Börsveckan: Är botten nådd i Vitrolife?

Aktieanalys Efter ett utmanande 2020 växte Vitrolife återigen under fjolåret och ett stort amerikanskt förvärv gav rejäl skjuts åt omsättningen. Men organisk tillväxt imponerar inte och lönsamhetstrenden är negativ.

Pandemiåret 2020 minskade Vitrolifes omsättning med 16 procent. Föga förvånande då elektiv vård i princip parkerade under inledningen av pandemin. Även 2021 har varit utmanande, men inte på samma sätt som under 2020. Omsättningen ökade med 30 procent ifjol, givetvis en hel del tack vare lätta jämförelsetal, men ändå ett steg i rätt riktning.  

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 8 den 21 februari

Läs mer om Börsveckan.

Men med höga värderingsmultiplar vill det till att Vitrolife ska fortsätta uppvisa hög tillväxt. Där brast det lite under avslutningen av 2021 med en organisk tillväxt på ”bara” 4 procent och betydligt svagare lönsamhet är väntat. Aktien är ner med över 40 procent i år och har haft det tufft på börsen som pressats av ränteoro och annat. Högt värderade bolag tar då alltid mycket stryk när värderingarna faller överlag. Låt oss se om det har öppnat upp ett köpläge då? 

Merförsäljning mot kund

Vitrolife, som alltså är verksamt inom IVF, har under årens lopp kontinuerligt breddat sitt produkt- och tjänsteerbjudande. I dagsläget erbjuder bolaget tjänster inom hela IVF-kedjan, från förberedelse, via tillväxt till befruktning och numer sedan ett stort förvärv även tester inom reproduktionsgenetik. 

I november i fjol slutfördes ett förvärv av amerikanska Igenomix som är stora inom genetisk diagnostik som är användbart inom IVG genom tester före graviditet för att finna eventuell genetiska avvikelser, för att säkerställa bra förhållanden för befruktning och för att testa patienter under graviditet.

Igenomix har en omsättning på knappt 1300 Mkr på rullande 12-månaders basis med en hög historisk tillväxttakt på 29 procent (exklusive covidtester) under perioden 2017-2021. Ebitda-marginalen har legat på knappt 30 procent, att jämföra med Vitrolife som haft knappt 38 procents ebitda-marginal de senaste fem åren. Så förvärvet stärker Vitrolifes erbjudande liksom marknadsposition framför allt i Nordamerika, men alltså till priset av lägre marginaler. Det är lite problematiskt då bolaget även före förvärvet hade en lite svag lönsamhetstrend. Bruttomarginalen har minskat från en nivå kring 66 procent 2018 till 62 procent 2021. Och nu kommer marginalerna alltså att späs ut ytterligare vilket gör att tillväxt på översta raden inte får samma genomslag längre ned i resultaträkningen. 

Det gör analysen lite komplicerad, för visst kan man hävda att marginalmissen i Q4 2021 var ett felskär, med problem i varuförsörjning, förvärvet, kostnader för produktcertifiering samt en lagerjustering där Vitrolife kasserade en del förbrukningsvaror. Det framstår som rimligt att detta är övergående problem, men givet historiken så ser vi det som osannolikt att Vitrolife kommer tillbaka till fornstora nivåer.

Bred geografisk bas

Och tillväxten, som historiskt varit ganska hög men framför allt stabil på längre sikt, räcker inte riktigt för att försvara de höga värderingsmultiplarna. 2016-2021 hade bolaget en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 14,5 procent inklusive förvärv så på organisk basis är nog en nivå kring 10 procent ett bättre riktmärke. Vitrolifes finansiella mål indikerar en förväntad marknadstillväxt i intervallet 5-10 procent, så där borde även Vitrolife ligga, i synnerhet som bolaget redan finns representerat på fler än 100 marknader globalt, så regional expansion är ingen stor drivkraft, snarare är det som med förvärvet ovan mer en fråga om att öka ”förädlingsvärdet” eller bredden i tjänsteerbjudandet, då priselasticiteten för människor i behov av IVF sannolikt är låg.

Det är ett livsbeslut, där kunderna förmodligen är villig att betala vad de kan eller vad som krävs för att få en framgångsrik behandling. Det är också här, de demografiska förutsättningarna, som det stora värdet i aktien står att finna. Många trender konvergerar för att öka behovet av IVF, såsom stigande ålder för förstfödande mödrar, osv. Därmed är också de långsiktiga tillväxtförutsättningarna goda. Men räcker det för att motivera en rejäl tillväxtpremie i aktievärderingen?

Klen uppsida

Om vi räknar med en organisk tillväxt kring 10 procent för Vitrolife samt en något högre tillväxt kring 20 procent för förvärvade Igenomix 2022 skulle omsättningen öka med 85 procent innevarande år. Därefter skissar vi på 15 procent under 2023. Vidare ser vi chans till en mindre marginalförstärkning uppemot en ebita-nivå kring 30 procent under 2023, vilket ger ett ebita resultat kring 1070 Mkr. Med dessa prognoser värderas rörelsen ändå till dryga 40 gånger nästa års förväntade ebita-resultat. Och då ska man också betänka att aktien har rasat med mer än 40 procent i år. 

Kanske har tilltron till Vitrolife fått sig en törn och för att ändra sentimentet krävs ett par riktigt bra kvartal. Vi ser inte riktigt det i korten. Därtill är insideraktiviteten allt annat än övertygande och det faktum att vd Thomas Axelsson sålde merparten av innehavet i början av december förra året lämnar en bitter eftersmak. 

Avvakta med Vitrolife.  

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 8 den 21 februari

Läs mer om Börsveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -