Lugnare, men ingen humörvändning

Makroveckan Turbulensen på finansmarknaderna har lugnat ner sig en aning. Nu riktas huvudintresset mot det amerikanska räntebesked som levereras på onsdagskvällen och mot rysk räntebetalning.

Äntligen lite mer positiva tongångar på den svenska börsen som steg med 4,6 procent under veckan som gick. Även börserna i övriga Europa rörde sig i huvudsak uppåt och Stoxx600 steg med 2,2 procent. Däremot fortsatt S&P500 ner och tappade 2,9 procent. MSCI Emerging Markets hade det ännu tuffare och backade med 4,7 procent.

någon generell vändning upp för börshumöret är det ännu så länge för tidigt att tala om. Det är mest de börser som tidigare fått rejält med stryk som visar lite livstecken och det är nog säkrast att vänta på bredare uppgångar innan man kan blåsa faran över.

Positivt för finansmarknaden är ändå förstås att oljepriset har fortsatt ner. Brentolja kostar nu kring 110 dollar per fat och farhågorna om ett oljepris uppemot 150 dollar har därmed minskat. Från OPEC-håll hävdas att det inte finns någon direkt brist på olja och det har bidragit till ett visst lugn. Även på övriga delar av råvarumarknaden har det lugnat ner sig en aning men prisnedgångarna sker i huvudsak från väldigt uppskruvade nivåer.

Kriget i Ukraina fortsätter förstås att vara i marknadens fokus men nu börja investerare att i högre grad väga in de makrosiffror och de makrobesked som rullas ut.

ECB:s överraskande tuffa besked fick exempelvis marknadsräntorna att dra iväg kraftigt. Exempelvis steg de korta marknadsräntorna kraftigt och den svenska tvåårsräntan har återigen letat sig över nollstrecket. Kronan har också fått lite respit men den måttliga uppgången sker å andra sidan från extremt nedpressade nivåer. En euro kostar nu 10,60 kronor och en dollar 9,70 kronor.

I veckan som kommer blir det också stort fokus på centralbanker när bland annat Federal Reserve och Bank of England lämnar färska penningpolitiska besked. Bägge bankerna väntas höja räntan men eftersom det i så fall är väntade besked borde inte marknadsreaktionerna bli så stor på själva räntehöjningen. Däremot kan det bli en del reaktioner på det som centralbankerna säger om penningpolitiken framöver.

Det gäller förstås främst vad den amerikanska centralbanken säger om framtiden. På marknaden har man nu återgått till att prissätta minste 6 höjningar under 2022 och om Fed bekräftar den bilden så lär vi få se en del negativa reaktioner. Det är ett inte ett helt osannolikt scenario eftersom den amerikanska inflationen nu letat sig upp till hiskeliga 7,9 procent. Fed-ledamöterna lämnar denna gång nya prognoser kring vad de tror om den framtida räntesättningen.

Dessutom förfaller ryska betalningar på två dollarlån under onsdagen. Det finns en viss risk för betalningsinställelse och det kan förstås stöka till det på finansmarknaden redan innan beskedet från Federal Reserve.

I övrigt kommer en del intressanta kinesiska konjunkturdata, samtidigt som landet har drabbats av nya utbrott av corona. Eftersom landet håller fast vid sina strama smittregler kan det i förlängningen innebära att vi får se nya problem med komponentbrist och leveransproblem.

Här på hemmaplan är måndagens inflationssiffror det mest intressanta som sker på makrofronten.   

Måndag

Svenska inflationssiffror rör sig mot nya höjder och väntas i februarimätningen stiga till den högsta nivån sedan tidigt 1990-talt. Allt fler frågar sig var Riksbankens smärtgräns egentligen går någonstans? Hittills har man tagit inflationsuppgången med ro. Eurogruppsmöte inleds och Ukrainafråga ligger förstås högst på agendan men också åtgärder mot den höga inflationen.

Tisdag

Kinesisk ekonomi uppvisar allt tydligare svaghetstecken och det finns väl en risk för att februarisiffrorna över industriproduktion och detaljhandel förstärker den bilden. Från Prospera kommer siffror över inflationsförväntningarna och om dessa ligger kvar på hyggligt låg nivå på de lite längre tidshorisonterna så kan det ge Riksbanken lite respit. Räkna med att tyska ZEW-index sjunkit rejält men det ska inte behöva ge så stora effekter på finanshumöret eftersom ingen lär bli förvånad.

Onsdag

Amerikanska detaljhandelssiffror och NAHB:s bomarknadsindex blir en lagom uppvärmning inför kvällens stora begivenhet. Den amerikanska centralbanken lämnar räntebesked och en räntehöjning är i det närmaste huggen i sten. Därmed borde inte marknadsreaktionerna bli så stora. Intressantaste är kanske vad Fed-ledamöterna tror om räntorna framöver, nu när de lämnar nya prognoser. Räntebetalningar på två ryska dollarlån förfaller.

Torsdag

Ny, intressanta räntebesked när bland annat Turkiet och Storbritannien presenterar sina senaste penningpolitiska beslut. Bank of England väntas höja räntan ytterligare en gång och dessutom annonsera att man slutar återinvestera förfallen på sin obligationsportfölj. Detta trots att risken för en brittisk recession har stigit kraftigt. Vi får se hur marknaden reagerar men pundet har tappat mot dollarn sedan kriget i Ukraina bröt ut.

Fredag

Bank of Japan lämnar penningpolitiskt besked men väntas hålla sig vid sidlinjen. Inget nytt där alltså. Se får vi se om Rysslands centralbank tycker det är mödan värt att försvara rubelkursen eller om man har tomt i arsenalen nu när sanktionerna, även mot centralbanken, börjat bita ordentligt på det finansiella planet.    

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -