På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Värderabatt lockar i Industrivärden

Aktiekommentar Från premie till ovanligt hög substansrabatt och en portfölj laddad med värdebolag. För den som känner tillväxtoro är Industrivärden ett intressant aktieval just nu.

Medan tunga innehav som Sandvik och Volvo har haft en stark höst och vinter på börsen, har storägaren Industrivärdens aktie inte hängt med i samma tempo. Sandvik är exempelvis upp nästan 25 procent och Volvo 13 procent det senaste kvartalet, medan Industrivärdens C-aktie bara klättrat 7 procent under samma period.

Denna otakt innebär också att substansrabatten blivit ovanligt hög, efter en unik period i fjol där den tillfälligt var helt utraderad och mer därtill. En premie på substansen är något som många investmentbolag belönats med de senaste åren men det är ett udda fenomen i ett bolag som Industrivärden där hela portföljen är noterad och består av likvida aktier. Inte minst som investmentbolaget inte heller har briljerat avkastningsmässigt jämfört med branschkollegorna i ett historiskt perspektiv.

Enligt IB-index, som för statistik över investmentbolagens utveckling, ligger Industrivärdens substansrabatt nu på knappt 15 procent. Snittet på 1, 3 och 5 års sikt är 5, 9 respektive 10 procent rabatt – med tillfälliga rabatthöjder strax över 20 procent och fjolårets premie på 7 procent som ett sannolikt svårslaget rekord i den andra änden av skalan.

I tabellen nedan framgår hur substansen värderats under olika tidsperioder i Industrivärden. Observera att positiva tal avser rabatt.

Rabatt (+)/premie (-) Högst Medel Lägst
Nuvarande - 14,9% -
30 dagar 14,9% 13,1% 9,8%
3 månader 14,9% 11,1% 5,5%
6 månader 14,9% 6,5% -6,8%
1 år 14,9% 4,9% -6,8%
3 år 17,3% 8,9% -6,8%
5 år 21,8% 10,2% -6,8%
Källa: IB-index      

 

Själva portföljen hos Industrivärden är precis som tidigare dominerad av Sandvik och Volvo, som i och med kursframgångarna väger blytungt med en bit över 50 procent. Det är också i dessa båda innehav som vd Helena Stjernholm tycks se mest potential och därför har köpt mest aktier under fjolåret. Under de första nio månaderna handlade det om 1,9 miljarder kronor i Sandvik och 0,8 miljarder i Volvo vilket framgick av senaste rapporten. Efter det har bolaget flaggat för ytterligare köp i Sandvik för drygt en halv miljard kronor.

Bland märkeshändelserna under 2021 får annars nämnas att innehavet i stålbolaget SSAB såldes under våren för 2 miljarder kronor. Även höstens utdelning från Handelsbanken av Industrivärdenaktier var något som avvek från det vanliga. De A-aktier som Industrivärden mottog har sedan dragits in.

Aktieportföljen Värde MSEK Portföljandel Riktkurs Kurspotential
Sandvik 42917 28% 267 5%
Volvo 38143 25% 240 10%
Handelsbanken 21703 14% 111 10%
Essity 20722 14% 312 6%
SCA 11939 8% 149 -10%
Ericsson 8774 6% 125 24%
Skanska  7268 5% 240 3%
Källa: Holdings, S&P Global        

 

Synar man hur analytikerna betraktar innehaven i portföljen så ligger riktkurserna en bit över dagens nivåer i samtliga fall förutom i SCA, men bortsett från Ericsson där analytikerna ser en uppsida på 24 procent så är det kanske ingen potential som direkt tar andan ur en. Viktar vi uppsidan i förhållande till tyngden i portföljen handlar det om ett utrymme på blygsamma 7 procent.

Men allt är relativt och fortsätter 2022 som det har börjat, med hård behandling av tillväxtbolag och mer tillåtande syn på cykliska värdebolag, så kan Industrivärden mycket väl glänsa den närmaste tiden. I spåren av högre långräntor kan bolag med stabila vinster och utdelningar och med exponering mot en förmodad fortsatt återhämtning i den underliggande ekonomin klara sig bra.

Kombinationen av en portfölj laddad med värdebolag och den ovanligt höga rabatten gör att Industrivärdens aktie ser mer lockande ut än på länge. Både för den som har väntat på ett bra ingångsläge för ett långsiktigt köp och för den mer kortsiktige som taktiskt vill tajma in svängningarna i rabatten.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Industrivärden C Köp 288,90 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -