Börsen på minus, BHG rapportvinnare

Börsen Stockholmsbörsen inledde fredagens handel med lägre index, efter en morgon med livlig aktivitet i rapportflödet. Volvo, H&M, Telia, Electrolux, SSAB och Billerud Korsnäs fanns bland de bolag som släppte delårssiffror.

45 minuter in på handelsdagen pekade Stockholms storbolagsindex OMXS30 ned med 0,7 procent, till nivån 2.253 och med aktier för 5,9 miljarder kronor omsatta. I övriga Europa var utvecklingen liknande, med Frankfurtbörsens DAX-index som eftersläpare omkring 1,4 procent ned.

Morgonens nyhetsflöde fylldes upp av rapporter, där Volvo slog till med en högre orderingång än väntat, 68.000 lastbilar jämfört med förväntade 55.000 enligt Infront. Omsättningen var 8 procent bättre än väntat men marginalen något svagare än estimat på grund av extra kostnader, vilket tog det justerade rörelseresultatet till nivåer som väntades av analytikerkollektivet.

Utdelningen var dock lägre än väntat, med en ordinarie- och extrautdelning på 6:50 kronor vardera. Väntat var 7:04 kronor för ordinarie och 7:50 för extrautdelningen.

Volvo upprepade alla marknadsprognoser för lastbilar men sänkte prognosen för anläggningsmaskiner i Kina, där Volvo konkurrerar genom Volvo Construction Equipment. Nu spås en nedgång för marknaden med 20-30 procent för 2022, från tidigare en 15-25 procent.

Aktien återfanns i bottenskiktet med en nedgång på 3,3 procent, strax ovanför vitvarubolaget Electrolux, som kom in med bättre försäljnings- och vinstsiffror än väntat men också varslade om negativa effekter från externa faktorer i form av flaskhalsar i leverantörskedjan, valutapåverkan och löneinflation. Electrolux aktie backade 6 procent, trots att försäljningen, rörelseresultatet och utdelningen var högre än väntat.

Bland förlorarna fanns också SEB, som adderade ytterligare 3 procent till gårdagens nedgång på 2,7 procent, trots att rekommendationen höjts till behåll från sälj av Handelsbanken.

Klädkedjan H&M fanns i stället i andra änden av listan, 4 procent upp, efter morgonens rapport. Enda plumpen i protokollet var en lägre utdelning än väntat, men samtidigt meddelades återköp av den egna aktien i ett program värt 3 miljarder kronor.

Uppmärksamheten drogs också till siffran 20 procent, som är den försäljningsökning som spås för de två inledande månaderna av det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret (1 december-31 januari).

H&M gav även uppdaterade målsättningen att omsättningen ska dubbleras till 2030 samt att lönsamheten ska överstiga 10 procent över tid.

Försäljningen i Kina, där H&M hamnat likt många andra västerländska bolag hamnat i en bojkottliknande situation över ställningstaganden för mänskliga rättigheter, sjönk med 41 procent i det fjärde kvartalet.

Medicinteknikbolaget Getinge skuggade i täten, 3,5 procent upp. Getinge redovisade bättre resultat än väntat och omsättning något under estimat. Bolaget spår även att tillväxten under 2022 kommer ligga i övre delen av intervallet 4-6 procent, vilket kan jämföras med förhandstipset om 4,9 procent.

På tredjeplats kvalade skogsbolaget SCA skuggade i täten 3,7 procent upp, efter att ha räddat upp fjärde kvartalets vinst med marginalförstärkning, vilket gav ett 19 procent bättre rörelseresultat än väntat trots att omsättningen var 6 procent svagare än väntat. SCA slog dessutom till med en 29 procent högre utdelning än väntat.

Teleoperatören Telia var en annan vinnare. Aktien steg omkring 1 procent efter en rapport väntat i princip kom in som väntat avseende omsättning och justerat ebitda. Telia spår att telekomverksamheten ökar ebitda under 2022 men att tv/media tynger.

Vinnare på Stockholmsbörsen i sin helhet var BHG, som klättrade 15 procent efter en rapport där rörelseresultat om omsättning överträffade förväntan. Högt upp hittades också pappersbolaget Stora Enso, vars aktie klättrade 6 procent mot bakgrund av klart högre omsättning och resultat än väntat.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -