Stark börs, Epiroc ned efter rapporten

Börsen Vid lunchtid var storbolagsindexet OMXS30 upp 2,3 procent, med aktier för cirka 10 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen i sin helhet.

OMXS30-täten utgjordes av livekasinobolaget Evolution, som studsade tillbaka efter tre raka nedgångsdagar. Aktien klättrade 7 procent. ABG Sundal Colliers analytiker har länge förhållit sig mer tveksamma till Evolution än sina kollegor men på onsdagen vände vinden när analyshuset delade ut en köprekommendation.

I kategorin tillväxtaktier återfanns också molnkommunikationsbolaget Sinch i toppen, ungefär 5 procent upp.

Epiroc vände från drygt 2,5 procent upp till lika mycket ned efter att ha rapporterat på förmiddagen. Det justerade rörelseresultatet kom in på 2.554 miljoner kronor under fjärde kvartalet, mot väntade 2.601 miljoner samtidigt som både nettoomsättning och orderingång var något högre än väntat.

Uppemot 5 procent klättrade också tisdagens rapportbolag Atlas Copco, efter att de senaste tre handelsdagarna sammantaget backat med cirka 12 procent. Ett flertal analyshus höjde rekommendationer och riktkurser för verkstadsbolaget efter tisdagens rapport, som var svagare än väntat.

Andra cykliska bolag som hittades högt i listorna var lastbilsbolaget Volvo, mätteknikbolaget Hexagon och verkstadsbolagen Sandvik och SKF som klättrade 3-4 procent vardera.

Till skillnad från Atlas Copco, som alltså inte övertygade med delårsredogörelsen, så rosade telekombolaget Ericsson marknaden redan på tisdagen efter rapporten. På onsdagen adderade Ericsson ytterligare 2,5 procent till tisdagens uppgång på 7,6 procent. Även här stöttades uppgången av höjda riktkurser.

I botten sjönk hygienbolaget Essity 5 procent efter en rapport för det fjärde kvartalet som var under analytikernas genomsnittliga förväntningar på samtliga resultatrader. Ytterligare prishöjningar kommer att göras under 2022 för att kompensera för den "kraftiga kostnadsinflationen".

HMS Networks bjöd på en rapport som fick aktien att stiga 13 procent. Rörelseresultatet på 109 miljoner kronor var bättre än analytikerna i Infronts förväntan på 95 miljoner kronor. Orderingången uppgick till 699 miljoner kronor jämfört med 408 miljoner kronor motsvarande kvartal 2020. Bolaget har sett en temporär förbättring av tillgången på halvledare men ser fortsatt utmaningar kommande kvartal.

Sämre gick det för Byggmax vars jämförbara försäljning under det fjärde kvartalet minskade med 6 procent. Bolaget pekade på starka jämförelsetal och att jämfört med fjärde kvartalet 2019 var den försäljningen drygt 20 procent upp. Det hjälpte inte och aktien sjönk tillbaka 5 procent.

Starkt gick även Xspray Pharma som steg 11 procent. Anders Bladh som är styrelseledamot i bolaget har på tisdagen köpt aktier för drygt 8,5 miljoner kronor.

På mindre listor steg vätgasbolaget Metacon 17 procent efter att ha gett besked om ett formaliserat samarbete med Gisab inom försäljning av nyckelfärdiga elektrolysanläggningar till den gröna vätgasmarknaden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -