På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Här är årets sämsta Sverigefonder

Fondkommentar Det händer mycket på några veckor och det gäller särskilt för Sverigefonder. Efter fjolårets rekorduppgång blev avkastningen på Stockholmsbörsen det bästa sedan 2009. Men i årets tuffare börsklimat är start den sämsta sedan 2008. Placera synar fonderna som har haft en blytung start i år.

Att börsklimatet är allt surare vittnar inte minst den senaste månatliga investerarenkäten från den amerikanska investmentbanken Bofa Securities om. Investerarna har sålt högt värderade tillväxt-, teknik- och fastighetsaktier samtidigt som man låter kapitalet vara kvar i tillgångsslaget aktier. Och kapitalet har letat in sig i värdebolag som energi, råvaror och banker.

En sektorrotation som satt vågor i gungning och även letat sig till Stockholmsbörsen. Sedan årsskiftet har det breda index som innehåller alla bolag noterade på Stockholmsbörsens backat med knappt 12 procent.

OMXS30 index som omfattar de 30 största och mest likvida bolagen har klarat sig betydligt bättre med en nedgång på minus 7 procent.

Störst har nedgången varit för Stockholmsbörsens index för medelstora bolag som backat runt 14 procent. Och Stockholmsbörsens småbolagsindex är ned nästan lika mycket.

Flera av fjolårets populära bolag har haft det motigt i en investeringsmiljö med fokus på ränteuppgång och högre inflation. Vi hittar bland annat serieförvärvare, fastighetsbolag och snabbväxande teknikbolag på förlorarlistan i år.

Sämsta sektor är tekniksektorn som har tappat 20 procent, ett antal av bolagen som ingår i sektorindexet är ner med mer än 30 procent i år. Tuffast har det varit för relativt nynoterade Truecaller som förlorat mer än en tredjedel av sitt börsvärde i år, följt av mönsterkortstillverkaren NCAB som är ned hela 31 procent.

Näst sämsta sektor är finansservicebolag som innehåller en stor andel investmentbolag. Bure och Storskogen sticker ut med nedgångar på runt 30 procent. På andra sidan sticker Industrivärden ut med en betydligt blygsammare nedgång på drygt 3 procent.

Sveriges största investmentbolag Investor som gick stark i fjol har backat 14 procent.

Andra noterbart populära aktier under fjolårets uppgång som startat året blytungt är värmeteknikbolaget Nibe som backat 37 procent. Det norrländska fastighetsbolaget NP3 är ner 28 procent.

Bland serieförvärvarna sticker som sagt Storskogen ut tillsammans med hälsovårdsförvärvaren Addlife som tappat 30 procent i värde i år.

Listan över de Sverigefonder som haft en tuff start i år är till stor del en inverterad lista från fjolårets vinnarlista.

Inte så konstigt kanske med tanke på att många av fjolårets fondvinnare prickat in bolag som NP3, mönsterkortstillverkaren NCAB och serieförvärvare som Addlife. Dessutom har flera av fonderna Nibe bland de stora innehaven.

 

Fond i år  1 år
Spiltan Småbolagsfond −17,5% 25,4%
Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK −17,2% 33,4%
Evli Sverige Småbolag B −16,1% 16,1%
ODIN Small Cap C SEK −15,9% 32,6%
AMF Aktiefond Småbolag −15,9% 21,9%
Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige A −15,8% 10,6%
Enter Småbolagsfond A −15,6% 21,9%
SEB Sverigefond Småbolag C/R −15,5% 18,7%
Humle Småbolagsfond A −15,2% 31,9%
SEB Sverigefond Småbolag −14,6% 16,4%
Cliens Småbolag A −14,5% 26,5%
ODIN Sverige C SEK −14,4% 25,4%
C Worldwide Sweden Small Cap 1A −14,4% 9,9%
Nordea Småbolagsfond Sverige −13,7% 18,0%
Spiltan Aktiefond Småland −13,6% 35,2%
Lannebo Småbolag −13,1% 8,9%
Öhman Sweden Micro Cap A −12,9% 16,6%
SEB Sweden Equity C (SEK) −12,8% 18,0%
Öhman Sverige Fokus A −12,7% 17,7%
Skandia Småbolag Sverige −12,5% 6,6%
Källa: Morningstar och Avanza 21 jan    

 

Tuffast har året startat för Spiltan Småbolagsfond på minus 17,5 procent och då är inte dagens sura börsnedgång medräknad i fondens avkastning.

Fonden förvaltas av Pär Andersson sedan starten 2008 och klassificeras av Morningstar som en Sverigefond, små-/medelstora bolag. Fonden var under fjolåret den fjärde bästa Sverigefonden med en avkastning på 50 procent.

Fondens tre största innehav Mips, Addlife och Thule Group som tillsammans väger 18 procent av fondens värde har rekylerat betydligt i år efter fjolårets stora uppgång. Mips har backat närmare 27 procent, Addlife minus 30 procent och Thule Group har lyckats gå ner lite mindre, bara 21 procent.

Andra fondvinnare från fjolåret som backat mycket i år är Danske Invest Sverige Småbolag. Fondens två största innehav och fjolårsvinnare industrihandelsbolaget Bufab och NP3 har backat med 26 respektive 28 procent i år.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Här hittar du alla våra aktieanalyser

Här finns alla våra fondanalyser

Här hittar du allt om privatekonomi

Här finns våra makrokommentarer

Här kan du lyssna våra poddar

Här kan du se alla våra tv-inslag

Här hittar du det månatliga strategidokumentet

Här kan du se redaktionens aktieinnnehav

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -