Fler bolag laddar för aktieåterköp

Börskommentar H&M ska börja med det, Trelleborg också medan Electrolux och Autoliv har program igång sedan tidigare. Det handlar om stora återköp av egna aktier - ett verktyg som lockar allt fler storbolag, visar Placeras genomgång.

Att som noterat bolag köpa tillbaka sina egna aktier på börsen är en alternativ metod till traditionella kontantutdelningar. Medan man som placerare får en kontantutdelning insatt på sitt konto eller på sin depå och konkret kan se vad man har fått i utdelning så är effekten av återköp istället indirekt.

Genom att bolaget köper sina egna aktier på börsen och sedan makulerar dem blir det totala antalet aktier färre och det innebär i sin tur att bolagets framtida vinster ska delas upp på färre aktier. Varje aktie motsvarar helt enkelt en lite större ägarandel av bolaget än tidigare, vilket i sin tur bör höja den motiverade värderingen på bolagets aktie.

Dessutom innebär aktieköpen i sig en tillkommande ökning i efterfrågan på aktien under tiden som återköpsprogrammet pågår. Ytterligare en skillnad mot en kontantutdelning är att aktieåterköpen inte utlöser någon skatt vilket är fördelaktigt för vissa utländska ägare och för de sparare som inte har en kapitalförsäkring eller ISK.

Ett bolag på Stockholmsbörsen som länge och regelbundet har utnyttjat verktyget är Swedish Match. Tobaksbolaget finns nästan dagligen på köpsidan av orderboken i sin egen aktie och det långsamma men ihållande dammsugandet har under årens lopp kraftigt minskat antalet utestående aktier. Går vi tillbaka till början av 2006 så blir effekten dramatisk, då har nämligen antalet aktier halverats till dagens 1,53 miljarder utestående aktier (efter split).

Andra bolag har bestämt sig för att ta till återköp först på senare tid. H&M är ett färskt exempel och i de kvartalsrapporter som nu flödar in har beskeden om kommande återköp duggat tätt, vilket följer på en höst och vinter där flera bolag presenterat nya program.

Nedan går vi kortfattat igenom storbolag som nyligen har presenterat nya, eller uppdaterade, stora återköpsprogram. Bolag som gör mindre återköp enbart för att täcka personalens incitamentsprogram har ett annat syfte och dessa har vi lämnat därhän.

ABB

När skräckexemplen på dåligt tajmade återköp lyfts fram får inte sällan ABB klä skott, med hänvisning till de dyra återköpen 2001 som dåvarande huvudägaren Martin Ebner drev på och som gjordes strax innan kursen kollapsade. Senare fick ABB sälja, istället för att makulera, många av aktierna för att hålla det asbestskadade skeppet flytande.

Nu är situationen annorlunda eftersom ABB är i betydligt bättre grundskick och inte minst eftersom det pågående återköpsprogrammet handlar om att återföra 7,8 miljarder dollar som en följd av den stora försäljningen av området Power Grid. Beskedet i bokslutet förra veckan var att ABB planerar att fortsätta med nya återköp även efter att pengarna från Power Grid skiftats ut. Något nytt belopp har dock inte kommunicerats ännu.

Alfa Laval

Med bra underliggande efterfrågan i ryggen och en comeback för fartygs- och oljesektorn under fjolåret har Alfa Laval medvind. Redan vid förra stämman fick man mandat att återköpa upp till 5 procent av de utestående aktierna, något som har utnyttjats men hittills ganska sparsamt. I bokslutet flaggar styrelsen för att man vill ha ett nytt 5-procentsmandat vid vårens stämma.

Autoliv

I samband med höstens kapitalmarknadsdag klappade Autoliv sig själv axeln, med all rätt, och konstaterade att bolaget samtidigt hade hanterat en tuff fordonsmarknad och kunnat sänka skulderna och lämna kontantutdelningar. Detta som en bakgrund till att man lanserade ett massivt återköpsprogram på upp till 1,5 miljarder dollar under perioden 2022-2024.  

Programmet ersätter ett pågående program och beskedet om de nya stora återköpen togs emot positivt, men kom inte som någon total överraskning. Storägare hade inför kapitalmarknadsdagen luftat tydliga önskemål om ökade kapitalöverföringar till ägarna.

Bilia

Bilia hade redan ett pågående återköpsprogram men ersatte det i slutet av januari med ett nytt på 3 miljoner aktier eller en halv miljard kronor, vilket i grova drag motsvarar den återstående delen av det befintliga programmet. Syftet med det uppdaterade programmet är att vara kompatibelt med den så kallade ”Safe Harbour”-förordningen. Det innebär att köpen är delegerade till en extern förvaltare som kan handla aktier även om Bilia är i en tyst period eller har en öppen loggbok kopplat till informationsregelverket MAR.

Electrolux

Electrolux pågående återköpsprogram uppgår till totalt 2,8 miljarder kronor, vilket kommer på toppen av den extrautdelning man gjorde i höstas på 4,9 miljarder kronor. Bakgrunden är en solid balansräkning och att vitvarubolaget vid en strategisk översyn i somras gick ut med beskedet att återköp ska bli en återkommande aktivitet över flera år.

I bokslutet bekräftades den utlovade strategin. Styrelsen föreslår nu ett förnyat återköpsprogram för cirka 2,5 miljarder kronor.

Evolution

Evolution hade ett mandat att återköpa upp till 10 procent av aktierna sedan förra bolagsstämman men det var först i december i fjol som bössan avlossades. Då gick bolaget ut med att aktier för maximalt 200 miljoner euro skulle återköpas fram till stämman 2022.

Tajmingen är intressant eftersom beslutet togs i spåren av ett kraftigt kursfall i slutet av november till följd av anklagelser om oegentligheter från en anonym tredje part. Förtydliganden kring anklagelserna från bolagets sida har sannolikt vägt tyngst i kursåterhämtningen, men det går också att konstatera att återköpsbeskedet utgjorde en tydlig vändpunkt uppåt för aktien.

Hemnet

Bostadssajtens aktier har inte varit noterade ett år ens men redan i det första bokslutet som börsnoterat bolag meddelade styrelsen att de vill börja köpa tillbaka aktier. Utöver den ordinarie utdelningen på 55 öre per aktie, motsvarande en direktavkastning på 0,4 procent, föreslås ett mandat om återköp av upp till 10 procent av de utestående aktierna.

H&M

H&M är på väg ur pandemin med en finansiell nettokassa på knappt 18 miljarder kronor vid slutet av räkenskapsåret. Nu vill bolaget ge aktieägarna återbäring både via utdelning och det för klädjätten nya greppet återköp.

Förslaget från styrelsen i bokslutet var en ordinarie utdelning på 6,50 per aktie under 2022, vilket motsvarar 10,8 miljarder kronor, samt ett mandat för aktieåterköp på 3 miljarder kronor. Utslaget över nuvarande antal aktier motsvarar återköpen en extra utdelning på 1,81 kronor.

Nordea

Storbankens kapital- och utdelningspolicy omfattar både utdelningar och återköp och den uttalade intentionen är att dela ut 60-70 procent av årsvinsten. Finns det överskottskapital efter det så ska återköp användas.

Bedömningen från banken är att det finns gott om överskottskapital att köpa aktier för och efter att den regulatoriska bromsen släpptes i höstas kom Nordea med beskedet att man ska återköpa för upp till 2 miljarder euro fram till sista april i år.

Trelleborg

Trelleborg har städat ordentligt i portföljen de senaste åren och är att döma av de höjda finansiella målen vid kapitalmarknadsdagen i december ett bolag med en högre lägstanivå än tidigare. Styrelsen ser uppenbarligen förändringen som uthållig och ett nytt mål är att återköp av egna aktier för 2-3 miljarder kronor ska bli en årlig återkommande tradition.

En extra bolagsstämma hölls den 28 december som godkände återköp fram till den ordinarie stämman i april, så nu är det fritt fram att påbörja den nya traditionen.

Telia

Telia hade tidigare ett flerårigt återköpsprogram som avslutades våren 2020, medan man nu istället utlovar aktieägarna en kontantutdelning på minst 2 kronor per aktie och en intention att den ska vara progressiv. En tillfällig återköpsräd kan dock bli aktuell senare i år om delförsäljningen av mastverksamheten i Sverige går i lås enligt plan.

Den kontantlikvid som väntar för Telias del är då 5,5 miljarder kronor och beskedet när affären presenterades i januari var att pengarna ska delas ut. Antingen genom återköp av aktier eller som en extraordinär utdelning.

SEB

Bankernas aktieägare fick stå tillbaka under pandemin men nu kommer belöningen för väntan. För SEB:s del så la banken fram en ny affärsplan i samband med bokslutet och precis som bolaget aviserat redan förra året så är återköp en viktig komponent i hanteringen av överskottskapital.

Ett pågående program där banken kan återköpa för 2,5 miljarder kronor sträcker sig till vårens stämma. Det nya beskedet är att den ordinarie utdelningen i vår blir 6 kronor per aktie, och ovanpå det kan mellan 5-10 miljarder skiftas ut via återköp. Var återköpen landar inom intervallet i slutändan beror på marknadsförhållandena.

Att återköpstrenden bland storbolagen är ovanligt stark just nu är ingen slump. Bra tryck i ekonomin, hög lönsamhet och balansräkningar som förstärkts gör att det finns många bolag som har ett kapitalöverskott.

Samtidigt bjuder återköpen på en flexibilitet som är större än vid årliga eller halvårsvisa kontantutdelningar. Med utdelningsrestriktionerna under 2020 och 2021 färskt i minnet har flexibilitetsargumentet knappast blivit svagare.

Fungerar återköpen som det är tänkt?

Att återköpen allt annat lika påverkar kursutvecklingen i positiv riktning (kortsiktigt via ökad efterfrågan på aktier och långsiktigt via förbättrade nyckeltal) är svårt att argumentera mot. Men exakt hur stor effekt återköpen har på aktiekursen är omöjligt att svara på för i en parallell verklighet hade bolagen kunnat använda motsvarande belopp till utdelningar, behållit dem i kassan, betalat av skulder eller gjort investeringar i den egna verksamheten.

Hur dessa alternativa vägval hade fallit ut och hur de hade värderats i efterhand går inte särskilja. Som mindre aktieägare får man helt enkelt försöka bedöma om styrelsen och ledningen i det aktuella bolaget är rätt skickade att göra en bra avvägning mellan bibehållen finansiell styrka, tillväxtmöjligheter och kapitalbehov.

En sund strategi som minskar risken för att fullständigt feltajma återköpen är den som Autoliv, Electrolux och Trelleborg nu anammar och som är vanlig i USA. Det vill säga att se återköp som en återkommande flerårig aktivitet snarare än en engångsåtgärd man tar till när kassan är för stinn och alla pilar pekar uppåt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -