På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ny fond till mitt PPM-sparande

Så gör jag Det blir en förändring i mitt PPM-sparande när jag ser över fondvalen inför det nya året. Senast jag gick igenom mitt PPM-sparande var i februari, ett år efter det första stora coronautbrottet.

Totalt har mitt PPM-sparande levererat drygt 23 procent sedan 25 februari 2021. Det är marginellt bättre än avkastningen för en globalindexfond under perioden.

Fyra av mina fem fondval har en tvåsiffrig avkastning. Den bästa avkastningen har PriorNilsson Realinvest A som stigit 32 procent. AP7 Aktiefond som är min klart största investering fortsätter att överraska och levererade 28 procent.

Premiepensionssparande Avkast. sedan 210225, %   Andel, %
AP7 Aktiefond 28   54
Franklin US Opportunities 18   12
DNB Teknologi 20   12
Prior Nilsson Realinvest A 32   13
Nordea Asiatiska Stjärnor -9   9
Källa: PPM den 11 januari 2022 23    

 

Nordea Asiatiska Stjärnor är den enda fonden med minusavkastning under perioden. Till stor del beror det på de kinesiska investeringarna som hade ett tungt fjolår.

Jag väljer att genomföra ett nytt fondbyte och det blir ett internt byte inom fondkategorin Asien ex Japan.

Jag väljer att byta den aktivt förvaltade Nordea Nordiska Stjärnor, inte för att den har negativ avkastning utan för att fondens förvaltare Juliana Hansveden valt att lämna Nordea och fonden.

Jag gillar Asien, hälften av världsekonomin finns i Asien och fyra av de fem snabbast växande länderna i världen ligger där. I Asien växer den konsumtionshungriga medelklassen snabbt.

Asien ligger i den absoluta framkanten när det gäller innovativa bolag och några av världens mest kända internet- och teknikbolag hör hemma här. Vi pratar om internetbolag inom e-handel, digitala betallösningar, molntjänster, programvara, cybersäkerhet, teknisk hårdvara som minnen, grafikkort, halvledare och artificiell intelligens.

Jag tar in den aktivt förvaltade Handelsbanken Asien Tema. Fonden förvaltas av Mikael Sens sedan september 2009. Jag har haft tillfället att träffa Mikael Sens flera gånger och han investerar övergripande efter långsiktiga teman.

Mikael Sens

Ett tema är ett avgränsat område som förväntas ha högre avkastning än jämförelseindex över en längre period och drivs av en strukturell tillväxt.

Det handlar om att hitta bolag inom sektorer och undersektorer som har tillväxt. Alla bolag har kostnadsinflation men om bolaget inte växer så kan det vara problematiskt att upprätthålla lönsamheten. Det är betydligt lättare för bolag som växer med ett tema och har strukturell medvind att växa och öka sin lönsamhet.

Mikael Sens letar bolag med en stark och hållbar affärsmodell som är tydliga inom ett antal strukturella tillväxtområden, bolag som har en stark balansräkning och ett bra kassaflöde. Bolagen ska ha tydliga så kallade komparativa fördelar som man identifierar som framgångsfaktorer och driver bolagets tillväxt. Och man investerar gärna i marknadsledande bolag, vilket har många fördelar.

Kinesiska bolag utgör 37 procent följt av taiwanesiska bolag med 17 procent. Tekniksektorn väger knappt en tredjedel och är fondens största bet. Asiens tre största bolag Taiwan Semiconductors, kinesiska Tencent och sydkoreanska teknikjätten Samsung är fondens största investeringar.

Taiwan Semiconductors väger tyngst på knappt 10 procent, Tencent väger knappt 6 procent och Samsung en dryg procentenhet mindre. De tio största innehaven väger 42 procent.

Avgiften landar på låga 0,27 procent efter avdragen rabatt från Pensionsmyndigheten.

De övriga fyra fonderna får vara kvar i mitt långsiktiga pensionssparande.

Här är min senaste fondbeställning hos Premiepensionsmyndigheten. Men jag passar givetvis på att balansera om värdena på fondinnehaven. AP7 Aktiefond får fortsatt förtroende som bas i sparandet med en vikt på 52 procent. Jag fördelar värdet jämnt mellan fyra andra fonderna.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -