På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier, däribland en storbank. Men samtidigt varnas det för en aktie.

Marknaden föll kraftigt under måndagen, en nedgång 4.45 procent och OMX Stockholm PI (OMXSPI) stängde på 907 punkter. Senaste gången indexet sjönk ungefär lika mycket var 11 juni 2020, då det sjönk 4.58 procent. Indexet har därmed backat hela 6.90 procent efter säljsignalen från en dubbeltopp-formation (DT) vid brott ned genom 978 punkter för sex handelsdagar sedan.

Senaste tidens negativa utveckling har medfört brott ned ur den stigande trendkanal Investtechs algoritmer identifierat på medellång sikt samt brott ned genom den sista motståndsnivån på kursdiagrammet för medellång sikt runt 915 punkter. Kursfallet tillsammans med en negativ volymutveckling indikerar en ökande rädsla bland kortsiktiga investerare.

På längre sikt är trendbilden fortsatt positiv men kursen har brutit ned genom trendgolvet även här samt fått en ny säljsignal från en dubbeltopp-formation (DT) som har gett signal om vidare nedgång. Ett brott upp genom motståndet på medellång sikt runt 915 poäng kommer även att vara en köpsignal på lång sikt.

Investtechs korta Hausseindex står nu bara i 20 och har därmed fallit hela 19 poäng den senaste veckan. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimismindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 31. Vi har därmed en övervikt av pessimister bland såväl de kortsiktiga som långsiktiga investerarna.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och sälj transaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 327 köp och 92 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 78 procent, vilket ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 77 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

Rekommendation: Stockholmsbörsen är tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader). Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden då det är svårt att sälja på toppen och köpa på botten. Om man alltid är investerad på marknaden är man med på nedturerna men också med från botten på uppturerna som så småningom kommer.

 

Den tekniska bilden till IT-bolaget Formpipe Software ser positiv ut då kursen återfinns i en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är ett resultat av att investerare har valt att betala högre och högre kurser för att köpa in sig i bolaget.

Generellt ska aktier i stigande trender statistiskt utvecklas bättre än andra aktier enligt Investtechs mångåriga forskningsresultat på trender. Kursen har stöd vid cirka 29.00 kronor och motstånd vid cirka 45.00 kronor.

Formpipe Software är även positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Inför årsrapporten som förväntas presenteras i början av nästa vecka så ser den tekniska bilden till storbanken Swedbank positiv ut. Aktiekursen återfinns i en stigande trendkanal som Investtechs trendalgoritm har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Stigande trender är en köpsignal som statistiskt ska ge goda utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Aktiekursen har nu stöd vid cirka 176 kronor på kort sikt och 152 kronor på medellång sikt. Motstånd återfinns vid cirka 186-194 kronor.

Swedbank A är även positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader). OBS: Swedbank förväntas presentera sin årsrapport den 2 februari 2022. Marknadens reaktion kan snabbt förändra den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Life sciencebolaget Enzymatica ser tekniskt negativ ut. Kursen återfinns i en fallande trendkanal på medellång sikt. Det visar att investerare över tid har sålt till lägre kurser för att komma ut ur aktien, vilket indikerar en negativ utveckling för bolaget. Fallande trender är en teknisk säljsignal enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Det saknas nu stöd i kursdiagrammet och ytterligare nedgång indikeras, men på det långsiktiga kursdiagrammet finns en stödnivå runt 5.10 kronor. Brott ned genom denna nivå skulle försvaga den tekniska bilden. Vid reaktioner upp har aktien motstånd vid cirka 9.60 kronor. Volymen har tidigare varit låg runt kurstoppar och hög runt kursbottnar. Det bekräftar den negativa trendbilden.

Ett RSI-värde under 30 visar att momentum i aktien är starkt negativt på kort sikt. Investerare har gått ned i pris för att kunna sälja aktien, något som indikerar ökande pessimism och att kursen ska fortsätta ned. En negativ volymbalans indikerar att säljarna är aggressiva medan köparna är passiva, vilket bekräftar den fallande trendbilden.

Enzymatica är även negativ på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender.

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Diagrammet visar en relativ utveckling i förhållande till jämförelseindex under samma period. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -