Läkemedel: Vinst och värderingar

Fonder Historiskt låga värderingar och stabila vinster talar för läkemedelssektorn. Det säger Susanna Urdmark, förvaltare av fonden Rhenman Healthcare Equity L/S.

Susanna Urdmark förvaltar tillsammans med Henrik Rehnman och ytterligare två medarbetare läkemedelshedgefonden Rhenman Healthcare L/S, som sedan start i juni 2009 har en genomsnittlig årlig avkastning på 18 procent. Till sin hjälp har de även ett vetenskapligt råd.

Susanna Urdmark

Intresset för hälso- och sjukvårdsaktier har kommit tillbaka. Hur investerar ni nu?

”Backar vi bandet ett år, så insåg vi i början på 2021 att hälsovårdssektorn inte skulle leda återhämtningen i ekonomin, där handlade det om andra sektorer. I och med detta valde vi att minska vår andel i biotekniksektorn, som gick väldigt starkt under 2020. Vi ökade andelen i stora hälsovårdsbolag och breddade fonden, vilket visade sig vara ett bra beslut", säger Susanna Urdmark.

"Vi har en lägre vikt i biotekniksektorn jämfört med vad vi historiskt brukar ha, vi tycker att sentimentet fortfarande är för svagt för den delsektorn. Vi är mer restriktiva än tidigare, bolagen behöver ha en bra balansräkning och en produkt som har stort kliniskt värde för att vara intressanta. Vårt övergripande fokus är innovation för med det kommer tillväxt.”

”Utsikterna för hälsovårdssektorn ser ovanligt bra ut med hög innovationstakt och där många av de stora hälsovårdsbolagen aldrig har varit så välkapitaliserade som nu. Samtidigt är den makroekonomiska miljön komplex och volatiliteten hög. Den ökade volatiliteten vi nu ser på finansmarknaden har skapat ett större intresse för hälsovårdssektorn. Vinstestimaten i både Europa och USA är på väg ner, medan vi ser en begränsad risk för nedrevideringar inom hälsovårdssektorn. Relativsynen talar nu för hälsovårdssektorn som erbjuder defensiva egenskaper. Värderingen är historiskt låg i absoluta tal och inte minst i relativa tal."

Det känns som förväntningarna inom bioteknik har varit höga de senaste åren, men utvecklingen har varit ganska sval. Vad beror det på?

”Den amerikanska hälsovårdssektorn är ett unikt ekosystem, där en stor del av innovationen framför allt sker hos små bolag, som sedan köps upp av stora hälsovårdsbolag. De stora bolagen behöver innovationskraften de små bolagen kan tillföra för att fortsätta växa. Under de senaste två åren har det varit oerhört många börsintroduktioner, särskilt inom biotekniksektorn i USA. Det har varit betydligt fler börsintroduktioner än tidigare och vi ser ett skifte när det gäller mognad på bolagen som introduceras på börsen, som är lägre än tidigare. I många fall saknas proof of concept för bolagens forskning. Ändå har noteringarna skett till höga värderingar.”

”Samtidigt som det har noterats historiskt många bolag inom biotekniksektorn, har förvärvsaktiviteten hos de stora hälsovårdsbolagen varit låg. De har sannolikt varit fullt upptagna med att hantera covid-19 pandemin. Men kanske en lika viktig förklaring är en dålig match mellan de nya relativt omogna bolagen som har noterats och de bolag som är attraktiva uppköpskandidater, nämligen bolag som redan har etablerade produkter på marknaden.”

”Nu behöver det dock komma en konsolidering i sektorn efter det stora antalet nya börsintroduktioner, och de stora hälsovårdsbolagen har dessutom ett uppdämt behov av att köpa innovation för att lyckas hålla en hög tillväxttakt. Samtidigt har flera stora hälsovårdsbolag rekordstora kassor och starka kassaflöden.”

Ni har ett bredare mandat som hedgefond. Hur utnyttjar ni det?         

”Vårt mandat skiljer sig mot en vanlig aktiefond som typiskt sett ska vara fullinvesterad med 100 procent aktier. Vårt mandat är bredare och vi kan gå kort aktier, och använda belåning för att öka den riskjusterade avkastningen. Det gör att vi måste ha stor koll på omvärldsfaktorer som inflationsförväntningar, ränteförväntningar, värdering men även  sentimentsförändringar inom vår sektor och dess delsektorer.”

”Historiskt har fonden legat på runt 25 procents belåning. I och med det rådande världsläget och invasionen av Ukraina har marknadsrisken naturligtvis ökat, vilket har gjort att vi valt att ta ner belåningen. Var inte de makroekonomiska förutsättningarna så svåra nu med stigande inflationsförväntningar, invasionen av Ukraina, och osäkerhet kring ekonomins tillväxt, skulle vi sannolikt ha högre belåning i fonden."

Vilka har varit fondens bästa bidragsgivare i år?

”Det är definitivt stora och medelstora läkemedelsbolag som bidragit mest till fonden i år. Inom varje delsektor, förutom biotekniksektorn, hittar man flera hälsovårdsbolag som har en positiv avkastning i år. Amerikanska läkemedelsbolaget Abbvie, som är inriktade på svårbehandlade sjukdomar, hör till en av fondens bästa bidragsgivare med en uppgång på 12 procent i lokal valuta i år.”

Vilka trender är intressanta?

”Digitaliseringen inom hälsovårdssektorn är tydlig. Hälsovårdssektorn har, trots innovationsnivån, släpat efter inom digitalisering. Vårdgivare har i och med pandemin upptäckt att digitaliseringen kan hjälpa till och förenkla allt från patientövervakning, digitala möten med läkare till mer avancerad vård. Vi ser även digitaliserade betalningslösningar med direktkontakt mellan sjukhus och försäkringsbolag. Inom läkemedelsutveckling hjälper digitalisering och AI till med att på ett bättre och snabbare sätt ta fram nya läkemedel. Potentiellt kan detta på sikt sänka kostnaden för att ta fram nya läkemedel.”

”Onkologi är fortfarande ett dominerande terapiområde inom hälsovårdssektorn som växer snabbare än den breda hälsovårdsmarknaden. Även Inom inflammation sker mycket innovation. Att utnyttja immunförsvaret för att bromsa ett sjukdomsförlopp eller att använda dess byggstenar för att behandla exempelvis cancer, skapar stora möjligheter till tillväxt.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -