Fed-chefens ord avgör börsödet

Makrokommentar Fed-chefen Jerome Powell lär väga sina ord på guldvåg när de penningpolitiska beskeden ska levereras under onsdagskvällen. Börshoppet står till att han inte bekräftar investerarnas värsta farhågor.

Spänningen inför onsdagens penningpolitiska besked från den amerikanska centralbanken har successivt skruvats upp under januari. Och vi på Placera är väl i princip tvungna att återanvända frasen att det här kommer att vara ”det viktigaste besked som Fed-chefen Jerome Powell har lämnat”.

Att det breda amerikanska börsindexet, S&P500, backat med lite drygt 6 procent i januari gör inte bara investerare, utan säkert också Powell, en aning nervös. Att den svenska börsen samtidigt sjunkit med 12,5 procent, fram till igår, tror vi bekymrar honom mindre.

För att sätta nervositeten på finansmarknaden under inledningen av 2022 i lite perspektiv, är det kanske bäst att rekapitulera Federal Reserves besked på det senaste penningpolitiska mötet i mitten av december.

Beskeden då var att obligationsköpen skulle trappas ner i en snabbare takt än tidigare aviserats och avslutas i mars i år. Ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) prognostiserade att det skulle krävas tre räntehöjningar under 2022. Dessutom ströks frasen att den kraftiga inflationsuppgången var övergående (transitory) i pressmeddelandet.

Beskeden mottogs initialt med ro på marknaden, och det var först i samband med att det penningpolitiska protokollet från detta räntemöte publicerades i inledningen av januari som nervositeten på finansmarknaden tog fart. Men ska vi vara riktigt ärliga, så fanns det mesta av informationen kring hur Federal Reserve tänkte sig att agera under inledningen av 2022 till hands redan i mitten av december.  

Däremot har förväntningarna/farhågorna inför onsdagskvällens Federal Reserve-besked, kring hur de tänker agera under 2022 och 2023, skruvats upp rejält under de senaste veckorna.

På räntesidan prisas det numera in lite knappt fyra räntehöjningar under 2022 och ytterligare knappt tre räntehöjningar under 2023. Även om förväntningarna skruvats ner en aning under de allra senaste dagarna. Som Fed Fund futures indikerar så skulle det innebära en ränta på runt 1,0 procent i slutet av 2022 och en ränta på runt 1,6 procent i slutet av 2023. Inga räntenivåer som skrämmer i ett historiskt perspektiv och en nivå som den amerikanska styrränta faktiskt låg på innan Coronapandemin slog till.

Men för tillfället tycks det ändå räcka för att sätta marknadsaktörerna i någon sorts paniktillstånd eftersom det dessutom finns en del förväntningar på att Federal Reserve skulle kunna börja kratta inför en räntehöjning med 50 punkter (0,50 procentenheter) redan i mars.

De långa amerikanska räntorna drog också iväg i inledningen av 2022 och tioårsräntan handlades tidvis kring 1,9. Ett skäl till den ränteuppgången var att de korta räntorna väntades stiga kraftigt och ett annat, och kanske viktigare, skäl var att man i investerarkollektivet började spekulera kring att Federal Reserve inte bara skulle avsluta obligationsköpen utan också påbörja en bantning av sin massiva obligationsportfölj.

Nu har den ränteuppgången visserligen kommit av sig, men ett bidragande skäl är sannolikt de geopolitiska spänningar mellan USA/NATO vs Ryssland som eskalerat under den senaste veckan. Det här syns bland annat i att valutor som traditionellt betraktas som ”trygga hamnar”, bland annat dollarn, den schweiziska francen och japanska yenen, stärkts medan ”skvalpvalutan” svensk krona försvagats kraftigt.

Så Powell har en grannlaga uppgift att väga sina ord på guldvåg på onsdagskvällen för att inte skapa ytterligare finanspanik. Eftersom pressmeddelandet som skickas ut i samband med räntebeskedet brukar vara rätt knapphändigt kommer det mesta av marknadens fokus att riktas mot vad Powell säger på den efterföljande presskonferensen. Det ska också tilläggas att de enskilda FOMC-ledamöterna inte lämnar några prognoser den här gången.

Det som främst talar för ett mer aggressivt budskap från Powell är inflationen som i december landade på skyhöga 7,2 procent. Federal Reserve erkänner också, i och med att man strök ordet ”transitory” i sitt senaste pressmeddelande, att banken är närmast lika osäkra som oss andra om vart inflationen kommer att ta vägen framöver och hur uthållig inflationsuppgången blir. Dessutom finns en påtaglig risk för att den strama arbetsmarknaden och den, redan i utgångsläget, höga inflationen spär på kommande löneökningar. Att förlora kontrollen över inflationsutvecklingen är ett betydligt större bekymmer för banken än att börsen rasar något efter några år med fantastiska uppgångar.

Det som främst talar emot en aggressivare centralbank är Omikronvirusets fortsatta härjningar, att de geopolitiska spänningarna stigit och att banken sannolikt är rädd för att ytterligare panik på finansmarknaden ska dämpa konjunkturen mer påtagligt. Det finns trots allt en del frågetecken kring konjunkturutvecklingen framöver även om de flesta prognosmakare, troligen inklusive Federal Reserve, håller fast vid att 2022 blir ett riktigt hyggligt tillväxtår.

Vi på Placera gissar, med emfas på just gissar, att Powell inte kommer att bekräfta de allra värsta farhågor som finns på marknaden. Kanske kan det i så falla räcka för att sätta förnyad fart på riskaptiten.

Är däremot budskapet snabbare räntehöjningar än tidigare aviserat och en, även försiktig, flaggning för att det är dags att banta obligationsportföljen under senare delen av det här året, så har vi troligen några bistra börsdagar framför oss.

Hur den svenska börsen reagerar återstår också att se. Mönster som etablerats under det senaste året är att den svenska börsen visserligen tenderar att tappa betydligt mer än de flesta andra börser under oroliga tider, men också återhämtar sig både snabbare och starkare när väl krutröken har lagt sig.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -