På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

KnowBe4 rustar mot cyberattacker

Aktier Cyberattacker har sedan starten av pandemin ökat med över 500 procent och tyvärr kommer detta med största sannolikhet fortsätta vara ett stort problem i framtiden. Företag världen över investerar många miljarder dollar för att skydda sig från hackare. KnowBe4 är en potentiell vinnare på trenden.

Det amerikanska bolaget KnowBe4 tillhandahåller en molnbaserad utbildningsplattform inom cybersäkerhetsbranschen. Bolagets vision är att anställda skall kunna göra smartare säkerhetsbeslut på nätet och på så sätt minska risken för potentiella cyberattacker. 

KnowBe4 erbjuder organisationer en plattform som gör det möjligt för anställda att förstå hur de undviker att fastna i en hackers olika fällor. 

KnowBe4 är ett Software as a service (SaaS) - företag vilket innebär att kunder betalar en avgift kontinuerligt för att använda KnowBe4:s produkt. Det finns fler olika typer av tjänster som bolaget erbjuder på plattformen. Exempelvis kan så kallade phishing attacker simuleras med syftet att träna de anställda. Bolaget erbjuder även tjänster för att analysera anställdas beteenden vilket man bland annat kan använda sig av för att upptäcka om någon i personalen löper stor risk till att drabbas av dataintrång. 

Hela 85 procent av nettoomsättningen kommer från USA och endast 15 procent från övriga länder. Bolaget har idag runt 1300 anställda och över 44 000 kunder är uppkopplade på plattformen. 

En synnerligen intressant aspekt är att ungefär 85 procent av alla dataintrång involveras av den mänskliga faktorn. Det räcker således inte för ett företag att bara köpa mjukvara från exempelvis cyber-säkerhetsbolaget Crowdstrike för att förhindra attacker. 

Enligt KnowBe4 ger deras utbildningsplattform bra effekt. Med hjälp av utbildningen kan kunderna reducera risken för social engineering (ett intrång där hackaren manipulerar den anställde till att utföra handlingar till hackarens fördel) med sju gånger.

Vd:n och grundaren Stu Sjouwerman har en gedigen erfarenhet inom branschen och startade bolaget 2010 då han såg ett behov av förebyggande utbildning. Bolaget har lyckats rekrytera Kevin Mitnick som tidigare var en av de mest kända hackarna i världen. Att Mitnick jobbar inom företaget är intressant, inte bara för att det ger mycket kunskap till KnowBe4:s plattform utan även för att det ger en hel del “gratis” marknadsföring. 

Sjouwreman har verkligen lyckats skapa en bra företagskultur på företaget. KnowBe4 har utsetts till att vara en av de bästa arbetsplatserna i USA. 

KnowBe4 är inte ensamma inom denna bransch, exempelvis finns företag som Cybsafe och Infosec med i bilden. Det som kan lyftas upp till KnowBe4:s fördel är att de anses vara marknadsledare, detta enligt en studie från The Forrester Wave. 

Endast tre procent av de globala cybersäkerhetsinvesteringarna går till segmentet KnowBe4 är verksamma inom, man kan anse att detta segment är underinvesterat. Bolaget uppger att den totala adresserbara marknaden är 18 miljarder dollar. Det finns även stora möjligheter till bättre merförsäljning. I slutet av 2019 var det endast 7 procent av kunderna som prenumererade på mer än en tjänst. Idag har det ökat till ungefär 20 procent. 

Dagens marknadsvärde bidrar till en saftig värdering, på innevarande års estimat får investerare betala ungefär 11 gånger omsättningen. I den positiva vågskålen kan det läggas till att bolaget växer snabbt och samtidigt har ett positivt fritt kassaflöde. En väldigt stor kostnadspost för företaget är idag marknadsföringen, det gäller att organisationer runtom i världen upptäcker vilken nytta KnowBe4:s utbildning faktiskt ger. 

KnowBe4 är ett hypergrowth-företag vilket ger en viss förklaring till värderingen. Företaget växte i den senaste kvartalsrapporten med över 40 procent på den översta raden och lyckades redovisa en bruttomarginal på 85 procent. Bolaget har en nettokassa vilket leder till stabila finanser. 

KnowBe4 kan anses vara ett intressant alternativ för investeraren som vill rida på cybersäkerhetsvågen från en annorlunda vinkel. Det blåser starka vindar på cybersäkerhetsmarknaden som gynnar bolaget.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -