På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BofA: Ökade kassor och risk av

Fondkommentar Ökad pessimism, ökad kassa och ett allt lägre risktagande är temat i den senaste månadens investerarenkät.

Investerarna har nu den största kassan sedan april 2020. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 4 till 10 mars.

Investerarnas allt mer utbredda pessimistiska syn ser man tydligt för de globala tillväxtförväntningarna, som nu nått den lägsta nivån sedan finanskrisen och Lehmankraschen sommaren 2008. Men investerarna har fortfarande en övervikt för aktier.

De lägre globala tillväxtförväntningarna spiller över på vinstförväntningar som sjunkit betydligt under månaden. De närmar sig nu den lägsta nivån sedan april 2020 och är även i nivå med finanskrisen 2008 samt som nivån efter internetbubblan vid millennieskiftet.

Knappt hälften av de tillfrågade investerarna tror nu att inflationen är mer eller mindre permanent. Det var en ökning med 13 procentenheter under månaden.

De globala investerarna förväntar sig nu i genomsnitt 4,4 Fed-höjningar under 2022, vilket är en nedgång från förra månadens enkät som indikerade i genomsnitt 5 höjning under 2022.

Något som dock talar emot räntehöjningarna är den allt mer anstränga likviditeten på finansmarknaden som nu är den lägsta sedan april 2020. Historiskt har centralbankerna varit mer restriktiva med räntehöjningar när likviditeten är ansträngd på finansmarknaden.

Investerarnas kassor som steg betydligt under månaden när riskaptiten minskade. Kassan steg nu till hela 5,9 procent från förra månadens 5,3 procent. Det är den högsta kassanivån sedan mars 2020.

De snabbfotade hedgefonderna har den lägsta aktieexponeringen senan april 2020. Samtidigt är investerarkollektivet alltmer övertygade om att den globala aktiemarknaden är i en så kallad björnmarknad. Ökningen var stor under månaden med en fördubbling som sällade sig till björnmarknadens pessimistiska syn.

Värt att notera på pluskontot är att när S&P 500 index når nivån 3636 (nu är den på 4173) tror de att Federal Reserve är villigt att justera sin syn och öka likviditeten till aktiemarknaden.

Men hela 41 procent av investerarna säger att de tar lägre risk än normalt, och även här är vi på nivåer vi senast såg i april 2020.

Den sjunkande riskviljan och tillväxtförväntningar har skapat större efterfrågan på USA-aktier. Intresset för europeiska aktier har minskat med den snabbaste takten någonsin under månaden. Inte så konstigt när det är krig i Europa.

Investerarna har nu den högsta övervikten i amerikanska sedan december i fjol och den europeiska undervikten är nu den största sedan juli 2012.

Intresset för obligationer är fortsatt lågt, men intresset har ökat under månaden.

Den senaste månaden har investerarna roterat från banker, sällanköpsvaror och kommunikationsbolag till hälsovårdsbolag, teknikaktier, dagligvaror och energibolag. Och från småbolag till stora bolag.

Lyfter vi blicken från den senaste månadens sektorrotation, så har investerarna fortfarande högst absoluta övervikt i råvaror, hälsovårdsaktier, energiaktier och kassa. Teknikaktierna har nu nått den högsta övervikten sedan december.

Investerarna är nu allt mer negativa till värdeaktier, och färre investerare än tidigare tror att de fortsätter att gå bättre än tillväxtaktier det kommande året.

Den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja, intas nu av oljan.  Oljans starka prisuppgång den senaste tiden har gjort att den nu intar förstaplatsen före teknikaktier och investeringsstrategin att investera i ESG aktier.

De största riskerna och hoten mot fortsatt börsuppgång är inte längre inflationsoron som nu återfinns först på en tredjeplats. Störst oro är Ukrainakriget som tidigare var en bubblare men har i och med realiteten av krigsutbrottet intagit förstaplatsen. På andra plats har oron för global recession seglat upp.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -