Fed leker med inflationselden

Makrokommentar Amerikansk inflation ligger nu på den högsta nivån sedan 1982. På finansmarknaden tar man detta med viss ro men frågan är hur länge Federal Reserve kan göra det samma?

Den amerikanska inflationen steg ytterligare i decembermätningen. Det breda inflationsmåttet, KPI, som i större grad är vad som möter hushållen, landade på 7,0 procent jämfört med samma månad i fjol. Kärninflationen, där effekten av energi- och livsmedelspriser räknas av, landade i sin tur på 5,5 procent.

KPI-inflationen hamnade i paritet med analytikernas förväntningar medan kärninflationen hamnade en tiondels procentenhet högre.

KPI-inflationen ligger därmed på den högsta takten sedan juni 1982 medan det ”räcker” att backa tillbaka till våren 1991 för att hitta en kärninflation i samma härad.

Att priset på energi och begagnade bilar är det som bidrar med de största prisökningarna förvånar ingen och är sannolikt ett skäl till att finansmarknaden tar de höga inflationsutfallen med viss ro. Exempelvis har de amerikanska räntorna sjunkit kort efter att inflationssiffrorna publicerades. Dessutom fanns det nog en hel del investerare som hade bävat inför ett ännu högre inflationsutfall.

Att Fed-chefen Jerome Powell dessutom inte hade en alltför aggressiv penningpolitisk ton i samband med gårdagens utfrågning i den amerikanska kongressen håller väl också investerarna på förhållandevis gott humör.

Vi på Placera ställer oss lite tveksamma till den initiala reaktionen på de rekordhöga inflationssiffrorna. Inflationen ligger trots allt skyhögt över vad den amerikanska centralbanken ansåg som någorlunda acceptabelt för mindre än ett halvår sedan. Dessutom är det numera inte bara volatila energipriser och priset på begagnade bilar som driver prisökningarna utan inflationsuppgången är påfallande bred.

Hyrorna stiger i en årstakt av 4,1 procent, priset på livsmedel med 6,3 procent och nya bilar kostar 11,8 procent mer än de gjorde vid samma tidpunkt i fjol. Den enda större varugrupp som stiger i en långsammare takt än den amerikanska centralbankens mål om en inflationstakt runt 2 procent är faktiskt hälsovård.

Kontentan av det här är att de amerikanska hushållen får allt mindre pengar att röra sig med när även realinkomsterna sjunker. Exempelvis står boendekostnader för en tredjedel av KPI-index och med en stor arbetskraftsbrist i USA borde den inte förvåna om löntagarna vill kompensera sig för just stigande kostnader på detta.

I förlängningen riskerar det att bli betydligt svårare för Federal Reseve att hävda att inflationen kommer att börja röra sig ner mot målet redan under nästa halvår. Visserligen kommer den troligen att sjunka betydlig om/när den globala ekonomin börjar röra sig mot det mer normala men att den skulle börja krypa ner mot de omkring 2 procent som tycks ligga i centralbankens prognoser förefaller allt mer osannolikt.

Nu antydde Powell ändå att det är arbetsmarknaden, och då särskilt utbudet av arbetskraft, som är Federal Reserves kanske främsta fokus just nu, så det är långtifrån säkert att de just nu höga inflationsutfallen leder till att centralbanken trycker på med fler än de tre räntehöjningar som nu ligger i korten. Men centralbanken börjar samtidigt att leka en hel del med inflationselden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -