Aktierna som platsar i magiska formeln

Börs Att investera i bolag som har en låg värdering samtidigt som de har bevisat att avkastningen på kapitalet är hög är nyckeln till framgång i den populära strategin ”Magic Formula”. Här är de nordiska aktierna som kvalar in på topplistan just nu.

Att snabb tillväxt, fina vinstmarginaler och hög avkastning på kapitalet är bra egenskaper hos ett bolag ter sig ganska självklart. Problemet för en investerare är att bolagets aktie ofta värderas därefter och att den höga kvaliteten redan är inprisad i dagens aktiekurs.

Men om man skulle vaska fram aktier i bolagen som är ovanligt duktiga på att avkasta sitt kapital, men som ändå värderas relativt lågt borde väl dessa slå index över tid?

Det var utgångspunkten för Joel Greenblatt, professor på Columbia Business School och grundare av investeringsbolaget Gotham Capital, som har skrivit boken ”A little book that beats the market”. Den finns även på svenska med titeln: En liten bok som slår aktiemarknaden.

Metoden att sortera fram de aktier som ska ingå i en vinnarportfölj kallar Greenblatt för Magic Formula. Den går i korthet ut på att ranka börsbolagen i USA efter två parametrar: avkastningen på kapitalet samt hur börsen värderar bolagens vinst. Det bolag som har visat högst avkastning får en etta i den kategorin, tvåan får en tvåa och så vidare. Motsvarande för vinstvärderingen gäller att det lägst värderade bolaget får en etta i den kategorin, tvåan en tvåa och så vidare. 

Sedan smälter han samman dessa två rankinglistor till en där bolagen rangordnas efter den lägsta totalpoängen. Det är alltså varken det bäst avkastande eller det billigaste bolaget som toppar listan, utan det bolag som bäst kombinerar dessa båda egenskaper.

Joel Greenblatts taktik är att sedan köpa de 30 högst rankade aktierna, behålla dem i ett år och sen göra om samma procedur. En metod som med råge slog aktiemarknaden under den cirka 20 år långa mätperioden som han redovisar i senaste utgåvan av boken som kom år 2010.

Som tabellen nedan visar så överträffades S&P500-indexet kraftigt under perioden oavsett om urvalet bestod av de 1000 största bolagen eller de 3500 största.

Källa: En liten bok som slår aktiemarknaden – Sterners förlag

Det viktigaste skälet till att den förhållandevis enkla urvalsmetoden fungerat så bra är troligen att bolagen som hamnar högt på listan har en bevisad förmåga att skapa hög avkastning på sitt kapital. Det tyder på att det handlar om bolag som har något extra; som unika produkter, ett starkt varumärke eller en välfungerande och kapitalsnål affärsmodell. Bolag som har dessa trumfkort på sin hand har möjligheten att återinvestera sina vinster till hög avkastning och kan på så vis skapa hög vinsttillväxt över tid.

Även bolag som har den här inneboende kraften kan av någon anledning hamna i kylan på börsen och straffas med en relativt låg värdering. Att de handlas till fyndpriser i förhållande till vad de presterat historiskt innebär samtidigt att det finns goda chanser att flera av dem tids nog kommer att överraska positivt och slå de nedställda förväntningarna.

Det är dock viktigt att komma ihåg att framgången för formeln baseras på långsiktighet och på att köpa en hel portfölj med aktier. Långt ifrån alla aktier som hamnar högt i rankingen kommer att briljera eftersom det förstås kan finnas goda skäl till att de värderas lågt. Poängen är att om det redan fanns ett stort förtroende för att den fina historiska avkastningsnivån skulle vara uthållig så hade värderingen redan varit högre och bolagen skulle inte platsa på listan.

Samlar man 30 bolag med lönsamhetskvaliteter över genomsnittet och en värdering under genomsnittet, och uppdaterar portföljen en gång per år, så tenderar utfallet helt enkelt att bli bra på sikt.

Utbudet av aktier på Stockholmsbörsen har visserligen ökat rejält de senaste åren men för att bredda urvalet ytterligare har vi i det här fallet valt att göra en Greenblatt-screening på de nordiska marknaderna. Med hjälp av Börsdata har vi tagit fram en topp-30-lista bestående av de bolag som rankar högst i kombinationen avkastning på kapital (ROC) och vinstvärdering (EBIT/EV).

Valet av mätparametrar är i linje med Greenblatts upplägg och detsamma gäller valet att ta bort finansföretag från urvalet. Vi har även valt att ta bort de minsta bolagen genom att bara ta med aktier som är noterade på largecap- eller midcap-listorna.

Nedan finns de 30 nordiska aktierna som fastnar högst i rankningen just nu. Utöver att fungera som ett tänkbart portföljförslag för det kommande året kan listan också användas som inspiration för den som letar enskilda undervärderade aktier. 

 

Bolag ROC EBIT/EV Land
Netel Holding 96,0% 46,6% SE
Jinhui Shipping 35,4% 67,7% NO
Kindred 183,6% 20,6% SE
Lundin Energy 65,9% 20,7% SE
Nekkar 214,1% 14,8% NO
A.P. Moller Maersk  34,1% 21,4% DK
Africa Oil 23,6% 30,3% SE
OKEA 20,9% 45,0% NO
Betsson 29,0% 19,0% SE
Ferronordic 67,0% 12,4% SE
Electrolux  41,1% 14,7% SE
North Media 25,1% 20,0% DK
Lucara Diamond 19,1% 34,7% SE
Skanska 25,2% 15,4% SE
Equinor 20,7% 18,7% NO
Aker BP 22,9% 15,8% NO
SSAB  17,8% 24,3% SE
Veidekke 53,2% 9,2% NO
Byggmax 24,6% 14,0% SE
Uponor 31,7% 11,5% FI
G5 Entertainment 70,1% 8,4% SE
Ericsson  26,2% 10,9% SE
Verkkokauppa.com 69,3% 7,4% FI
Avance Gas 18,3% 14,7% NO
TCM Group 28,8% 9,6% DK
FM Mattsson 31,1% 9,3% SE
Lundin Mining 16,7% 16,7% SE
Swedish Match 94,8% 6,3% SE
AF Gruppen 38,6% 7,6% NO
Pandora 49,6% 7,1% DK

Källa: Börsdata

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -