Ingen Ingvesoro efter 30-årshögsta

Makrokommentar Den svenska inflationen stiger i den snabbaste takten på nära 30 år. Riksbankschefen Stefan Ingves ger dock lugnande besked och en första räntehöjning ser därmed fortsatt ut att dröja.

Den svenska inflationen dundrade iväg ytterligare och det breda inflationsmåttet, KPI, steg i december med 3,9 procent i årstakt. Den snabbaste inflationsuppgången sedan oktober 2008. KPIF, där effekten av räntesatsförändringar räknas av och som är Riksbankens inflationsmål, landade i sin tur på 4,1 procent och här får vi backa bandet ändå till december 1993 för att hitta motsvarande nivåer.

KPIF-inflationen landade därmed klart över Riksbankens prognos på 2,9 procent.

Frågan är dock om den inflationsmissen borde oroa räntekänsliga hushåll, eller finansmarknaden, i någon större utsträckning eftersom KPIF exklusive energipriser samtidigt sjönk från 1,9 till 1,7 procent. KPIF exklusive energi har blivit ett allt mer populärt inflationsmått för Riksbanken att hänvisa till då det säger mer om det underliggande inflationstrycket i svensk ekonomi. Dessutom lyckades Riksbanken pricka rätt med sin prognos när det gäller just detta inflationsmått.

marknad tycks man i alla fall ha tagit fasta på att inflationen exklusive energipriser faktiskt sjönk och handlat ner kronan. På räntemarknaden var reaktionerna mer begränsade men då ska man ha i åtanke att räntorna var rejält nedtryckta redan från början. Exempelvis ligger den svenska tvåårsräntan på -0,14 procent när detta skriva så några större förväntningar på att Riksbanken ska tvingas till räntehöjningar ligger egentligen inte i korten.

Däremot hade man på andra delar av räntemarknaden börjat prisa in en riksbankshöjning redan under 2022. Något vi på Placera i nuläget bedömer som osannolikt. Inte minst efter detta inflationsutfall.  

Visserligen syns en del prishöjningar även på transporter, restaurang och logit samt en del övriga tjänster. Dessa kan dock i hög grad indirekt hänföras till stigande energi- och drivmedelspriser (även om de senare faktiskt sjönk i december) samt till att mycket fortfarande påverkades av att samhället åter öppnats upp. Producentpriserna i Sverige stiger dessutom i en årstakt på 18 procent just nu.

Det är högst osäkert om dessa priseffekter kommer att hänga sig kvar när vi kommit en bit in på 2022 och det är först om detta sker som det kan bli dags att oroa sig för kommande räntehöjningar.  

Riksbankschefen Stefan Ingves gav också lugnande besked i samband med ett tal han höll strax efter att de svenska inflationssiffrorna för december hade publicerats. Kontentan av det han sade var att banken räknar med att energipriserna snart ska börja falla tillbaka och då kommer också inflationstakten att sjunka snabbt. Han oroar sig heller inte över att de stigande producentpriserna i någon högre grad kommer att leta sig vidare till konsumentledet. Så har i alla fall inte skett historiskt. Räntehotet kommer istället från att de långa räntorna ska börja dra iväg uppåt till följd av globalt stigande räntor.

Och har man den synen på den svenska inflations- och ränteutvecklingen framöver finns det knappast några skäl att hasta fram några räntehöjningar. Nästa räntebesked från Riksbanken kommer den 12 februari.      

Mer oroande är hur den mycket kraftig prishöjningen på energi kommer att slå på konsumtionen under inledningen av 2022. Elpriserna steg trots allt i den snabbaste takten på hela 2000-talet i december och de räkningarna ska nu börja betalas. Den subvention som regeringen utlovat ska dessutom utredas innan pengarna kan betalas ut och det kan förstås dröja. Så det kommer av allt att döma att svida rejält i många plånböcker i vinter.       

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -