget Solaredge Technologies, bränslecellsbolaget Bloom Energy och danska Vestas Wind Systems. Alla tre bolagen bidrog med betydande överavkastning.

Förlorarlistan består av en majoritet av fonder med fokus på tillväxtbolag i Östeuropa och Kina.

Fonder 1 månad i år 1 år
Fidelity EM Eurp Mdl Est&Afr A −43,0% −43,7% −35,1%
Robeco Next Digital Billion D EUR −30,3% −39,5% -
Nordea Kinafond −28,2% -31,2% −42,4%
MS INVF Emerging EMEA Equity A −27,8% −29,3% −14,6%
Invesco PRC Equity A USD AD −27,2% −26,7% −44,3%
Pictet-China Equities R USD −27,2% −26,6% -
Templeton China A(acc)USD −27,1% −27,5% −41,1%
Barings Hong Kong China A USD Inc −26,9% −28,2% −37,7%
Allianz China Equity A USD −26,6% −24,8% −35,4%
Danske Invest China A −26,6% −25,6% −35,2%
Källa: Avanza & Morningstar den 15 mars 2020      

 

Tuffast har det varit för Fidelity EM Europ MDl Est&Afrika som backat hela 43 procent på en månad. Det har gjort att det senaste årets avkastning lyser rött på drygt 35 procent.

Fonden investerar i bolag med verksamhet i Central- och Östeuropa inklusive Ryssland. Den är aktivt förvaltad sedan 2017 av Nick Price, Chris Tennant och Zoltan Palfi.

Fidelity EM Europ MDl Est&Afrika är koncentrerad med 46 innehav. Vid det senaste månadsskiftet utgjorde ryska investeringar en betydande del av fondens värde och hela fem av de tio största innehaven är ryska bolag.

Vi hittar den ryska energijätten Gazprom som fondens största bolag med 10 procents vikt. Aktien som handlas på Londonbörsen har tappat över 90 procent i värde sedan invasionen av Ukraina startade.

Den ryska storbanken Sberbank återfinns också på topplistan och aktien handlas ned över 99 procent den senaste månaden.

Förlorarlistan innehåller förutom två Östeuropafonder sju Kinafonder som backat betydligt under månaden.

Det som sticker ut på förlorarlistan är fonden Robeco Next Digital Billion som backar 31 procent. Det är en tillväxtmarknadsfond med ett stort inslag av teknikbolag.

Fonden har flera kinesiska teknikbolag bland fonden största innehav vilka backat mycket under månaden. Den ryska onlinebanken Tinkoff hör till fondens största innehav och har som andra ryska bolag haft en brutal aktiekursutveckling med en nedgång på 95 procent sedan invasionen i Ukraina inleddes.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -