På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i juli - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret bjöd på revansch för USA fonder. Nu utvärderas Placeras fondval i juli.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför juli 2021.

 

 SIX Return Index

Globalt aktieindex har avkastat knappt 12 procent mätt i svenska kronor. USA hör till en av de starkaste börserna under halvåret med en uppgång på närmare 17 procent, i kronor.

I princip hela 2021 var det tufft för tillväxtmarknaderna. Det senaste halvåret var inget undantag och breda tillväxtmarknadsindex tappade drygt 5 procent i avkastning. Men skillnaden är stor på tillväxtmarknaderna. Indien hör till de bättre marknaderna med en uppgång på drygt 12 procent samtidigt som Brasilien som drabbats hårt av covid-19 har backat över 33 procent.

På Stockholmsbörsen har fonder med inriktning på små- och medelstora bolag sprungit ifrån storbolagen. För en indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har bara stigit 7 procent. En fond som följer ett bredare Sverigeindex som även omfattar börsens småbolag har lyckat bättre med en avkastning på drygt 13 procent.

En bred europeisk indexfond har lyckats stigit med drygt 9 procent under årets sista halvår.

Kronan är en faktor att ta hänsyn till vid utländska fondval och det senaste halvåret har det varit gynnsamt med utländska fonder främst i amerikanska dollar. Det senaste halvåret har den amerikanska dollar stärkts mot kronan med 6,3 procent. Euron har haft en lugnare framfart och stigit 1,3 procent mot kronan.

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
MS INVF US Growth -5,0% -4,0%
Nordea 1 - Emerging Stars Equities BP SEK -9,8% -5,0%
AMF Aktiefond Europa 7,5% 9,5%
Plus Småbolag Sverige Index  15,8% 23,5%
DNB Teknologi 7,4% 4,8%
Didner & Gerge Small and Microcap 3,9% 9,5%
Storebrand Global Multifactor 11,7% 8,1%
Sensor Sverige Select 0,8% 9,5%
Spiltan Aktiefond Stabil 18,5% 11,3%
Carnegie Strategifond A 7,9% 3,4%
Nordic Cross Total Return R Fund 0,7% 0,4%
IKC Avkastningsfond 2,0% 0,4%
Källa: Morningstar den 31 december 2021    

Placeras köpvärda fondval inför juli ska nu analyseras. Tyvärr var det en fortsatt tuff och smärtsam period, hela sex av fondvalen har inte nått upp till sitt kategorisnitt av liknande fonder.

Det svaga resultatet har sannolikt att göra med att en övervikt av mina fondval har en lutning mot att investera i tillväxtorienterade bolag. Under det senaste året har det bitvis varit allt populärare att investera i värdeaktier som banker och fastighetsbolag något som de utvalda fonderna oftast har en betydande undervikt i.

Sverigefonden Spiltan Aktiefond Stabil blev nytt innehav i juli. Fonden har stigit med närmare 19 procent sedan den kom in på listan och har avkastat betydligt mer än kategorisnittet av liknande fonder. Den höga avkastningen gör den till listans bästa fond.

Näst bästa fonden det senaste halvåret är PLUS Småbolag Sverige Index är precis som det låter en indexfond för svenska småbolag och medelstora bolag. Avkastningen är knappt 16 procent, men det räckte inte för att klå kategorisnittet av liknande fonder. Här är det tydligt att det varit en bra period för aktivt förvaltade fonder.

Den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor fortsätter att levererat bra månadssiffror med en avkastning på knappt 12 procent och fortsatt klå sitt kategorisnitt.

DNB Teknologi har fortsatt klå sitt kategorisnitt av liknade fonder trots att avkastningen för teknikaktier tappat tempot den senaste månaden.

Listans två Europafonds val har inte lyckats lika bra som kategorisnittet av liknande fonder.

Placeras tillväxtmarknadsfondsval Nordea 1 - Emerging Stars Equities BP SEK har varit på de klart svagaste marknaderna. Fonden har backat knappt 10 procent.

Placeras två blandfondsval har haft olika utfall. Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus, har fortsatt att leverera en högre avkastning än sitt kategorisnitt.

Placeras andra blandfondsval den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select som har flera tillväxtbolagsaktier i portföljen har nu för fjärde  månaden på rad inte lyckats slå sitt kategorisnitt. Och fondens största innehav Evolution har backat betydligt under halvåret och står för är en stor del av den svaga avkastningen.

Listans två räntefondsval landade båda på plus under halvåret. IKC Avkastningsfond klådde kategorisnittet med bred marginal.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -