Dags att paniksälja alla aktier nu?

Börskommentar Börserna har inte varit snälla i januari samtidigt är den här typen volatilitet något normalt och oftast är en börskorrektion till och med ett sundhetstecken.

Stockholmsbörsens breda index OMXSPI har nu fallit 12,7 procent från senaste toppen den 4 januari och befinner sig alltså i en så kallad korrektionsfas som innebär en nedgång på 10 procent från senaste toppen.

Sedan senaste toppnoteringen den 4 januari har Stockholmsbörsens storbolagsindex OMX30-index nu fallit drygt 9,3 procent. Här är det alltså fortfarande lite kvar till en korrektion.

Ytterligare ett pinnhål ner finns den så kallade björnmarknaden som räknas som en nedgång med 20 procent från den senaste toppen.

Om den här korrekturen kommer att leda fram till en björnmarknad är omöjligt att säga. Klart är att ökad volatilitet på marknaderna är något fullt normalt och något som marknaderna normalt sett hämtar tillbaka relativt snabbt igen.

Den här gången har nedgången utlösts av inledningen av den amerikanska centralbankens räntehöjningscykel, geopolitisk oro, oro på den kinesiska fastighetsmarknaden och historiskt höga värderingar.

Sedan 1990 har OMX30-index befunnit sig i sju björnmarknader. Det vill säga perioder då index fallit minst 20 procent.

Den längsta av dessa inträffade efter IT-kraschen och den efterföljande konjunkturnedgången. Toppen nåddes i mars år 2000 och botten sattes under våren 2003.

Under den perioden föll OMX30-index med 71 procent. Nedgången pågick alltså i totalt 135 handelsveckor.

Näst längsta björnmarknaden för OMX30 var mellan juli 1990 och oktober 1992. Under dessa 119 handelsveckor backade index 45 procent.

Den avslutades med att Riksbanken släppte den fasta växelkurspolitiken.

Den senaste björnmarknaden upplevde vi i samband med starten av coronapandemin i mars 2020. Redan i november samma år stod index högre än där raset börjat i mars.

Frågan är var vi är på väg nu? Mycket som talar för en svagare marknad framöver, men det finns också mycket som talar för motsatsen.

Konjunkturen och arbetsmarknaden är stark. Inflationen är hög och de geopolitiska riskerna tornar upp sig.

Stora negativa geopolitiska händelser får initialt börserna på fall, men de kommer i regel igen relativt snabbt.

En undersökning från amerikanska Ned Davis Research visar att efter de 28 värsta politiska eller ekonomiska kriserna som skett under 1900-talet så var Dow Jones index i 19 fall tillbaka och på en högre nivå efter bara sex månader.

När det gäller oron för räntehöjningscykeln så visar det sig att börserna normalt sett går starkt även om räntorna tickar uppåt samtidigt som inflationen är hög. Det brukar vara lite oroligt just i inledningen men sedan tickar det på uppåt.

Årsavkastningen historiskt för det amerikanska storbolagsindexet S&P500 har varit 9 procent under år med räntehöjningar under hela efterkrigstiden. Det talar för att du inte ska sälja dina aktier i panik den här gången heller.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Här hittar du alla våra aktieanalyser

Här finns alla våra fondanalyser

Här hittar du allt om privatekonomi

Här finns våra makrokommentarer

Här kan du lyssna våra poddar

Här kan du se alla våra tv-inslag

Här hittar du det månatliga strategidokumentet

Här kan du se redaktionens aktieinnnehav

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -