Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) hade en positiv utveckling under måndagen och steg 1.68 procent till en slutnotering på 864 punkter. Den senaste veckan har indexet stigit hela 6.81 procent men ser vi till den tekniska bilden, har indexet brutit en stigande trend på medellång sikt. Efter en svag utveckling senaste tiden har indexet bottnat intill 807 punkter där ett stöd också identifierats. Huruvida detta stöd håller över tid återstår att se - en kurs ovanför 807 punkter är dock positivt för indexet. Eventuellt brott ned genom 807 punkter utlöser säljsignal. På uppsidan finns motstånd vid 910-913 punkter.

Investtechs korta Hausseindex står i 29. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimismindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 19. Investerare har under de senaste par månaderna blir negativa till börsen, men det kortsiktiga Hausseindexet har stigit med hela 15 punkter den senaste veckan. På lång sikt har Hausseindexet dock en tydlig negativ trendriktning.

I kontrast till Hausseindexet står antalet insideraffärer, vilka sammanställs i Investtechs insiderbarometer som visar antalet köp- och sälj transaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 828 köp och 107 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 89 procent och jämförelsevis ligger köpandelen det senaste året på 79 procent. Senaste veckorna har det noterats en köpandel som är den högsta som uppmätts sedan Investtech startade i mars 1999. Även antalet affärer är osedvanligt många. Senaste månadens affärer är drygt 50 procent fler än genomsnittet senaste året. Den stora andelen insiderköp signalerar att direktörer, styrelsemedlemmar och andra insynspersoner har stor tilltro till kursuppgång i de egna bolagen. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

Rekommendation: Stockholmsbörsen är tekniskt svagt negativ på medellång sikt (1-6 månader). Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Kursen till B-aktien i skogsindustribolaget SCA återfinns i en stigande trendkanal som Investtechs trendalgoritm har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Investerare har betalat allt högre kurser för att köpa in sig i bolaget sedan det senaste halvårets bottenotering runt 132 kronor. Stigande trender är starka tekniska köpsignaler som statistiskt ger goda utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

I slutet av förra veckan samt igår den 14 mars 2022 identifierades även köpsignaler från rektangelformationer (REC) som signalerar en fortsatt uppgång. Det saknas motstånd i kursdiagrammet och vid reaktioner tillbaka har aktien stöd vid cirka 162 kronor. Det är också tekniskt positivt att kursen återfinns högt ovanför denna stödnivå då det också är en köpsignal enligt Investtechs forskning på stöd och motstånd. En positiv volymbalans indikerar att volymen varit högre på uppgångsdagar och lägre på nedgångsdagar, vilket bekräftar den positiva trendbilden.

SCA B är i stort sett maximalt positiv på Investtechs Insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Handels- och servicebolaget BE Group ser tekniskt intressant ut. Investtechs algoritmer har identifierat en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är ett resultat av att Investerare över tid har köpt in sig till högre kurser. Det är en stark köpsignal som statistiskt ger goda utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs trendforskning.

Det saknas motstånd där ytterligare uppgång indikeras och vid reaktioner tillbaka har aktien stöd vid cirka 120 kronor. Kursen är därmed en bra bit ovanför närmaste stödnivå, vilket också är en stark köpsignal enligt Investtechs forskningsresultat på tekniska stöd och motstånd.

BE Group är positiv på Investtechs Insideranalys med flera köp de senaste 18 månaderna. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Rent tekniskt ser teknikbolag Scandinavian Enviro Systems som är inriktade mot återvinning negativt ut. Aktiekursen återfinns i en fallande trendkanal som Investtechs trendalgoritm har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt, vilket är ett resultat av att investerare har godtagit lägre kurser för att komma ur aktien.

Kursen har rekylerat tillbaka något efter ett möjligt falskt brott på en rektangelformation (REC). Etablerad notering under 1.39 kommer att ge nya negativa signaler. Det saknas stöd i kursdiagrammet och ytterligare nedgång indikeras och vid reaktioner upp har aktien motstånd vid cirka 1.78 kronor.

Scandinavian Enviro Systems är neutral på Investtechs insideranalys med både köp och säljtransaktioner de senaste 18 månaderna. Aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender.

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Diagrammet visar en relativ utveckling i förhållande till jämförelseindex under samma period. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -