Kan Fed-chefen lugna marknaden?

Makroveckan Nervösa finansmarknader riktar nu blickar mot onsdagens penningpolitiska besked från Federal Reserve. Kommer Fed-chefen Powell att bekräfta den beska bild som räntemarknaden ser framför sig eller kommer han med lite lugnande besked?

Det fortsätter att vara surt på de finansiella marknaderna. Efter en nedgång med 2,5 procent under förra veckan har den svenska börsen sjunkit med 8,4 procent sedan årsskiftet. Därmed parkerar den svenska börsen långt ner på börslistan. Den amerikanska Nadaq-börsen har dock gått ännu svagare och tappat runt 12 procent.

Betydligt lugnare är det på börserna i EMU-området och på stora delar av tillväxtmarknaderna. Vilket förhoppningsvis är ett tecken på att placerarna inte kastar sig ur aktier i stort. Det väcker också hopp om en rekyl på de svagare marknaderna när väl krutröken har lagt sig.

Mycket beror förstås på vilket besked som den amerikanska centralbanken kommer med på onsdagskvällen. För det är främst en allt mer tilltagande amerikansk räntefrossa som är den stora orsaken till den svaga inledningen på det nya börsåret. Förväntningarna på både snabbare räntehöjningar och en bantning av obligationsportföljen har successivt drivits upp och bekräftar Federal Reserrve den bilden kan det bli fortsatt surt på finansmarknaderna.

Däremot har Federal Reserve troligen inte krattat tillräckligt i manegen för att höja räntan redan nu och några lugnande ord från Fed-chefen Jerome Powell kan mycket väl bidra till att vända börshumöret. Den senaste tidens finansiella turbulens skulle mycket väl kunna innebära att Powell vill komma med några lugnande ord. Spännande blir det i alla fall.

Noterbart är ändå att den amerikanska räntemarknaden lugnade ner sig mot slutet av förra veckan.

De geopolitiska spänningarna mellan USA/NATO och Ryssland får också allt större utrymme i investerarnas riskkalkyler. Hur det här utvecklas återstår förstås att se men huvudscenariot är väl ändå att det inte går till någon väpnad konflikt. Men även ett lite minder viftande med vapen kan innebära ekonomiska sanktioner mot Ryssland och det vore förstås bekymmersamt för marknaden att hantera.

När det gäller Omikronviruset härjingar har det istället kommet en del positiva signaler. Framför allt att smittspridningen nu snabbt sjunker i länder som var tidigt drabbade. Därmed borde också de negativa effekterna på konjunkturen vara övergående.

Det här är dessutom en vecka som är fylld med viktiga makrosiffror. Redan under måndagen fär vi viktiga signaler när de preliminära inköpschefsindexen för januari rullas ut. Fortsatt hygglig fart i industrin väntas medan tjänstesektorn i länder som infört hårda restriktioner troligen drabbats relativt hårt. Men förhoppningsvis är det här att övergående natur. Förhoppningsvis är det också budskapet i den uppdaterade konjunkturprognos som IMF publicerar på tisdag, även om de globala inflationsprognoserna kan vara åt det lite beskare hållet.  

Från amerikanskt håll kommer dessutom BNP-siffrorna för fjolårets sista kvartal (torsdag) samt den viktiga PCE-deflatorn (fredag). Det senare är Federal Reserve mest centrala inflationsmått.

Veckan avlutas med en strid ström av svenska makrosiffror. Det mesta ska fortsätta at peka uppåt men mest nyfikna är vi kanske ändå på ur kraftigt stigande elpriser och nya Coronarestriktioner slagit mot hushållshumöret.

Måndag

Räntefrossa och geopolitiska spänningar kommer givetvis att fortsätta att vara i marknadens fokus men på lång sikt är det konjunkturen som styr börshumöret. Så förhoppningen är förstås att inköpscheferna ska bekräfta bilden att konjunkturen fortsatt är på rätt spår även om tjänstesektorn fick en liten smäll i januari. I alla fall på vissa håll.

Tisdag

Det viktiga tyska IFO-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv publiceras. Ändå är nog de flesta mest intresserade av vad Internationell valutafonden tror om den globala ekonomin de kommande åren när en uppdaterad konjunkturprognos publiceras. Förhoppningen är att det är en del positiva tongångar trots en möjlig nedjustering av årets tillväxt. Håll särskild koll på vad IMF tror om inflationen framöver.

Onsdag

Allas blickar är riktade mot kvällens penningpolitiska besked från den amerikanska centralbanken och den efterföljande presskonferensen. Ska Federal Reserve bekräfta de allt mer uppskruvade förväntningarna på snabba åtstramningar eller lyckas banken lugna nervösa investerare? Vi på Placera både tror och hoppas på det senare. En liten uppvärmning när Bank of Canada ger sitt besked.

Torsdag

Lite lugnare under torsdagen men de amerikanska BNP-siffrorna för fjolårets sista kvartal är förstås intressanta. Liksom orderingången på varaktiga varor. BNP-utvecklingen i USA väntas ha varit relativt stark under fjärde kvartalet och bekräfta bilden av en ekonomi med god fart. Möjligen skulle ett lite svagare utfall tolkas åt det positiva hållet om det bidrar till att Federal Reserve kan tänkas ta det lite lugnare.

Fredag

Nu vänder vi, blicken mot hemmaplan där det publiceras en strid ström av makrosiffror. Vi får dels besked om hur fjolåret slutade när BNP-siffrorna redovisas, dels får vi ser hur inledningen på det här året sett ut när konjunkturbarometern för januari publiceras. Det väntas överlag vara hyggliga siffror med hushållshumöret som det stora undantaget. Håll också koll på var den amerikanska PCE-deflatorn hamnar (högt förstås). Det är Federal Reserves mest centrala inflationsmått.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -