På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

USA-inflationen kan avgöra börsveckan

Makroveckan Det sedvanliga nyårsskuttet på börsen uteblev den här gången när den amerikanska centralbanken börjat ladda för snabbare åtstramningar. Därför riktas också det mesta av veckans intresse mot onsdagens amerikanska inflationssiffror.

Det nya börsåret fick en lite dyster start. Den svenska börsen backade med 2,4 procent under veckan som gick medan den amerikanska (S&P500) sjönk med 1,9 procent. Lite bättre gick det i Europa i stort och Stoxx600 tappade måttliga 0,3 procent.

Den utlösande faktorn till börsnedgångarna var det penningpolitiska protokoll från det senaste räntemötet som den amerikanska centralbanken publicerade. I det framgick att det fanns ett överraskande starkt stöd för åtstramningar och att dessa kunde komma tidigare än marknaden hade räknat med. Det fick både korta och långa amerikanska räntor att röra sig uppåt och den amerikanska tioårsräntan handlades tidvis kring 1,80 procent.

Nu har visserligen tioårsräntan sjunkit något men det är nog många som befarar att fjolårets börsturbulens i spåren av stigande amerikanska räntor ändå ska återupprepas.

marknaden är det nu prissatt en första amerikansk räntehöjning redan i mars.

Till lite oro bidrog dessutom att den amerikanska sysselsättningsökningen blev betydligt lägre än väntad i december men att arbetslösheten trots detta sjönk till 3,9 procent. Så det finna en del frågetecken kring hur väl den amerikanska arbetsmarknaden fungerar för tillfället.

Mot den här bakgrunden lär det också bli en hel del intresse som riktas mot onsdagens amerikanska inflationssiffror där det väntas en ny skyhög notering som kan skapa ytterligare ränteoro. Dessutom släpper Federal Reserve sin regionala sammanställning av det ekonomiska läget och här är både prisutvecklingen och arbetsmarknaden så klart i marknadens fokus. Risk för en del turbulens i samband med dessa publiceringar men vi hoppas förstås på lite positiva överraskningar. Dessutom är mycket negativt redan inprisat av investerarna.

För svenskt vidkommande har vi att se fram mot lite hårda data redan under måndagen när SCB bland annat publicerar BNP-indikatorn för november. På fredag kommer de svenska inflationssiffrorna för december och de lär bli lite dyster läsning för hushållen. Däremot lär de inte påverka Riksbanken i någon högre grad eftersom det främst är högre energipriser som lyfter inflationen. Möjligen kan riksbankschefen Stefan Ingves bekräfta den bilden i samband med det tal han håller strax innan inflationssiffrorna publiceras.

I övrigt är det förstås stor fokus på vilka åtgärder som spridningen av Omikron-viruset möjligen tvingar fram. Spridningen i Kina lär röna lite extra intresse då Kinas regeringen  håller fast vid sin nollvision och det tvingar fram drastiska åtgärder.

Måndag

Inflationssiffror från våra grannländer som kan ge en viss indikation på var de svenska siffrorna, som publiceras senare under veckan, kan tänkas hamna. Från svensk håll publiceras bland annat BNP-indikatorn för december och lite frågetecken kring var den kan tänkas hamna efter en rad starka utfall.

Tisdag

Statens budgetsaldo har varit överraskande starkt under stora delar av 2020. December är lite knepigt men ska inte kunna rubba bilden av starka statsfinanser. Det skulle inte förvåna om de amerikanska småföretagen blivit lite deppigare i spåren av stigande inflation och brist på arbetskraft.

Onsdag

Fullt fokus på de amerikanska inflationssiffror som publiceras under eftermiddagen. Det enda positiva som möjligen kan lyftas fram gällande dessa är att det finns visst utrymme för positiva överraskningar då prognoserna är högt ställda. Däremot lär inte utfallet för december göra någon glad och det kan därmed bli lite oroligt på finansmarknaden. Även den rapport kring det ekonomiska läget, Beige book, som den amerikanska centralbanken publicerar under kvällen kan bidra till lite turbulens. Inte minst lär en hel del av intresset riktas mot utvecklingen på arbetsmarknaden och eventuellt stigande löner.

Torsdag

Det tycks som att den svenska bostadsmarknaden svalnat av en aning mot slutet av förra året. Mäklarstatistiks siffror lär bekräfta eller dementera den bilden. Amerikanska producentpriser är ytterligare en bit i det lite dystra inflationspusslet.

Fredag

Vi hoppas på starka kinesiska siffror över utrikeshandeln. Vore lite tufft för Kina om även den skulle börja tappa fart givet en lite svagare ekonomisk utveckling i övrigt. Sen skiftar vi fokus till de svenska inflationssiffrorna i december. Ett högt utfall för KPI och KPIF är att vänta men räknas energipriserna av så ligger inflationen fortfarande tämligen lågt och det är nog på den här siffran som Riksbanken lägger störst tyngd. Något som kanske riksbankschefen Stefan Ingves bekräftar i det tal som han håller strax innan inflationssiffrorna publiceras.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -