Så ska du investera när inflationen är hög

Inflationshotet Inflationstrycket skapar oro bland sparare, så hur bör man göra för att bäst bevara köpkraften i tider av hög inflation? Investmentbanken JP Morgan har kikat på fenomenet.

Bakom den högre inflationen globalt ligger främst logistikproblem i kombination med en tajt arbetsmarknad i USA.

I USA var inflationen i december 7 procent. JP Morgan tror inte att inflationen kommer att fortsätta upp från den här nivån.

Däremot spår banken att vi lämnat tiden med extremt låg inflation som kännetecknade de senaste decennierna.

Hur ska man då göra för att bättre skydda sitt kapital i tider av högre inflation? Enklast är kanske att säga vad man inte ska göra. Man ska undvika att ha likvida medel på bankkonton och ha pengar i statsobligationer.

I båda sparformerna urholkas köpkraften extra mycket i tider av högre inflation.

Hur är det då med aktier? Aktier brukar ses som ett effektivt inflationsskydd i tider av måttlig inflation.

Det stämmer att det finns ett starkt samband mellan inflation och vinsttillväxten hos storbolagen i S&P 500. Det visar att dessa bolag är mycket bra på att kompensera inflationsuppgången med högre priser.

Dock finns det undantag som till exempel när inflationen är väldigt hög. Det brukar inte vara bra för aktiemarknaderna. Inflation är bra i lagom doser.

För låg inflation signalerar att efterfrågan i ekonomin är svag och för hög inflation är problematisk eftersom centralbankerna då måste rycka in och sänka efterfrågan i ekonomin, vilket sällan sker särskilt mjukt eller effektivt och lätt kan leda till recessioner som i sin tur är negativt för börsen.

Om inflationskurvan vänder under våren och går ner till omkring 3 procent i USA och Storbritannien och runt 2 procent i Eurozonen så tror JP Morgan inte att det kommer att vara några problem i alla fall inte för aktiemarknaden.

Vad är det då som brukar gå starkt i tider av lite högre inflation?

Cykliska sektorer som banker, verkstadsbolag och energibolag brukar vara bra att äga vid stigande inflationsförväntningar. I genomsnitt har dessa sektorer gått starkare än globalindex under dessa perioder.

kallade defensiva aktier och tillväxtbolag brukar ha det tuffare. I dagsläget är det techsektorn som ofta har högt värderade bolag med vinster som ligger långt fram i tiden som nu verkar känsligast och som tidigare också dragit störst nytta av de ultralåga räntorna under de senaste åren.

Fastighetsmarknaden spår banken är fortsatt ett utmärkt sätt att skydda sig mot inflationen framöver.

Här är det dock viktigt att välja sektorer inom fastigheter med stark efterfrågan som till exempel logistik och industrifastigheter.

JP Morgan tror också fortsatt på kontorsmarknaden framöver. Shoppingcenter och handelsfastigheter bör man däremot vara försiktig med anser banken.

Även infrastrukturinvesteringar kan vara en bra hedge mot inflationen.

Att handla guld som inflationshedge tror banken däremot inte längre är något särskilt god idé i alla fall inte så länge inflation inte är extremt hög.

Guld i sig ger ingen avkastning så enda gångerna när guld blir riktig attraktivt är när vi har minusavkastning på obligationer.

Det brukar ske om inflationen sticker i väg och blir skyhög, men om inflationen är hög och centralbankerna samtidigt är på tårna och höjer räntorna så stiger realräntorna och då är guld inte lika attraktivt.

Sammanfattningsvis är måttlig inflation mest en risk för likvida medel och statsobligationer. Guld är inte en speciellt bra hedge så länge centralbankerna håller koll på inflationen.

Om inflationen blir måttlig och håller sig runt 3 procent så förväntar sig JP Morgan att aktier generellt fortsatt kommer att vara det bästa tillgångsslaget och då framför allt alltså bank-, energi och verkstadsaktier. Det vill säga så kallade värdeaktier som också presterat klart bäst under de senaste veckornas sura börser.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -