Placeras 15 köpvärda aktier i mars

Aktier Placeras köpvärda aktier 2022 har kämpat mot en rekordsvag börs i spåren av invasionen av Ukraina, hög inflation, räntehöjningar och oro för tillväxten.

Stockholmsbörsens breda index OMXSPI är hittills i år ner 17 procent. Under månaden har indexet varit nere en bit under minus 20 procent och nådde därmed definitionen för en björnmarknad.

Förutom kriget i Ukraina har index fortsatt att präglas av ränte- och inflationsoro. Rapporter som varit svaga har straffats mycket hårt samtidigt som starka rapporter inte alls belönats på samma sätt som varit fallet på en starkare börs.

I februari backade Stockholmsbörsens breda index med -6,7 procent. Efter att även januari varit mycket svagt med en nedgång på -9,8 procent. Det är ovanligt med ett svagt januari och det är ännu mer ovanligt med en svag februarimånad när januari avslutat svagt.

I USA har det breda storbolagsindexet S&P500 tappat 8,8 procent sedan årsskiftet, teknikbörsen Nasdaq har fallit med 13,2 procent medan globalindexet MSCI World är back 7,6 procent.

Våra aktieval har i likhet med börsen fortsatt att falla.

Ferronordic är ett av Stockholmsbörsens mest Rysslandsexponerade bolag. Aktien, som var en riktig raket ifjol, har av förklarliga skäl sjunkit som en sten sedan den ryska invasionen i Ukraina och får inte längre vara med bland Placeras köpvärda aktier.

En annan aktie som fallit mycket är Enea som kom med en rapportbesvikelse. Aktien är ner 26 procent under senaste månaden.

Aktierna som klarat sig bäst i februari är satelittillverkaren Maxar, vars aktie stigit med 24 procent. Maxar har fått mycket uppmärksamhet senaste tiden på grund av kriget i Ukraina. Det är med Maxars optiska satelliter som den amerikanska militären bland annat följer ryska arméns angrepp och förflyttningar i Ukraina

Ett bolag som gått starkt är it-säkerhetsjätten Palo Alto som kom med en mycket stark rapport. Aktien är upp nära 15 procent senaste månaden.

Så gick det för aktierna på februari-listan

Med undantag av Ferronordic är alla aktier på listan samma som föregående månad. Den här månaden och efter de kraftiga nedgångarna väljer vi att sitta still i båten.

Historiskt brukar stora geopolitiska händelser, hur hemska de än är, inte ge några långvariga avtryck på aktiemarknaden.

Den tyska storbanken Deutsche Bank har gått igenom hur det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 reagerat på stora utrikes- och inrikespolitiska händelser under de senaste åttio åren och i genomsnitt varar nedgången i 15 dagar från att händelsen inträffat.

Den genomsnittliga nedgången summeras till knappt 6 procent.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i februari

Enea

Nischmjukvarubolaget Enea har tre starka strukturella trender - 5G, Internet of Things och cybersäkerhet - i ryggen. Trots det har de inte lyckats väl med den organiska tillväxten och har bland annat stött på patrull då telekombolagen är åtminstone ett år sena med utvecklingen av 5G på grund av corona. Enea har en historia av att lyckas med sina förvärv och har med framgång tagit sig från ett beroende av Ericsson och Nokia.

Essity

Pappers- och hygienjätten Essity har varit en trist historia sedan avknoppningen från SCA. På senare tid har dessutom skenande råvaru- och distributionskostnader pressat aktien. Med en tro på att de värsta kostnadsökningarna är över och en stark strukturell tillväxt när fler i världen får det bättre och börjar köpa blöjor och andra hygienprodukter, i kombination med starka varumärken, är förhoppningen att kräftgången går över och att aktien kommer att börja röra på sig snart. Medan vi väntar tröstar vi oss med en direktavkastning på 2,75 procent.

Xylem

Det finns ett stort behov av att utöka och effektivisera vattenförsörjningen i världen. Xylem är ett amerikanskt bolag som är ledande inom vatteninfrastruktur, ett område med enorma investeringsbehov i såväl väst som i utvecklingsmarknader. Hög värdering visserligen, men stigande omsättning och högre marginaler gör att den ändå får vara med.

Dometic

En stark friluftstrend och en ambitiös tillväxtagenda lockar i Dometic. Bolaget har successivt breddat sig från de tidigare dominerande säljkanalerna husbilar och båtar och fjolårets köp av Igloo är ytterligare ett steg i den riktningen. Bokslutet överraskade positivt och efter en rejäl kurspress har värderingen har kommit ned på nivåer där tillväxtpotentialen och den omvandling bolaget genomgår inte speglas tillräckligt mycket som vi ser det.  

Läs Placeras rapportkommentar här.

Electrolux

Vitvarujätten tillhör bolagen som är känsliga för högre stål- och plastpriser vilket har varit en jobbig motvind 2021 och även första kvartalet i år blir tufft enligt bolaget. Detta tycker vi syns mer än väl i den ovanligt låga värderingen och när råvarupriserna på sikt faller tillbaka och de egna prishöjningarna biter så lättar trycket. Med generösa utdelningar och återköp som en krockkudde vidhåller vi att kursen bör kunna studsa upp snabbt igen.

Läs Placeras analys av aktien här.

H&M

Klädkedjans senaste rapport var ett rejält fall framåt och visade att H&M har blivit mer flexibla. En överraskande stark lönsamhet, bra kontroll på kostnader och på leveranskedjan, tillsammans med nya tillväxtmål och såväl utdelning som aktieåterköp indikerar att bolaget är redo att växla upp. Det kan lyfta aktien högre tror vi. 

Sandvik

Senaste rapporten visade att efterfrågan var fortsatt stark in i januari och nu närmar sig avknoppningen av specialstålet SMT, vilket är en förändring som vi tror kommer att tas emot bra på börsen även om exponeringen mot Ryssland skapar kortsiktig oro. Kvarvarande Sandviks nyckeltal blir bättre, ESG-profilen starkare och värderingsgapet mot Epiroc och Atlas Copco bör krympa på köpet. Därtill bådar förvärvsaktiviteten på det digitala området gott i den omställning som vd:n Stefan Widing driver.

Läs Placeras rapportkommentar här.

BHG

BHG (Bygghemma Group) hade ett tufft 2021 på börsen, men förhoppningen är att de vänder nu. Bolaget kom med en hygglig kvartalsrapport förra veckan som fick aktien att lyfta, men de är fortfarande undervärderade enligt mig.

Randviken Fastigheter

Haft en bra resa i höst och kan förhoppningsvis lyfta ytterligare med en stark kvartalsrapport. Visserligen räntekänsligt men en företagsledning med bra historik och om det skulle bli än mer turbulent på börsen så står ändå husen kvar och genererar ett hyggligt kassaflöde.

Telia

Inte så kul aktie att äga kanske, förutom utdelningen. Det finns dock en underliggande potential och även ett skydd mot fortsatta börsfall.

Läs Placeras analys av aktien här.

Microsoft

Microsofts är fortsatt en given vinnare i digitaliseringen av världen och borde finnas med i varje depå som ett basinnehav. Omsättningen väntas växa knappt 17 procent 2022 och vinsten per aktie spås stiga från 8,05 dollar till 9,52 dollar.

Servicenow

Saas-bolaget Servicenow är leverantör av molnbaserade tjänster för att automatisera företags IT-verksamhet. I förlängningen sänker det driftskostnaderna och ökar effektiviteten. Rapporten för det fjärde kvartalet visade på fortsatt mycket stark tillväxt.

Palo Alto

Datasäkerhetsbranschen är splittrad men Palo Alto erbjuder helhetslösningar och spås en mycket fin tillväxt under de kommande åren. 2024 spås omsättningen ha fördubblats jämfört med årsomsättningen 2021.

Maxar Technologies

Rymdteknikbolaget Maxar Technologies tillverkar och driftar kommunikations- och optiska satelliter. Under våren 2022 kommer de att börja skicka upp nya mycket kraftigare satelliter under namnet WorldView Legion som väntas driva omsättningen under de kommande åren.

Läs mer om aktien här

Blackrock

Världens största kapitalförvaltare Blackrock är klar marknadsledare med en affärsmodell som har tydliga skalfördelar. Ökade förvaltningsvolymer kräver små kostnadsökningar, vilket ger bra förutsättningar för ökad lönsamhet. Blackrocks rörelsemarginal är högre än både Apples och Googles, men värderingen ligger kring ett p/e-tal på 20, vilket är aptitligt för en marknadsledare som växer med attraktiva utsikter.

Läs Placeras analys av aktien här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Enea Köp 180,40 -
Essity B Köp 244,00 -
Xylem Köp 88,87 -
Dometic Group Köp 88,76 -
Electrolux B Köp 167,50 -
Hennes & Mauritz B Köp 158,72 -
Sandvik Köp 198,25 -
BHG Group Köp 83,25 -
Köp 69,40 -
Telia Company Köp 35,59 -
Microsoft Köp 298,79 -
ServiceNow Köp 580,05 -
Palo Alto Networks Köp 594,25 -
Köp 32,42 -
BlackRock Köp 743,58 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -