Rapportfloden: Blandade resultat

Q4 Sandvik, Avanza, Truecaller och Stillfront finns bland bolagen som publicerat kvartalssiffror.

Verkstadsbolaget Sandviks justerade rörelseresultat blev 5.106 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2021. Analytiker hade i genomsnitt förväntat sig 5.099 miljoner kronor enligt en sammanställning som Infront gjort inför rapporten.

Försäljningen var 29.128 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 27.332 miljoner kronor. Sandviks orderingång uppgick till 30.902 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 28.226 miljoner kronor.

Resultatet före skatt blev 5.272 miljoner kronor, jämfört med snittestimatet på 4.907 miljoner kronor.

De jämförelsestörande posterna var +57 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på -67 miljoner kronor.

Utdelningen för helåret 2021 föreslås bli 4:75 kronor per aktie, att jämföra med analytikernas genomsnittliga förväntan om 5:28 kronor. Året innan var den ordinarie utdelningen 4:50 kronor per aktie, samtidigt som bolaget gjorde en extrautdelning på 2:00 kronor.

Sandvik upplevde att den dagliga orderingången inom det relativt sett mer konjunkturkänsliga affärsområdet Sandvik Manufacturing and Machining Solutions utvecklades gynnsamt under hela det gångna kvartalet och förbättrades jämfört med tredje kvartalet.

"Den positiva trenden har fortsatt under de första veckorna i januari", skriver verkstadsbolaget vidare.

Orderingången inom affärsområdet uppgick under fjärde kvartalet till 10.365 miljoner kronor. Det var 5 procent högre än analytikernas genomsnittliga förväntan om 9.862 miljoner kronor, enligt en sammanställning gjord av Infront.

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 571 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2021. Ett genomsnitt av fem analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var 543 miljoner kronor.

De totala intäkterna uppgick till 824 miljoner kronor. Där låg analytikernas snittprognos på 784 miljoner kronor. Courtageintäkterna var 354 miljoner kronor under kvartalet, vilket kan jämföras med analytikersnittet på 336 miljoner kronor.

En utdelning om 9:20 kronor per aktie föreslås för helåret 2021 (3:80), jämfört med snittförväntningarna som låg på 9:96 kronor.

Avanza Banks kostnadsökning för helåret 2021 uppgick till 13 procent. Exklusive jämförelsestörande kostnader samt redovisningseffekten på 18 miljoner kronor var kostnadsökningen 16,7 procent, vilket var ungefär 10 miljoner kronor mer än tidigare kommunicerad kostnadsökningsprognos på omkring 15 procent Utfallet beror såväl på personalrelaterade kostnader som kostnader förknippade med den starka tillväxten, uppger bolaget.

"Det är något högre än vår tidigare kommunicerade guidning på runt 15 procent, men jag vill ändå påstå att det är inom felmarginalen. Det är inget specifikt som dragit iväg, utan små delar här och där som bidrog till att vi översteg vår guidning med cirka 10 miljoner kronor", skriver vd Rikard Josefson i delårsrapporten.

Kostnaderna för 2022 bedöms uppgå till mellan 1.050-1.070 miljoner kronor. Den tidigare guidningen för 2022 var en kostnadsökning på omkring 20 procent, exklusive jämförelsestörande poster.

"Nytt mål från 2022 för att belysa effektivitet och kostnadsfokus är en kostnad per sparkrona på 12 punkter", skriver Avanza beträffande det innevarande året.

Den tidigare långsiktiga guidningen om en årlig kostnadstillväxt på 9–12 procent tas härmed bort.

 Nätbanken Avanza höjer sitt mål för andelen av den svenska sparmarknaden till 10 procent vid utgången av 2025. Det tidigare målet var 7 procent.

Det framgår av bokslutsrapporten.

Målet för den årliga avkastningen på eget kapital 2025 höjs samtidigt till minst 35 procent, från tidigare 25–30 procent.

Avanzas mål för 2025 är nu en utdelning om 70 procent av årets vinst med hänsyn tagen till bruttosoliditetskravet, inklusive Pelare 2-vägledning och internt buffertkrav. Tidigare mål var "minst 70" procent.

"2021 blev ännu ett rekordår för Avanza och vi har redan efter två år nått de långsiktiga målen vi satte för 2025. Nu uppdaterar vi målen med fokus på fortsatt tillväxt", skriver Avanzas vd Rikard Josefson i en kommentar i rapporten.

Truecaller uppger att det har haft en stark utveckling under det fjärde kvartalet 2021 och att rörelseresultatet överstiger analytikernas förväntningar med cirka 50-60 procent i genomsnitt. Det framgår av ett pressmeddelande.

Omsättningen för det fjärde kvartalet förväntas uppgå till 380-400 miljoner kronor (186), framförallt drivet av en fortsatt stark efterfrågan av bolagets annonstjänster, uppger Truecaller.

Det justerade rörelseresultatet, ebitda, förväntas uppgå till 185-195 miljoner kronor (76,1), framförallt drivet av den snabba intäktstillväxten som resulterat i en ökande rörelsemarginal.

Jämförelsestörande poster för kvartalet förväntas uppgå till -15 till -20 miljoner kronor och är primärt kopplade till bolagets notering på Nasdaq Stockholm den 8 oktober 2021, uppger Truecaller.

"De positiva trenderna under de första nio månaderna av 2021 har fortsatt in i det fjärde kvartalet, med stark efterfrågan på i synnerhet Truecallers annonsplattformstjänster", skriver bolaget.

Stillfronts preliminära nettoomsättning under det fjärde kvartalet uppgick till 1.430-1.450 miljoner kronor, vilket är en ökning med 32-34 procent från motsvarande period i fjol.

Det justerade rörelseresultatet beräknas uppgå till 450-465 miljoner kronor, jämfört med 399 miljoner kronor samma kvartal 2020.

Stillfronts tidigare prognoser för det fjärde kvartalet, som bolaget lämnade i november, var en nettoomsättning på 1.350-1.500 miljoner kronor och ett justerat ebit-resultat på 425-475 miljoner.

"Vi fortsatte att leverera enligt plan i det fjärde kvartalet. Marknadsföringslandskapet har fortsatt att förbättras och våra investeringar i användaranskaffning i kvartalet nådde de högsta nivåerna någonsin med bibehållen hög avkastning. Flera av våra nyligen förvärvade studios presterade starkt och visade ytterligare momentum mot slutet av kvartalet. I tillägg till den starka utvecklingen från våra förvärvade studios är vi glada att Stillfront visade organisk tillväxt i december jämfört med december förra året, med bidrag från flera av våra studios och med ett antal spännande nya spelreleaser", kommenterade Stillfronts vd Jörgen Larsson.

Stillfronts uppgav i rapporten för det tredje kvartalet att bolaget förväntade sig att återgå till organisk tillväxt under den senare delen av det fjärde kvartalet. Stillfronts finansiella resultat för det fjärde kvartalet kommer att publiceras den 16 februari.

Förvärvsbolaget Aligro, som är ett så kallat SPAC-bolag, redovisar ett rörelseresultat på -0,4 miljoner kronor för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Resultatet per aktie blev -0:04 kronor. Nettokassan vid periodens utgång var 14,3 miljoner kronor.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -