På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Globala investerare ratar teknikaktier

Fondkommentar Investerarna visar ett stort intresse för cykliska värdeaktier som banker och råvarubolag. Samtidigt överger de teknikaktier. Det visar den senaste investerarenkäten.

Investerarna har minskat kassan marginellt under månaden och antal investerare som föredrar aktier före obligationer är på rekordnivå. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 7 till 13 januari.

I takt med att den amerikanska centralbanken har blivit alltmer hökaktig, så förväntar sig nu en majoritet av de globala investerarna tre amerikanska räntehöjningar under 2022. Det är en betydande ökning från förra månadens investerarenkät då synen var 2,2 höjningar under året.

Med den stigande ränteoron och rädslan för räntehöjningar har investerarna i januari valt att sälja tillväxtaktier som teknikaktier och defensiva telekom- och hälsovårdsbolag. Samtidigt har man valt att köpa in sig i cykliska värdeaktier som man tror gynnas av en global återöppning när ekonomierna mer kommer att likna situationen före coronautbrottet.

Övervikten för cykliska aktier inom bank, energi och råvarubolag är nu på den högsta nivån någonsin. Samtidigt har stora utförsäljningarna av teknikaktier gjort att allokeringen till tekniksektorn minskat dramatiskt under månaden och globala teknikaktier har nu nått den lägsta övervikten sedan december 2008.

Intresset för USA-aktier minskade under månaden och har nu nått den lägsta undervikten hos investerarna sedan januari i fjol. Investerarna fortsätter att köpa europeiska aktier men är fortsatt neutrala till tillväxtmarknadsaktier.

Gapet är det största någonsin mellan positiv syn på aktier och negativ syn på obligationer. Övervikten i aktier ökade den senaste månaden samtidigt som allokeringen till obligationer fortsatte att sjunka.

Den positiva aktiesynen hör sannolikt ihop med att investerarna tror att bolagsvinsterna fortsätter att stiga det närmaste året. Även världsekonomin tror man fortsätter att växa under året, och man har stor tilltro till ett globalt återöppnande.

En intressant notering är att investerarna är alltmer optimistiska till världens näst största ekonomi, den kinesiska, under 2022. En större andel än tidigare tror på en tillväxt mellan 5,1 och 6 procent.

Att just återöppnandet är i fokus speglar av sig på förväntningarna vilka sektorer och investeringsstilar som anses gynnas mest det närmaste året.

Över hälften av de tillfrågade investerarna tror att värdebolag kommer att avkasta betydligt mer än tillväxtaktier det kommande året. Många av investerarna sätter också stor tilltro till högutdelande aktier.

När det gäller de viktiga inflationsförväntningarna tror en majoritet att inflationen är övergående och ett nästan lika stort antal investerare spår lägre inflation kommande tolv månaderna, vilket är den högsta nivån sedan februari 2009.

Trots de lägre inflationsförväntningarna hör inflationsrisken till de största riskerna på finansmarknaden. Störst anses fortfarande vara allt för hökaktiga centralbanker som höjer räntan för snabbt. Störst nedgång bland riskerna visade covid-spridningen, trots det senaste omicronutbrottet.

Trots att investerarna ökat allokeringen till cykliska aktier så toppar fortfarande teknikaktier listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja.

Att teknikaktier fortfarande är nummer ett efter en stor flödesrotation och den lägsta övervikten sedan finanskrisen 2008, signalerar att det kan bli en fortsatt stökig resa för teknikaktier.

både andra och tredje plats handlar det om risker med att korta marknaden.

På andra plats hittar vi kortning av amerikanska statspapper. I takt med att kinesiska aktier hade ett uselt fjolår lyfter nu investerarna ett varningens finger för att korta kinesiska aktier.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -