Köpvärda fonder i september-så gick det

Utvärdering Det senaste halvårets utvärdering har påverkats av en ökad inflationsoro och framför allt av Rysslands invasion i Ukraina.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför september2021.

 SIXRX senaste 12 månader

Senaste halvåret har varit omtumlande på flera plan. Under oktober och november var det stora uppgångar i tillväxtbolag och slutet på december bjöd på ett riktigt tomterally på Stockholmsbörsen som satte nytt rekord.

I början av januari förändrades marknadssentimentet betydlig. Nedgången har varit stor för tillväxtbolag när investerarna har köpt värdebolag inom bank och energi.

Klart sämsta börs det senaste halvåret är givetvis Moskvabörsen som mer än halverats i värde efter att man realiserat hotet om en invasion i Ukraina.

Globalt aktieindex har avkastat knappt 4 procent mätt i svenska kronor. Även USA har en bred indexfond landat på en uppgång på 3,2 procent.

Europa har klart sig bättre än USA-börserna. En euroepisk indexfond har bara en nedgång på 2 procent, i kronor.

Den stora avvikelsen hittar vi på Stockholmsbörsen som var fjolårets darling. Men det går fort när investerarna byter fot och börsoron ökar.

Stockholmsbörsen har fonder med inriktning på små- och medelstora bolag backat närmare 20 procent. För en indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har bara backat 11,5 procent.

En fond som följer ett bredare Sverigeindex som även omfattar börsens småbolag har lyckat placera sig mellan de båda andra indexfonderna med en avkastning på minus knappt 15 procent.

2021 var det tufft för tillväxtmarknaderna, men det senaste halvåret är tillgångsslaget på plus 1,5 procent, vilket gör den till en av de bästa regionerna.

Kronan är en faktor att ta hänsyn till vid utländska fondval och det senaste halvåret har det varit ovanligt gynnsamt. Det senaste halvåret hareuron stärkts med drygt 5 procent och den amerikanska dollar stärkts mot kronan med hela 11 procent.

 

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
MS INVF US Growth -32,1% -10,0%
MS INVF Global Opportunity -16,9% -7,0%
AMF Aktiefond Europa -1,0% -1,5%
Plus Småbolag Sverige Index  -15,8% -16,0%
DNB Teknologi -2,3% -4,5%
Fondita Health Care -11,7% -10,5%
Storebrand Global Multifactor 3,0% -2,5%
Sensor Sverige Select -10,3% -3,5%
Spiltan Aktiefond Stabil -15,6% -11,0%
Carnegie Strategifond A -4,3% -4,5%
Nordic Cross Total Return R Fund -1,5% -2,0%
IKC Avkastningsfond 1,2% -2,0%
Källa: Morningstar den 23 feb -22    

Placeras köpvärda fondval inför september ska nu analyseras. Hälsovårdsfonden Fondita Health care var ny fond i september i stället för Didner & Gerge Small cap. Totalt fem av fondvalen har inte nått upp till sitt kategorisnitt av liknande fonder.

Bästa aktiefonden det senaste halvåret är två fonder med värdebolagsfokus.

Den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor med en avkastning på 3 procent sticker ut som bästa fond. Och den har fortsatt klå sitt kategorisnitt med råge.

AMF Aktiefond Europa har lyckats näst bäst med en avkastning på minus 1 procent, vilket är bättre än kategorisnittet.

DNB Teknologi har fortsatt att klå sitt kategorisnitt av liknade fonder, trots att avkastningen för teknikaktier tappat tempot det senaste halvåret och är på minus.

De båda Sverigefondsvalen har haft ett tufft halvår. PLUS Småbolag Sverige Index har backat mest och men har lyckats klå sin fondkategori om än med liten marginal. Spiltan Aktiefond Stabil som har fokus på stora och medelstora bolag har backat nästa lika mycket som småbolagsfonden. Den har backat mer än snittet för fondkategorin

Listans globalfond MS INVF Global Opportunity har backat med närmare 17 procent och avkastat betydligt sämre än kategorisnittet av liknande fonder.

Listans värsting är systerfonden MS INVF US Growth som backat drygt 32 procent i spåren på nedgång för amerikanska tillväxtbolag. En majoritet av den dåliga avkastningen har kommit efter årssiktet.

Placeras två blandfondsval har båda backat. Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus, har kommit lindrigare undan och bara backat drygt 4 procent. Det är bättre än kategorisnittet som sjunkit mer.

Placeras andra blandfondsval den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select som har flera tillväxtbolagsaktier i portföljen har backat drygt 10 procent.

Placeras två räntefondsval har båda lyckats avkasta bättre än sitt kategorisnitt av liknande fonder.  IKC Avkastningsfond klådde kategorisnittet med bred marginal och landar på plusavkastning.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -