Marknaden i ränteorons grepp

Makroveckan Amerikansk ränteoro fortsätter att pressa börserna samtidigt som de geopolitiska spänningarna stiger. Den kommande veckan domineras av företagsrapporterna samt spekulationer inför nästa veckas räntebesked från Federal Reserve.

Det nya börsåret har fått en tung inledning och den svenska börsen är en av de hårdast drabbade. I förra veckan backade den svenska börsen med 3,8 procent och årets nedgång summerar nu till strax över 6 procent. Den amerikanska börsen, S&P500, klarade sig något bättre under veckan som gick med en nedgång på bara 0,3 procent men Nasdaq-börsen fortsätter att tappa rejält.

Ett tydligt skifte har skett bort från tillväxt- och teknikaktier samtidigt som börserna i flera tillväxtländer hittat köpare när investerarna sökt sig till nya marknader. MSCI-index för Emerging Markets steg med 2,4 procent under veckan som gick.

Den amerikanska ränteoron har för tillfället tagit ett tydligt grepp om finansmarknaden. Nu prisas det in lite drygt tre räntehöjningar under 2022 och på sina håll spekuleras det kring att Federal Reserve kan tvingas till ännu kraftigare räntehöjningar. Nu går dessutom centralbanken in i en så kallad ”tyst period” inför det penningpolitiska beskedet i nästa vecka. Vi får se om detta innebär fortsatta stök eller bidrar till lite lugnare marknadsrörelser.

Lite av ett mardrömsscenario för marknaden är att Federal Reserve, förutom att tydliggöra att räntehöjningarna kommer, också väljer att avisera en bantning av den massiva obligationsportfölj som byggts upp under senare år. Att dessutom ECB minskar på sina obligationsköp, även om orsakerna är av mer teknisk natur, bidrar sannolikt också till lite svalare börshumör.

Noterbart är att den amerikanska dollarn, trots räntespekulationerna, tappat fart under den senaste veckan och tidvis handlades under 9 kronor. Möjligen ett tecken på att man på marknaden oroar sig för att amerikanska räntehöjningar ska dämpa den ekonomiska aktiviteten lite mer än tänkt.

Geopolitiska slitningar mellan USA/EU och Ryssland bidrar också till att dämpa investerarhumöret och kan, lite beroende på händelseutvecklingen, påverka börsen åt ettdera hållet under veckan som kommer.

Under en annars ganska tunn makrovecka kommer nya centralbanksbesked från bland annat Norge och Turkiet. Det var också tänkt att Bank of China skulle komma med ett besked i veckan men de valde att sänka räntan redan under helgen. En välkommen åtgärd som kanske kan dämpa viljan att höja räntan på andra håll i världen. Men det är kanske att hoppas på för mycket.

Annars är det här en vecka som kommer att domineras av den strida strömmen av företagsrapporter. Det som vi på Placeras särskilt kommer att titta på är om företagens ser en viss lättnad när det gäller leveransproblem och komponentbrist. Det vore sannolikt något som skulle kunna lyfta börshumöret nu när det är lite oroligt på makrofronten.    

Måndag

De viktigaste siffrorna har kommit under natten mot måndag när Kina presenterat hur det gick mot slutet av 2021. BNP för det fjärde kvartalet blev något högre än väntat men konsumtionen svek i december. Dessutom valde den kinesiska centralbanken att sänka räntan för första gången på två år.

Tisdag

Bank of Japan lämnar räntebesked och frågan är om man kommer att presentera ytterligare åtgärder eller väljer att sitta still i båten nu när inflationen är på väg upp. Banken har dessutom redan den penningpolitiska gaspedalen ordentligt nedtryckt. ZEW-index i Tyskland väntas röra sig uppåt trots covid-restriktioner och finansiell turbulens.

Onsdag

Inflationen i Storbritannien ligger kvar på höga nivåer även om kärninflationen väntas ha dämpats något i december. Även Bank of England laddar för nya räntehöjning men annan oro kan få banken att skjuta fram tänkta höjningar. Bland annat så hänger premiärminister Johnson lite löst och höga energipriser pressar hushållen.

Torsdag

Den kinesiska centralbanken tidigarelade sin räntesänkning så inga nya besked den här dagen. Norges bank ska dock ut på estraden. Det troliga beskedet är att låta räntan ligga still efter de två räntehöjningar som avslutade 2021. Däremot håller nog banken dörren öppen för ytterligare räntehöjningar framöver. Turkiet lämnar också räntebesked och efter att president Erdogan pressat fram räntesänkningar som haft en förödande effekt på valutan så väntas centralbanken den här gången hålla räntan oförändrad.

Fredag

Intressanta siffror över hur det gick i brittisk detaljhandeln under december när nya restriktioner sattes in samtidigt som gaspriserna skenade. En viss nedgång väntas. Hushållshumöret i EMU-området väntas ha dämpats på grund av samma orsaker.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -