Techfrossan slår mot teknikfonder

Fondkommentar Börsåret har startat i moll för teknikaktier. Tekniksektorn är årets sämsta sektor, vilket spillt över på teknikfondernas avkastning. Placera synar teknikfondernas avkastning för att se om vi hittar någon vinnare.

De stora amerikanska teknikbolagen stod för en betydande del av fjolårets avkastning i USA. Bästa teknikaktie i S&P 500 indexet var grafikkortsdesignbolaget Nvidia med en uppgång på 125 procent. Bästa FAANG-aktie var Googles moderbolag Alphabet med en avkastning på 68 procent.

Världens två största bolag är Apple och Microsoft. Apple levererade en avkastning på drygt 37 procent och Microsoft lyckades ännu bättre med en uppgång på 54 procent.

Men årets inledning har erbjudet något helt annat. Nvidia har backat 15 procent, Alphabet drygt 6 och Microsoft närmare 10 procent. Netflix rasade kraftigt efter torsdagens rapport. Världens största bolag Apple har backat drygt 6 procent.

Hela tekniksektorn är under press och är årets hittills sämsta sektor på global basis med en nedgång på 8 procent. Det är sannolikt en av de sämsta starterna teknikaktier haft på många år. Näst sämsta sektor är hälsovårdssektorn som inlett året med minus 6,3 procent.

Fjolårets sämsta teknikaktier var de stora kinesiska internet- och teknikbolagen Alibaba, Pinduoduo, Nio, Tencent, DiDi med flera. Flera av bolagen hade massiva nedgångar i spåren av ökade kinesiska regleringar och hot om avnotering på USA-börserna.

Tuffast var det för e-handlaren Pindoudou vars aktie kollapsat och förlorade två tredjedelar av börsvärdet. Liknande härdsmälta hade nynoterade DiDi som erbjuder appbaserade transporttjänster. Aktien noterades på New York-börsen i slutet på juni och hamnade i stormens öga. Nedgången summerades till närmare två tredjedelar.

Men flera kinesiska teknikbolag hör till årets vinnare när investerarna har främst har lämnat amerikanska teknikbolag. Pindoudou är upp drygt 10 procent, Alibaba 7,5 procent och DiDi-aktien har nu slutat att falla och inlett året med en liten uppgång.

Klart bästa sektor är energisektorn som rivstartat året med en uppgång närmare 16 procent följt av banker och finansbolag med 3 procent. Råvarusektorn är den tredje bästa sektorn med en uppgång, övriga sektorer är på minus vilket beskriver den tydliga sektorrotationen som inlett året.

Vad är det som skrämt iväg investerarna från den snabbväxande tekniksektorn? Det är en kombination av flera faktorer som relativt hög värdering, en stor andel omogna innovativa förhoppningsbolag, och att sektorn gett en mycket hög avkastning de senaste tre till fem åren.

Och inte minst har det blivit trångt i dörren när många fonder får uttag, för övervikten i teknikaktier var historiskt hög före årsskiftet.

Den utlösande faktorn i det förändrade investerarsentimentet är enligt flera analytiker den relativt stora ränteuppgången i år. Den har kommit i spåren av allt högre inflationssiffror och tog fart efter Fed-protokollets publicering i början på januari.

Med den stigande ränteoron och rädslan för räntehöjningar har investerarna sedan årsskiftet valt att sälja tillväxtaktier som teknikaktier och hälsovårdsbolag. Samtidigt har man valt att köpa in sig i cykliska värdeaktier som man tror gynnas av en global återöppning när ekonomierna mer kommer att likna situationen före coronautbrottet.

Teknikaktier har nu nått den lägsta övervikten hos investerarna sedan december 2008, enligt Bofa Securities senaste investeraenkät.

Placera har listat alla teknikfonder i Avanzas fondutbud vilket omfattar 33 fonder. Alla fonder förutom en hårt nischad tematisk teknikfond har inlett året med minusavkastning. Fondkategorin ”Ny teknik” har i genomsnitt backat drygt 7 procent. Det är lite bättre än det globala teknikindexet, MSCI ACWI Information Technology som är ner drygt 8 procent.

Hälften av fonderna har backat mer än kategorisnittet och drygt en tredjedel av fonderna har tvåsiffrig minusavkastning.

Teknikfond i år 1 år 3 år
BGF Next Generation Technology −15,8% −14,3% 149,6%
Allianz Cyber Security AT USD Acc −13,2% - -
PLUS Teknologi Sverige Index −13,0% - -
Franklin Technology A Acc USD −12,7% 12,5% 121,4%
TIN Ny Teknik A −11,9% −6,0% -
SEB Teknologifond −11,7% 1,0% 85,3%
JPM US Technology A (acc) USD −10,8% 4,5% 146,7%
Avanza World Tech by TIN −10,8% 3,4% -
Allianz Global Artfcl Intlgc AT EUR −10,6% 0,0% 130,6%
Swedbank Robur Ny Teknik A −10,5% −10,7% 105,5%
BGF World Technology A2 −10,5% 0,9% 138,1%
Lannebo Teknik Småbolag −10,3% 6,0% -
Öhman Global Growth A −9,6% 1,6% 124,8%
Schroder ISF Digital Infras A Acc $ −8,1% - -
Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD −8,1% 27,8% 159,1%
Jupiter Global Equity Gr Unc L USD Acc −7,8% - -
Augmented Reality Fund A −6,8% 8,6% 124,7%
UBS (Lux) EF Tech Opp (USD) P acc −6,7% 14,5% 116,4%
Go Blockchain Fund A −6,6% - -
Swedbank Robur Technology A −6,0% 29,3% 154,2%
Lannebo Teknik −5,6% 25,0% 109,3%
eSports Fund −5,2% −23,6% -
Janus Henderson Hrzn GlbTechLdrs A2USD −5,2% 19,4% 108,2%
BGF FinTech A2 −4,9% −0,5% 76,9%
GP Bullhound Global Technology A −4,8% 11,8% -
BGF Future of Transport A2 −3,7% 16,5% 99,9%
Pictet-Digital R USD −3,5% −1,61% 42,0%
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR −2,6% 24,7% 128,9%
DNB Teknologi A −1,6% 25,6% 82,1%
Skandia Time Global −1,5% 29,3% 92,4%
White Fleet - Finserve Gbl Esports R SEK −1,4% 13,0% -
DNB Fund Technology retail A −1,4% 25,0% 82,4%
Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc 3,8% 30,4%  
Morningstar: Ny teknik -7,1% 12,8% 113,0%
MSCI ACWI Information Technology -8,2% 15,6% 130,0%
Nasdaq 100 index -7,8% 15,8% 121,9%
Källa: Morningstar och Avanza den 19 januari 22      

 

Tuffast har det varit för BGF Next Generation Technology A2 som tappat mer än 15 procent i år. I och med årets tuffa start är det senaste årets avkastning bortblåst och fonden är ner drygt 14 procent på ett år.

Världens största fondbolag, Blackrock står bakom fonden. Fonden letar efter vinnare inom framtidsteman som artificiell intelligens, automatisering, robotisering och nya betalningslösningar.

Förvaltaren Tony Kim letar efter innovativa mindre bolag med hög tillväxt. Då fonden letar efter mindre tillväxtbolag inom nya heta sektorer blir det förhållandevis många mindre investeringar för att reducera risken, totalt har fonden 106 aktier. 

Största undersektor är mjukvarubolag på 46 procent följt av halvledarbolag med 28 procent. Drygt halva fonden består av små- och medelstora bolag.

Japanska laserteknikbolaget Lasertech är fondens största innehav och har backat närmare 21 procent sedan årsskiftet. Fonden tredje största bolag och ett av riktigt få storbolag i fonden är Tesla som bara backat knappt 6 procent.

Vi hittar flera fonder bland de största teknikfondsförlorarna, som satsar i mindre och mer riskfyllda innovativa teknik- och tillväxtbolag.

Att den typen av teknikbolag drabbats allra hårdast är inte så konstigt. Flera av den typen av snabbväxande bolag prioriterar att växa och ta marknadsandelar på bekostnad av lönsamhet och vinst. De stora vinsterna ligger några år fram i tiden och med högre marknadsräntor blir det tuffare att diskontera vinsterna.

Och sannolikt kan de även behöva mer kapital i framtiden, ett kapital som ser ut att blir allt dyrare och mindre i takt med centralbankernas nedbantning av balansräkningar.

Bland de fonder som har en större andel mindre och medelstora bolag är Allianz Cyber Security som backat drygt 13 procent.

Fonden investerar tematisk och fokuserar på bolag verksamma inom cybersäkerhet. Det handlar om att identifiera framtida vinnarna inom sektorn och tyngdpunkten är medelstora bolag som har en hög tillväxt.

Fyra av fondens tio största innehav har backat minst 24 procent i år och sämst har det varit för Epam Systems med en 26-procentig minusavkastning i år.

Vi hittar en av fondkategorins få indexfonder på en fjärde plats. PLUS Teknologi Sverige Index har backat 13 procent i år. Fonden investerar efter alla bolag noterade inom teknologisektorn på Stockholmsbörsen och den mindre börsen First North.

Endast 10 procent utgörs av stora bolag. Största innehaven är Embracer och Sinch. Embracer har klarat starten på året relativt bra och är bara ner drygt 2 procent. Sinch har haft det motigare och backat drygt 15 procent.

En tredjedel av fondens värde är småbolag och hela 17 procent är Micro cap-bolag.

Vi hittar även den populära fonden TIN Ny Teknik som backat närmare 12 procent i år. Även här är det mindre och medelstora innovativa bolag som är i fokus. 17 procent av fonden består av stora bolag enligt Morningstar. Drygt 27 procent är medelstora bolag och resterande del är små bolag och Micro Cap-bolag.

Precis som för BGF Next Generation har årets inledande tapp för TIN Ny teknik gjort att avkastningen är på minus för det senaste året med 6 procent.

Den enda fonden med positiv avkastning i år är ingen bred teknikfond, utan en hårt nischad tematisk fond som i huvudsak investerar i elbilar och värdekedjan runt elbilstekniken. Fonden Thematica - Future Mobility Retail har lyckats avkasta knappt 4 procent.

Fonden har 45 investeringar kring temat framtidens mobilitet och huvuddelen av bolagen är klassificerade som små tillväxtbolag. Fonden är klassad som en branschfond inom ny teknik av Morningstar. Halva fonden består av småbolag och drygt 27 är medelstora bolag och alla har en tillväxtbolagskaraktär.

Fondens två största innehav är verksamma inom batteriråvaran litium. Det kanadensiska litiumprospekteringsbolaget Neo Lithium väger tyngst på drygt 8 procent. Aktien har stigit knappt 2 procent i år. Av fondens tio största innehav är fyra involverade i den gröna råvaran litium.

Volkswagens preferensaktie är fondens tionde största innehav och en av fondens bästa bidragsgivare i år efter en uppgång på knappt 8 procent.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -