Köpvärda fonder i augusti - så gick det

Utvärdering Det senaste halvårets utvärdering påverkades mycket av den stora börsnedgången sedan årsskiftet. Nu utvärderas Placeras fondval i augusti.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför augusti 2021. 

SIXRX senaste 12 månader

Det har varit ett ovanligt tufft halvår med ett rally i tillväxt- och teknikbolag under oktober och november. Efter det har marknaden ändrat sentiment totalt och sedan årsskiftet har just teknik- och tillväxtbolagen haft en ovanligt brutal nedgång.

Globalt aktieindex har avkastat 4 procent mätt i svenska kronor. Uppgången är inte så stor men den är bred och uppgången är likvärdig på de stora regionerna. Europa avviker inte utan börserna i Europa har en uppgång på närmare 4 procent, i kronor, som globalindex.

I princip hela 2021 var det tufft för tillväxtmarknaderna, men det senaste halvåret är tillgångsslaget på plus 3 procent. Även USA har en bred indexfond landat på en uppgång på 4 procent.

Den stora avvikelsen hittar vi på Stockholmsbörsen som var fjolårets darling. Men det går fort när investerarna byter fot.

Stockholmsbörsen har fonder med inriktning på små- och medelstora bolag backat 9 procent. För en indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har bara backat 3,2 procent. En fond som följer ett bredare Sverigeindex som även omfattar börsens småbolag har lyckat placera sig mellan de båda andra indexfonderna med en avkastning på minus drygt 7,5 procent.

Kronan är en faktor att ta hänsyn till vid utländska fondval och det senaste halvåret har det varit ovanligt gynnsamt med utländska fonder främst i amerikanska dollar. Det senaste halvåret har den amerikanska dollarn stärkts mot kronan med 8,3 procent. Euron har haft en lugnare framfart och stigit 2,7 procent mot kronan.

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
MS INVF US Growth -29,5% -6,0%
MS INVF Global Opportunity -13,7% -4,5%
AMF Aktiefond Europa 5,6% 2,4%
Plus Småbolag Sverige Index  -9,6% -6,5%
DNB Teknologi 0,2% -5,0%
Didner & Gerge Small and Microcap -6,6% -3,5%
Storebrand Global Multifactor 5,0% -0,5%
Sensor Sverige Select -8,3% -1,4%
Spiltan Aktiefond Stabil -7,4% -4,0%
Carnegie Strategifond A -2,1% -1,0%
Nordic Cross Total Return R Fund 0,1% 0,1%
IKC Avkastningsfond 1,8% 0,1%
Källa: Morningstar 31/12 2021    

 

Placeras köpvärda fondval inför augusti ska nu analyseras. Det har varit en tuff resa det senaste halvåret och fondvalen såg bra ut fram till årsskiftet, efter det har det varit en smärtsam utförsbacke med stora nedgångar för några av fonderna med fokus på tillväxt. Hela sju av fondvalen har inte nått upp till sitt kategorisnitt av liknande fonder.

Jag upprepar att det svaga resultatet har sannolikt att göra med att en övervikt av mina fondval har en lutning mot att investera i tillväxtorienterade bolag.

Jag tycker Sverigefonden Spiltan Aktiefond Stabil visar hur brutal den senaste månadens nedgång varit. Vid förra månadens utvärdering var fonden, listans bästa fond och den utklassade sitt kategorisnitt. Nu med nya mätpunkter har fonden backat 7,5 procent och är sämre än snittet.

PLUS Småbolag Sverige Index är precis som det låter en indexfond för svenska småbolag och medelstora bolag. Avkastningen landar på minus närmare 10 procent under halvåret. Fonden var den nästa bästa vid förra månadens utvärdering.

Nytt fondinnehav i augusti blev MS INVF Global Opportunity. Fonden har backat med närmare 14 procent sedan den kom in på listan och har avkastat betydligt sämre än kategorisnittet av liknande fonder.

Listans värsting är systerfonden MS INVF US Growth som backat närmare 30 procent i spåren på nedgång för amerikanska tillväxtbolag. En majoritet av den dåliga avkastningen har kommit efter årssiktet.

Bästa fonder det senaste halvåret är två fonder med värdebolagsfokus.

AMF Aktiefond Europa har en avkastning på 5,6 procent vilket är bäst på listan över utvalda fonder och bättre än kategorisnittet.

Den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor fortsätter att leverera bra månadssiffror med en avkastning på 5 procent och fortsatt klå sitt kategorisnitt med råge.

DNB Teknologi har fortsatt klå sitt kategorisnitt av liknade fonder, trots att avkastningen för teknikaktier tappat tempot den senaste månaden.

Placeras två blandfondsval har båda backat. Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus, har kommit lindrigt undan och bara backat drygt 2 procent.

Placeras andra blandfondsval, den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select som har flera tillväxtbolagsaktier i portföljen, har nu för femte månaden i rad inte lyckats slå sitt kategorisnitt.

Placeras två räntefondsval landade båda på plus under halvåret. IKC Avkastningsfond klådde kategorisnittet med bred marginal.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -