Kinesiska A-aktier för den långsiktige

Fondanalys Kinafonder hade det extra tufft under fjolåret och underpresterade betydligt jämfört med globalindex. Det finns flera faktorer som talar för en långsiktig exponering mot kinesiska A-aktier i en fondportfölj. Placera har tittat på en Kinafond med fokus på kinesiska A-aktier.

Det fanns flera anledningar till den svaga avkastningen för kinesiska aktier i fjol: Fortsatta coronanedstängningar, bromsande konsumtion, ökade regulatoriska ingrepp från den kinesiska staten, hot om potentiell avnotering av kinesiska aktier på USA-börserna och en överhängande fastighetskris i spåren av fastighetsutvecklaren Evergrandes kollaps.

Men det var stor skillnad i avkastning under fjolåret mellan kinesiska A-aktier noterade på de två kinesiska fastlandsbörserna i Shanghai och Shenzhen som steg 4 procent, och kinesiska aktier noterade i USA och på Hongkong-börsen som backade 21 procent.

Förklaringen anses vara skillnaden i investerarsentimentet mellan kinesiska och utländska investerare. I fastlandsnoterade kinesiska A-aktier är det främst kinabaserade investerare som står för den största delen. Utländska investerare utgör den största andelen i kinesiska aktier noterade i Hongkong och på USA-börserna.

Lyfter vi blicken finns det flera faktorer som talar för fonder som fokuserar på kinesiska A-aktier.

Enligt den brittiska storbanken HSBC planerar de 2000 största utländska bolagen som är verksamma i Kina att behålla sin närvaro i Kina, och 60 procent planerar att expandera och investera mer i sina kinesiska leverantörskedjor.

Det finns tydliga tecken på att kinesiska politiska förändringar inte stoppar de utländska riskkapitalinvesteringar. Under 2021 sattes ett nytt rekord för riskkapitalinvesteringar i Kina som ökade med 50 procent jämfört med 2020, enligt det Londonbaserade finansiella databolaget Preqin.

Visst kommer tillväxten i världen näst största ekonomi sjunka. I mars kommer nya tillväxtsiffror från de kinesiska myndigheterna och förväntas landa på 5 procent som anses som en nedre gräns.

Man får inte glömma bort att Kinas ekonomin är inne i en ny fas med fokus på innovationsbolag i stället för att vara världens fabrik. Landet ska vara koldioxidneutrala 2060 och Kina är redan idag världens största marknad för elfordon. Det kommer att vara en stor tillväxt inom både förnyelsebar energi och inom elbilssegmentet med hela leverantörskedjan.

Utländska investerare är fortsatt massivt underviktade kinesiska A-aktier. Kinas ekonomi var 17,5 procent av världens totala BNP 2020, samtidigt som landet bara utgör 4 procent av globalt aktieindex.

Det finns en uppsida - eller krockkudde - med tanke på att kinesiska A-aktier bara utgör 5 procent av globalt tillväxtmarknadsindex idag. Om alla stora- och medelstora kinesiska A-aktier skulle ingå i indexet skulle vikten vara 25 procent, så det finns stor potential.

Det finns närmare 4500 kinesiska A-aktier noterade på börserna i Shanghai och Shenzhen. De utgör 70 procent av alla kinesiska aktier.

Det är långt ifrån trötta och stora halvstatliga industribolag som är noterade A-aktier.

De största sektorerna är teknik, industri, finans och hälsovårdsbolag. Närmare 60 procent är medelstora bolag, och 25 procent är små bolag vilket gör det till ett bra komplement till de kinesiska bolagen noterade i USA och Hongkong som företrädesvis är storbolag.

Det är inte helt enkelt att handla kinesiska A-aktier så det kan vara läge att ta rygg på en fondförvaltare.

Allianz China A-Shares AT USD är en aktivt förvaltad Kinafond med fokus på kinesiska A-aktier.  Fonden förvaltas av Anthony Wong sedan fondstarten i mars 2009, till sin hjälp har han Kevin You.

Anthony Wong och Kevin You

Investeringsprocessen är analysdriven och bygger på fundamental analys och investeringar i kvalitetsbolag med en uthållig tillväxt.

Förvaltarna fokuserar på att hitta undervärderade kvalitetsbolag som har en strukturell tillväxt i ryggen. Bolagen ska ha en ledning med stort aktieägarfokus. Viktiga egenskaper hos bolagen är en stark tillväxt i kombination med en hög vinst. Möten med bolagsledningarna är en viktig del i investeringsprocessen.

Hållbarhetsanalysen är en viktig och integrerad del av investeringsprocessen. Samtliga tre grundpelare inom ESG - miljöpolicy, sociala frågor och affärsetik/bolagsstyrning - är viktiga i investeringsprocessen.

Förvaltarna lyfter fram ett antal investeringsteman i fonden. Hälsovård och bioteknik växer snabbt i Kina. Förnybar energi gynnas av att Kina ska vara koldioxidneutralt 2060. Automatisering- och robotisering av den kinesiska industrin går nu snabbt och skapat flera investeringstillfällen. Att Kina ska bli allt mer självförsörjande på halvledare och 5G är ett stort investeringstema för fonden.

Efter investeringsprocessen landar man i en koncentrerad portfölj på mellan 50 och 60 aktier. Fonden är aktivt förvaltad och avviker över tid mycket från index. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig, omsättningshastigheten bland fondens investeringar är relativt låg.

Fonden har en tydlig lutning mot stora bolag, 96 procent är investerade där. Fonden har en ovanligt jämn fördelning mellan de fem största sektorerna. Vikten spänner från drygt 14 procent för sektorn sällanköpsvaror till tekniksektorn som väger 16,8 procent. Finanssektorn, industrisektorn och cykliska varor utgör de tre andra stora sektorerna.

De tio största bolagen i portföljen står i dag för 30 procent av det förvaltade kapitalet. Fondens största innehav väger mellan 4,5 och 2,5 procent.

Kinas största batteritillverkare Contemporary Amperex Technology Co Ltd Class A, även kallat CATL är fondens största innehav, följt av det digitala finansbolaget East Money Information som är noterat på Shenzhenbörsen.

Tio största innehaven i Allianz China A Shares AT USD
Contemporary Amperex Technology Co Ltd Class A 4,5%
East Money Information Co Ltd Class A 3,6%
Shanxi Xinghuacun Fen Wine Factory Co Ltd Class A 3,3%
CITIC Securities Co Ltd Class A 3,2%
Wuliangye Yibin Co Ltd Class A 3,0%
Asymchem Laboratories Tianjin Co Ltd Class A 2,6%
China Merchants Bank Co Ltd Class A 2,6%
Yunnan Energy New Material Co Ltd Class A 2,5%
Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics Co Ltd Class A 2,5%
Midea Group Co Ltd Class A 2,5%
Källa: Morningstar 31 december 2021 30,4%

 

Bäst bidragsgivare till fondens avkastning det senaste året hör fondens största innehav CATL som avkastat närmare 35 procent. Förpackningsproducenten Yunnan Energy New Material som bland annat levererar isoleringsfilm för batteritillverkning har stigit närmare 80 procent det senaste året och hör till aktierna i fonden med bäst avkastning.

Fonden har de fem senaste åren levererat en överavkastning och stigit med 166 procent jämfört med kategorisnittets 97 procent. Men som sagt risken, i fonden är högre än kategorisnittet. Trots det är den riskjusterade avkastningen en av de bästa i fondkategorin.

Allianz China A Shares AT USD   Kategori
Avkastning % 3 år 123,6 65,3
Avkastning % i år -7,4 -7,1
Risk % 3 år 17,9 19,0
Betyg* 5  
Avgift%/år 2,4  
Rörlig avgift  Nej  
Fondkategori: Kina, A-aktier  
Förvaltare:    
* Morningstar har 5-gradig skala    
Källa: Morningstar  7 feb 2022    

 

Allianz China A-shares AT USD har i år haft det lite kämpigare och avkastat mindre än kategorisnittet för Kinafonder. Fondens tillväxtkaraktär är tydlig och på sikt tror vi att överavkastningen kommer tillbaka.

Fonden har fem stjärnor på tre och fem års sikt hos Morningstar. Förvaltningsavgiften är dyrare än snittet för liknande fonder. Som en långsiktig investering tycket vi Allianz China A-shares AT USD hör hemma i en väldiversifierad fondportfölj och får en köprekommendation.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Allianz China A Shares AT USD Köp 157,32 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -