Hitta underskattad vinsttillväxt

Börs Peg-talet är en genväg för att hitta bolag som ökar vinsten i bra takt i förhållande till sin värdering. Här är storbolagen med lägst peg-tal just nu.

P/e-talet är ett snabbt och enkelt sätt att få en ögonblicksbild av hur ett bolag värderas. Genom att ta aktiekursen (price) och dividera med vinsten per aktie (earnings) får man fram en kvot som visar hur många årsvinster aktiemarknaden just nu är beredd att betala för bolaget.

Det är ett nyckeltal som går att räkna fram enkelt baserat på den faktiska redovisade vinsten per aktie, men den framåtblickande aktiemarknaden använder sig oftast det närmast kommande årets vinst. Vad som är en rimlig nivå beror på bransch, ränteläge, placerarnas inställning till risk och många andra yttre förutsättningar. I ett längre historiskt perspektiv brukar genomsnittet för hela börsen landa kring 15.  

Vad p/e-talet däremot missar att fånga upp är vinstens rörelsekraft, det vill säga hur vinsttillväxten framåt ser ut. Ett bolag vars vinst växer snabbt kan ha ett betydligt högre p/e-tal eftersom det snabbt kommer att växa in i den högre värderingen och successivt få ett lägre p/e-tal. På motsvarande sätt är det motiverat med låga p/e-tal för bolag där vinsterna krymper eller där riskerna för hela branschen är väldigt höga.

Det är här nyckeltalet peg kommer in i bilden genom att kombinera p/e-talet med vinsttrenden. För att få fram peg-talet dividerar man helt enkelt p/e-talet (pe) med den förväntade tillväxttakten (growth) i vinsten per aktie. En aktie som har ett p/e-tal på 15 och där förväntan på vinsttillväxten är 10 procent får således ett peg-tal på 1,5. Hade vinsttillväxten i samma bolag istället varit 15 procent hade peg-talet landat på 1.

Ju lägre peg-tal desto försiktigare värderas den förväntade vinsttillväxten och blir prognoserna verklighet så har en aktie med lågt peg-tal goda chanser att utvecklas bra på börsen. Vad som är att betrakta som attraktiv peg-värdering kan diskuteras men att ligga under 1 eller 1,5 är vanligt förekommande riktvärden.

Med hjälp av analytikerprognoserna i S&P Globals databas har vi rankat vilka bolag på Stockholmsbörsens storbolagslista som just nu har ett peg-tal under 1,5. Det är knappt 30 aktier som kvalar in på den listan.

För att räkna fram peg-talet har vi i det här fallet använt oss av p/e-talet för den förväntade vinsten under 2022, medan vi har använt perioden 2021-2023 för att räkna fram en årlig vinsttillväxttakt. Coronaeffekterna kan visserligen vara påtagliga i många bolags resultat fortfarande men skulle vi blandat in även 2020 som ett basår i kalkylen tror vi att tillväxtsiffrorna skulle blivit ännu mer skeva.  

Vi har även sorterat bort alla aktier där färre än tre analytiker lämnat vinstprognoser, samt bolag där vinsttillväxten spås bli negativ under den valda perioden.

Bolag P/e-22 PEG-22*
Millicom  16,8 0,1
Traton 6,4 0,2
Autoliv 14,6 0,3
Pandox  20,7 0,4
Loomis  10,8 0,4
Intrum  7,5 0,5
Electrolux Prof. 21,0 0,5
Lundin Energy  11,0 0,5
AstraZeneca  17,3 0,7
H&M 19,9 0,7
Saab  13,8 0,8
Stillfront 11,9 0,9
BHG 17,2 0,9
Essity  17,7 0,9
Dometic  16,5 0,9
Munters  20,2 0,9
Sdiptech  34,1 1,0
Evolution 30,5 1,0
Ericsson 14,1 1,1
Sinch  34,3 1,1
BillerudKorsnas  16,7 1,1
Hexatronic 40,2 1,1
AFRY 16,7 1,3
Sobi 22,2 1,4
Castellum  17,3 1,4
Trelleborg  15,3 1,4
Volvo  13,3 1,5
Elekta  25,3 1,5
* P/e-talet för 2022 samt årlig vinsttillväxt 2021-2023
Källa: S&P Global    

 

Allra lägst peg-tal har operatören Millicom vars nedpressade vinst per aktie 2021 väntas studsa upp rejält kommande år. Lastbilsbjässen Tratons lönsamhet spås också förbättras påtagligt kommande år, samtidigt som aktiekursen i likhet med Millicoms inte alls har hängt med övriga börsen under fjolåret.

Autoliv har gått bättre på börsen men tack vare högre marginaler och volymer som drivs upp av en stark personbilsmarknad blir det fin vinsttillväxt och ett lågt peg-tal. Bolag som Intrum och Loomis, med relativt låga p/e-tal, hamnar också bra till på peg-listan.

Noterbart är även att bolag som Evolution och Hexatronic, som har höga p/e-tal, tar sig in på listan tack vare sin snabba vinsttillväxt. Exakt det fenomen som peg-talet är till för att belysa med andra ord.  

Som vanligt när det gäller prognoser och tumregler på börsen ska man vara försiktig med hårdtolkningar eftersom både p/e-tal och tillväxtsiffror kan vara störda av faktorer som inte fångas upp i ett enskilt tal. Se peg-talet som ett steg i urvalsprocessen för att hitta kandidater där aktiemarknaden kan ha underskattat kraften i den framtida vinsttillväxten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -