På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Tunga kursfall, index rasade 3,9 %

Börs Stockholmsbörsen fick en dyster start på veckan, efter fredagskvällens kursfall i USA, och nedgången utökades under loppet av måndagsförmiddagen.

Stockholmsbörsen inledde veckan med en kraftig börsnedgång på måndagen i likhet med ledande Europabörser. Tillsammans med den ihållande oron för högre styrräntor bidrog osäkerheten kring det geopolitiska läget och inför rapportsäsongen till att sänka riskaptiten på världens finansmarknader.

Läkemedelsbolaget Oncopeptides rusade i stället efter nya besked kring blodcancerläkemedlet Pepaxto.

Vid måndagens börsstängning hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 tappat 3,9 procent till 2.224. Aktier för cirka 33,2 miljarder kronor bytte ägare under dagen på Stockholmsbörsen.

Samtliga aktier inom OMXS30 slutade på minus. I botten återfanns åter livekasinoleverantören Evolution och kommunikationstjänstebolaget Sinch med kurstapp på 8,6 respektive 7,3 procent. Bland övriga större kursförlorare sjönk Atlas Copco A drygt 6 procent, Kinnevik 5,7 procent och Investor förlorade 4,7 procent. En rad andra storbolag handlades ned runt 3-4 procent.

Utanför OMXS30 föll bland annat riskkapitalbolaget EQT 7,8 procent och Volvo Cars retirerade 8 procent. NCAB och Truecaller, med stark kursutveckling i fjol, var ned 11 och 7,5 procent och värmeteknikbolaget Nibe backade 5,8 procent.

Läkemedelsbolaget Oncopeptides lyfte i stället 30 procent sedan det kontaktat den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och återkallat sitt frivilliga tillbakadragande av blodcancerläkemedlet Pepaxto i USA. Oncopeptides har inlett en dialog med FDA för att gå igenom nya data, heter det. Bolaget ville på måndagen inte gå in på de vetenskapliga detaljerna som ligger bakom beslutet.

Transplantationsbolaget Xvivo har fått godkänt från FDA för Kidney Assist Transport, ett portabelt system för maskinperfusion av njurar. Xvivoaktien belönades med en uppgång på 2,6 procent.

Börsveckan gav köpråd till Bulten, Catella och Candles Scandinavia. Den sistnämnda avancerade 1,6 procent medan de två övriga lyste rött i det dystra börsklimatet.

På rapportfronten var måndagen lugn inför att en rad bolag öppnar böckerna under veckan, med bland annat Ericsson och Atlas Copco på tisdagen. Build Data, ett molnbaserat programvaruföretag för bygghantering, redovisade en drygt dubblerad kvartalsomsättning för juli-september på 22 miljoner kronor. Förlusten på ebitda-nivå mer än fördubblades dock och aktien handlades ned 7,7 procent.

Vestum köper Kvalitetsmark R, ett specialistbolag inom mark- och betongentreprenader som i fjol omsatte 169 miljoner kronor. Vestum backade cirka 9 procent.

Josab, verksamt inom vattenreningssystem, rasade nära 25 procent efter Spotlights besked i fredags om att aktien ska avnoteras från handelsplatsen. Josab avser att söka listning hos NGM "eller motsvarande marknadsplats".

Gamingbolaget Gold Town Games handlades initialt upp efter att ha ingått partnerskap med spelproducenten CS Games om att utveckla ett cricketspel, men avslutade dagen på minus 5 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -