Ryssland: Sanktioner och åtgärder

Ryska invasionen. Moskvabörsen, Kärnkraftverk, Investeringsbank, kreditbetyg, Putintal, miljardärer, Bonava, AAK och mer

Moskvabörsen ser ut att hålla stängt åtminstone till och med tisdag den 8 mars. Det rapporterar ryska Interfax enligt internationell media.

Den ryska centralbanken kommer enligt uppgifterna antagligen även att fortsätta hålla börsen stängd tills läget ändras mellan Ryssland och Ukraina eller tills en massflykt ur ryska tillgångar inte längre kan befaras.

Ryska styrkor har tagit kontroll över kärnkraftverket Zaporizjzja. Det uppger Rysslands kärnkraftsmyndighet.

Efter strider under natten började det brinna i en byggnad vid kärnkraftverket Zaporizjzja. Den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten skriver på sin hemsida att man inte uppmätt några höjda nivåer av strålning i Sverige efter nattens brand.

Den kinesiskt ledda asiatiska investeringsbanken, AIIB, har stoppat alla sina aktiviteter i Ryssland och Belarus tills vidare. Det framgår av ett uttalande. Enligt AIIB är beslutet taget mot bakgrund av bankens bästa intresse och för att skydda dess finansiella integritet.

Kina äger 30 procent av AIIB som lanserades 2016 och har även veto på bankens beslut.

AIIB har hittills godkänt investeringar och lån på 800 miljoner dollar till Ryssland, samt åsidosatt 200 miljoner dollar för föreslagna projekt i Belarus, skriver Nikkei Asia.

Kreditvärderingsjätten Standard & Poors, S&P, sänker nu Ryssland igen. Sänkningen omfattar åtta nivåer och tar betyget från BB+ till CCC-. Det är bara två steg över statsbankrutt.

S&P har fortsatt landet på sin övervakningslista med negativa utsikter. S&P motiverar beslutet med kriget och de omfattande sanktionerna mot landet vilket försvagar Rysslands ekonomiska situation.

Rysslands miljardärer har sett sina förmögenheter krympa med över 80 miljarder dollar, motsvarande 783 miljarder kronor, under de senaste veckorna. Det framgår av Bloombergs miljardärindex, rapporterar CNBC.

Indexet visar att de 20 rikaste ryska miljardärerna har blivit av med en tredjedel av sin förmögenhet. Detta beror på införda sanktioner mot Ryssland, vilket fått bland annat rubeln att kollapsa, samt sanktioner mot själva oligarkerna. Väst har redan börjat beslagta yachter och fler restriktioner har aviserats.

Även de ryssar som inte har åkt på sanktioner har drabbats av smällen från västs sanktioner mot Ryssland. Detta gäller landets rikaste person Vladimir Potanin (storägare av Norilsk Nickel) som har sett nästan en fjärdedel av sin förmögenhet försvinna ned till 25 miljarder dollar.

Rysslands president Vladimir Putin har hållit ett tal till den egna befolkningen. Beskedet var att invasionen i Ukraina följer plan.
Det går lite emot bilden från västliga medier, där det lyfts fram att avancemanget går långsammare än väntat och att motståndet från Ukraina varit kraftigare än väntat.

USA har tidigare flaggat för att man förväntar sig en strategisk förändring från Ryssland framöver.

Handeln med aktier på Moskvabörsen kommer att vara fortsatt stoppad på fredagen. Det meddelar den ryska centralbanken, enligt Reuters.

Handeln har varit stoppad hela veckan efter de omfattande sanktioner som väst infört mot ryska företag och landets ekonomi, något som fått rubeln att tappa rejält i värde.
Börshandlade fonder, ETF:er, med fokus på Ryssland har samtidigt rasat kraftigt.

Ventilationsbolaget Systemair avbryter sina leveranser till Ryssland och Belarus. Bakgrunden till beslutet uppges vara "den geopolitiska situationen i Ukraina, Ryssland och Belarus". Bolagets försäljning i Ryssland och Belarus motsvarar cirka 4,5 procent av koncernens omsättning.

Bygghissbolaget Alimak stoppar alla leveranser till Ryssland tills vidare och gör inga nya affärer i området.

Bostadsutvecklaren Bonava kommer att stänga sin operativa verksamhet i Sankt Petersburg, Ryssland. Orsaken är den ryska invasionen i Ukraina.

- Den ryska invasionen av Ukraina är först och främst en eskalerande humanitär katastrof. Med anledning av det mycket osäkra läget i omvärlden har vi idag fattat beslut om att stänga verksamheten i S:t Petersburg. Detta är ett nödvändigt beslut, men samtidigt ett litet beslut i ljuset av det lidande som följer av konflikten i Ukraina. Vi känner ett stort ansvar för våra anställda och för våra kunder, säger Peter Wallin, vd för Bonava, i en kommentar.

Bonava har 370 anställda i Petersburg och nu undersöker man möjligheter för hur bolaget ska kunna ge anställda stöd. Vidare är det för tidigt att komma med en uppskattning av hur den finansiella effekten blir. Bonava hade 2021 cirka 5 procent av sin omsättning i Sankt Petersburg. Verksamheten omsatte 745 miljoner kronor och bidrog med ett resultat om 155 miljoner.

Fettspecialisten AAK stoppar temporärt sina leveranser och försäljning till Ryssland, enligt ett pressmeddelande.

Bolaget uppger att även om det inte omfattas av sanktionerna då man är en leverantör av livsmedel, har det blivit mycket svårt att säkerställa sanktionsefterlevnad inom logistik- och handelsflöden så väl som mot tredje part. Ryssland utgör cirka 3 procent av AAK:s volymer mätt i ton. Den ukrainska verksamheten står för mindre än 1 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -