Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser pekar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en miljöteknikaktie.

Under måndagen steg Stockholmsbörsen (OMXSPI) svagt med 0.68 procent och indexet stängde på 927 punkter. Rent tekniskt har kursen brutit den stigande trend Investtechs algoritmer identifierat på medellång sikt och fått säljsignal från en dubbeltopp-formation (DT). Stöd återfinns närmast intill 910 punkter. Motstånd återfinns runt 1000 punkter. Brott på en av dessa nivåer signalerar fortsatt utveckling.

Investtechs korta Hausseindex står i 28. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimismindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 32. Vi har därmed en ordentlig övervikt av pessimister på marknaden, speciellt bland de kortsiktiga investerarna.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 296 köp och 60 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 83 procent, vilket ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 77 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

Rekommendation: Stockholmsbörsen är tekniskt svagt negativ på medellång sikt (1-6 månader). Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Inför årsrapporten den 16 februari har aktiekursen till Raketech som är verksamma inom iGaming sektorn brutit upp från en närmast horisontell trendkanal och fått köpsignaler från rektangelformationer (REC) på på kursdiagrammet för medellång sikt. Trendbrottet är ett resultat av att investerare har fortsatt att köpa in sig i bolaget på allt högre kurser.

En horisontell trend indikerar att marknaden är i balans. När kursen bryter upp är det ett tecken på ökad efterfrågan. Det finns ett överskott av köpare. Det kan bero på fundamentala nyheter. Brott upp från en horisontell trendkanal är en stark köpsignal som statistiskt ska ge goda utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

Även köpsignaler från inte mindre än två rektangelformationer (REC) har identifierats. Dessa ger signaler om vidare uppgång. Det saknas motstånd i kursdiagrammet och ytterligare uppgång indikeras. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd vid cirka 21.60 kronor.

Raketech är neutral på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader). OBS: Bolaget förväntas presentera årsrapport den 16 februari 2022. Marknadens reaktioner på årsrapporten kan snabbt ändra den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

I förra veckan presenterade telekombolaget Tele2 sin senaste årsrapport. Rent tekniskt finner vi många fin köpsignaler i bolaget då den tekniska bilden ser positiv ut. Aktiekursen återfinns i en stigande trendkanal som Investtechs trendalgoritm har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är en köpsignal som statistiskt ska ge goda utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Den 25 januari i år idetifierades en köpsignal från en rektangelformation (REC) som ger signal om vidare uppgång. En annan köpsignal är att det saknas motstånd i kursdiagrammet och kursen befinner sig en god bit ovanför närmaste stödnivå vid cirka 130 kronor.

Tele2 B är även svagt positiv på Investtechs insideranalys. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Miljöteknikföretag Swedish Stirling ser tekniskt negativ ut inför rapporten den 16 februari i år. Kursen återfinns i en fallande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är ett resultat av att investerare över tid har sålt sig ur bolaget till lägre och lägre kurser. Fallande trender är en teknisk säljsignal enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Kursen har även fallit kraftigt efter en säljsignal från en rektangelformation (REC) som identifierades den 10 januari i år och signalerar en fortsatt utveckling i samma riktning.

Dessutom har kursen även brutit ned genom den sista stödnivån runt 13.00 kronor (ombildats till nytt motstånd) där det nu saknas stöd i kursdiagrammet. Vid reaktioner upp har aktien därmed motstånd vid samma nivå och brott upp genom denna nivå kommer utlösa en kortsiktig köpsignal. Aktien har även en starkt negativ volymbalans med högre volym på nedgångsdagar än på uppgångsdagar. Det bekräftar den fallande trenden.

Det kortsiktiga momentumet i aktien är starkt negativt, med RSI under 30. Det indikerar ökande pessimism hos investerare och ytterligare kursnedgång.

Swedish Stirling är neutral på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader). OBS: Bolaget förväntas presentera årsrapport den 16 februari 2022. Marknadens reaktioner på årsrapporten kan snabbt ändra den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender.

Formationer - Köp och säljsignaler från rektangelformationer (REC)

Genom att studera en akties kursdiagram ser man hur optimismen hos investerarna har svängt över tid. Genom att se vilka upp- och nedgångar de har varit igenom kan vi säga något om vad det tänker och känner. Därmed kan vi också säga något om vad de kommer att göra framöver.

Vissa mönster, kallade kursformationer, kan förklaras av investerarnas psykologiska tillstånd. När formationerna bildas i kursgrafen ges klara köp- eller säljsignaler. Identifikation och handel på kursformationer är mycket centralt inom teknisk analys.

Investtech har algoritmer som identifierar formationer och tecknar dem i grafen. Gröna pilar är köpsignaler och röda pilar är säljsignaler. Pilens spets anger förväntad målkurs.

Fortsättningsformationer så som Rektangelformationer (REC) indikerar att en konsolidering är över. Köpsignal från en rektangel-formation signalerar att optimismen hos investerarna är stigande och att aktien fortsätter eller inleder en stigande trend. Säljsignal från en rektangel-formation signalerar att pessimismen hos investerarna är stigande och att aktien fortsätter eller inleder en fallande trend. Läs mer om kursformationer här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -