Förnybar energi har fått ny energi

Fonder Höga energipriser och ett minskat beroende av rysk gas på sikt anses vara några av drivkrafterna bakom det ökade intresset för aktier inom förnybar energi den senaste månaden. Förvaltaren Philip Ripman berättar om sina bästa aktier.

Branschfonder inom förnybar energi har haft en stark avkastning sedan kriget i Ukraina startade. Placera har pratat med Storebrands fondförvaltare Philip Ripman som förvaltar två olika fonder inom hållbara bolag. SPP Global Solutions med inriktning på hållbara bolag som har lösningar till de globala hållbarhetsutmaningarna samt Storebrand Renewable Energy A som bland annat investerar inom solenergi, vindkraft, väte och vattenkraft.

Vad ligger bakom den starka avkastningen den senaste månaden för fonden Storebrand Renewable Energy?

”Den förnybara sektorn hade ett tufft fjolår avkastningsmässigt, och även en svag inledning på 2022. Mycket drivet av minskad aptit för bolag med höga värderingar och en förändring av marknadssentimentet från tillväxtaktier till värdeaktier. Stigande inflationsförväntningar och räntor har varit en katalysator för utvecklingen", säger Philip Ripman.

Phillip Ripman

”Sedan kom invasionen av Ukraina, och förnybara företag har gjort en solid comeback i spåren av allt högre energipriser. Räntorna har sjunkit till följd av invasionen, men viktigare är nog den energipolitiska situationen i Europa, där beroendet av framför allt rysk gas är centralt. Hotet om att Ryssland kan stoppa distributionen av gas till Europa har fått energipriserna att skjuta i höjden. Men viktigare är förmodligen den långsiktiga effekten av att påskynda EU:s Green Deal och minska Europas beroende av rysk energi. Det har lyft gröna företag generellt och förra månaden överträffade Storebrand Renewable Energy sitt jämförelseindex med stor marginal.”

Vilka var senaste månadens bästa bidragsgivare?

”I februari hittar vi flera förnybara företag inom sol- och vindenergi på bidragslistan. Fondens största bidragsgivare var det israeliska soloptimeringsbolaget Solaredge Technologies, bränslecellsbolaget Bloom Energy och danska Vestas Wind Systems. Alla tre bolagen bidrog med betydande överavkastning.”

Tror du att det höga oljepriset och Europas beroende av rysknaturgas blir en katalysator för att öka investeringstakten i förnybar energi inom Europa?

”Ja det finns goda skäl att tro det. Priset på olja och naturgas har nu nått nivåer som förstör efterfrågemönster och är nu på nivåer där alternativa energikällor övervägs i större utsträckning. Det tillsammans med den energipolitiska situationen i Europa, som också kommer att öka investeringstakten i förnybar energiproduktion. Det har fungerat som en stark drivkraft för den marknadsutveckling vi sett de senaste veckorna. Paradoxalt nog fungerar de tragiska omständigheterna kring situationen i Ukraina också som en katalysator för det gröna skiftet.”

Vilken förnyelsebar energi tror du mest på och vilka är de hetaste trenderna?

”Vi har ett brett förhållningssätt till förnybar energi, och har inte ett perspektiv som pekar på att en teknik eller energikälla kommer att dominera ensamt. Potentialen är stor för fler energikällor och med stor sannolikhet kommer vi att behöva fler kompletterande energikällor under lång tid. I systerfonden Storebrand Global Solutions, som har ett något bredare förhållningssätt till lösningsföretag, har vi även investeringar i företag som arbetar med återvinning. Med de stigande råvarupriserna generellt ser vi en positiv utveckling för företag som återvinner metaller och vi har därför ökat vår exponering mot den typen av företag den senaste tiden.”

Phillip Ripman

Vilka aktier tror du mest på?

”Storebrand Renewable Energy har ett starkt tematiskt förhållningssätt till företag med anknytning till förnybar energiproduktion. Vi har ett brett synsätt och fördelar investeringarna över hela värdekedjor från teknik, tillverkning av komponenter, produktion av system, projektutveckling och relaterade aktiviteter.”

Tio största innehaven 
Bolag vikt %  
Solaredge Technologies 5,6 Teknikbolag inom solenergioptimering
Vestas Wind Systems  5,4 Tillverkare av vindkraftverk
Jinkosolar Holding 5,1 Världens största tillverkare av solpaneler
Canadian Solar 5,1 Tillverkare av solpaneler
Xinyi Solar 5,0 Kinesisk tillverkare av solceller, kontroller och inverterare
Enphase Energy 4,3 Tillverkar energilagring och halvledare
Sun Power 4,1 Tillverkar solenergielektornik samt erbjuder tjänster
Sun Run 4,0 Solenergilösningar: installation, övervakning och underhåll
Nordex 3,9 Tysk tillverkare av vindkraftverk
Bloom Energy 3,7 Kraftproduktionsutrustning för reservkraft vid strömavbrott
Källa: Morningstar 46,3  

 

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -