På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Svag börs, rekar sätter avtryck

Börsen Stockholmsbörsen inledde veckans sista handelsdag nedåt i linje med ledande Europabörser och efter kurspress på USA-marknaderna och i Asien.

Vid 10.40-tiden hade det svenska storbolagsindexet backat 0,9 procent till nivån 2.375. Aktier för 3,4 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa handlades Frankfurtbörsens DAX-index liksom Parisbörsen runt 0,6 procent lägre.

Bland de mest handlade storbolagen tappade investmentbolaget Kinnevik 3,2 procent, följd av kommunikationstjänsteföretaget Sinch som sjönk 2,9 procent, liksom Swedish Match.

Skogsbolaget SCA har fått sänkt rekommendation hos Jefferies International till behåll från köp och backade 2,8 procent.

På motsatta sidan fortsatte livekasinobolaget Evolution upp 1,5 procent och var mest omsatta aktie i fredagens inledning. SKF avancerade 1,1 procent och Tele2 med 0,6 procent.

Embracer gick mot strömmen när aktien klev upp dryga procenten till nära 88 kronor. SEB Equities har höjt riktkursen för gamingbolaget till 170 från 145 kronor med upprepad köprekommendation.

Volvo Cars, som tillhörde kursvinnarna på torsdagen, vände däremot ned med 3 procent.

Vidare på rekommendationsfronten har Handelsbanken Capital höjt Addlife till köp från behåll och medicinteknikaktien avancerade 2,9 procent.

Handelsbanken har också inlett bevakning av Klarabo med rekommendation behåll och en riktkurs på 48 kronor. Fastighetsaktien belönades med en uppgång på 1,4 procent till 45 kronor.

Särläkemedelsbolaget Sobi klarade sig också bättre än börsen som helhet och steg 1,5 procent till drygt 183 kronor. SEB har dragit upp Sobi till köp från behåll med ökad riktkurs till 240 kronor (170).

Truecaller steg 3,7 procent. Carnegie har höjt sin rekommendation för aktien till köp från behåll.

En verksamhetsuppdatering från Lundin Mining visade att produktionen för gruvbolagets samtliga metaller låg i linje med bolagets egen prognos för 2021. Aktien var ned 1,2 procent.

Bränslecellsföretaget MYFC gör en riktad nyemissionen på 33 miljoner kronor före kostnader till en internationell investerargrupp och med teckningskurs på 1:10 kronor. Aktien handlades upp 7,8 procent till strax under 1 krona.

Cleantech-bolaget Ecoclime köper bolaget Miljöbelysning Sweden med en omsättning på 52,5 miljoner kronor år 2020 och en prognos för 2021 om 70 miljoner kronor i omsättning. Aktien steg 2,8 procent.

Fosielund har lämnat ett kontant budpliktsbud till aktieägarna i Hövding om 21 kronor per aktie, ett besked som kom i spåren av att Fosielund strax före jul meddelade att det avsåg erbjuda just 21 kronor per aktie i budpliktsbudet. Hövdingaktien handlades lite över 21 kronor.

De amerikanska storbankerna Citigroup, JP Morgan och Wells Fargo öppnar sina kvartalsböcker på fredagen, alla tre väntas innan USA-börserna öppnar.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -