På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Spararna storhandlar i börsfrossan

Aktier Stockholmsbörsen har haft den sämsta starten sedan 2008, men det har inte hindrat spararna från att öppna plånboken. Tesla och Investor var de mest populära aktierna, det visar statistik från Avanza.

Utvecklingen under januari kan bäst liknas vid ett isvaksbad där breda Stockholmsbörsen (OMXSGI) sjönk 14 procent under 14 handelsdagar. Därmed går vi mot den sämsta starten sedan 2008, men spararna ser det som ett köpläge och gör stora nettoköp under månaden”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Privatspararna gör 447 700 affärer per dag i januari. Det är en minskning med 5 procent jämfört med samma månad i fjol.

Börsåret 2021 bjöd på den bästa utvecklingen sedan 2009 samtidigt som vi på mållinjen undvek en korrektion. Trots stark utveckling för index ifjol sjönk faktiskt varannan aktie och många av dem har tappat rejält sedan respektive högstanivå senaste året.

”Det är troligtvis en bidragande faktor till de rejäla köp vi nu ser bland spararna. Dessutom ser vi flera värmande utdelningshöjningar i boksluten”, säger Nicklas Andersson.

Nicklas Andersson

Bidragande faktorer till den turbulenta starten på året är rejäla uppgångar på räntemarknaden, förväntningar om flertalet räntehöjningar från FED, geopolitisk oro i Ukraina och amerikanska hedgefonder som har sålt teknikaktier i den snabbaste takten på ett årtionde. Sammantaget har det lett till en omvärdering av börsen och fortsatt sektorrotation. Högt värderade tillväxtaktier har hamnat ute i kylan samtidigt som värdebolag vunnit mark, dessutom ser vi att fjolårets vinnare nu trängs längst ned i förlorarlistan.

”I det läget är det klokt att komma ihåg var aktierna kommer ifrån, många har bjudit investerarna på goda resor senaste åren”, fortsätter Nicklas Andersson.

Månadens köplista toppas av Tesla, följt av Investor och SBB.

Elbilstillverkaren Tesla som är den mest ägda amerikanska aktien hos Avanza var tillika den mest nettoköpta aktien för andra månaden i rad. Sedan toppnoteringen i november har bolaget tappat en fjärdedel av börsvärdet vilket lockat många till att trycka på köpknappen. Tesla attraherade mer än var fjärde krona under månaden och sedan årsskiftet har antal aktieägare stigit med 10 procent.

”Förutom Tesla hittar vi många stukade vinnare på topplistan som utvecklats sämre än börsen under januari, men som återfinns i många sparares portföljer. I turbulenta tider med kraftiga svängningar tenderar många att tycka att det är enklare att fylla på i befintliga innehav snarare än att hitta nya köpvärda aktier, vilket är en röd tråd på köplistan”, fortsätter Nicklas Andersson.

Månadens säljlista toppas av Evolution, följt av AstraZeneca och Handelsbanken.

”Spelunderleverantören Evolution fortsätter att vara den mest nettosålda aktien för andra månaden i rad. Efter höstens rejäla turbulens såg vi stora nettoköp närmare botten i november, efter 45 procents nedgång. Därefter steg aktien som mest 51 procent fram till början av januari vilket lett till vinsthemtagningar för att finansiera en rotation till köplistans stukade vinnare”, avslutar Nicklas Andersson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -