17 köpvärda aktier i januari

Köpvärda aktier 2021 slutade på topp och håller traditionen i sig så fortsätter optimismen in i januari. Här är aktierna som vi på Placeras redaktion tycker är mest intressanta inför starten av 2022.

Han tog tid på sig, men till slut kom börstomten precis som han brukar och såg till att både december månad och hela 2021 slutade på topp. Med en uppgång i Stockholm på drygt 5 procent i december blev det den bästa avslutande månaden sedan 2010.

Nu väntar ytterligare en månad som historiskt brukar vara lukrativ. Visserligen är de skattedrivna aktieaffärerna kring årsskiftet inte lika vanliga som förr, men en allmän optimism inför ett oskrivet år i kombination med att sparflödena in på börsen brukar vara stora i början av året brukar kunna hålla den så kallade januarieffekten levande.

Återstår att se om puttrande makrorisker som stigande inflation eller omikron-spridningen kan rucka på traditionen i år. Eller om bolagen som snart börjar rapportera kommer att förekomma sina formella rapporter med positiva eller negativa vinstvarningar de närmaste veckorna.

Precis som övriga börsen så avslutade merparten av de aktier vi lyfte fram som intressanta för en månad sedan också fjolåret starkt. Vassast i sällskapet var Sandvik som klättrade drygt 11 procent och verkstadsbolaget fortsatte hålla en hög förvärvsaktivitet ända in i kaklet, med köpet av mjukvarubolaget DCS i mellandagarna. Samtidigt rycker avknoppningen av stålverksamheten SMT allt närmare och vi håller fast vid att den förlossningen har potential att skapa mer aktieägarvärden.

Andra aktier som glatt under december genom att springa snabbare än index är Randviken Fastigheter, Ratos, Electrolux, Enea och Ferronordic. Bland de mindre vassa aktierna senaste månaden finns franska EDF som föll brant efter ett produktionsstopp i ett av bolagets kärnkraftverk. Även ryska Yandex har haft ett trögt december, liksom grafikkortsjätten Nvidia som tappade mark efter en makalöst stark börshöst.

Så gick det för aktierna på december-listan

Inför januari gör vi bara mindre förändringar på listan. Vi tackar Nvidia för en urstark höst och vi lämnar även Yandex där den politiska situationen kring Ryssland stökar till det väl mycket. Siemens Energy får också respass.

In kommer ett par nya aktier som lämpar sig för den riskvillige. I det amerikanska marknadsplatsbolaget Angi hoppas vi på en turn-around och rymdteknikbolaget Maxar står i begrepp att skjuta upp nya satelliter.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

 

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i januari

Enea

Nischmjukvarubolaget Enea har tre starka strukturella trender - 5G, Internet of Things och cybersäkerhet - i ryggen. Trots det har de inte lyckats väl med den organiska tillväxten och har bland annat stött på patrull då telekombolagen är åtminstone ett år sena med utvecklingen av 5G på grund av corona. Enea har en historia av att lyckas med sina förvärv och har med framgång tagit sig från ett beroende av Ericsson och Nokia.

Ferronordic

Ferronordic är en återförsäljare av anläggningsmaskiner främst på den ryska marknaden, men även med stark framfart i Tyskland. Aktien bjuder på exponering mot en eftersatt rysk infrastruktur samtidigt som tillväxten i Tyskland talar för mer stabilitet framöver, dessutom till en låg värdering trots att aktien stigit över 100 procent på ett år.

Skistar

En stark utomhustrend, medelklassens välfyllda semesterkassor och ett uppdämt resebehov i kombination med Skistars närmast monopollika ställning i svenska fjällen gör att jag har överseende med den höga värderingen och lyfter fram Skistar. Att aktien dessutom innebär en aktieägarrabatt är dessutom en bonus för undertecknad småbarnsmor som ser framför sig hur tusenlapparna flyger i väg på liftkort och skidskolor de kommande två decennierna.

Xylem

Det finns ett stort behov av att utöka och effektivisera vattenförsörjningen i världen. Xylem är ett amerikanskt bolag som är ledande inom vatteninfrastruktur, ett område med enorma investeringsbehov i såväl väst som i utvecklingsmarknader. Hög värdering visserligen, men stigande omsättning och högre marginaler gör att den ändå får vara med.

 

Dometic

En stark friluftstrend och en ambitiös tillväxtagenda lockar i Dometic. Bolaget har successivt breddat sig från de tidigare dominerande säljkanalerna husbilar och båtar och det färska köpet av Igloo är ytterligare ett steg i den riktningen. Höll fast vid sina mål på kapitalmarknadsdagen nyligen.  

Läs Placeras analys av aktien här.

Electrolux

Vitvarujätten tillhör bolagen som är känsliga för högre stål- och plastpriser vilket har varit en jobbig motvind 2021, men mycket talar för att det är värsta är över. Utsikter för lägre råvarupriser i kombination med internt sänkta kostnader, fortsatt hög efterfrågan och en ovanligt låg värdering kan få fart på aktien. En stark balansräkning kommer att användas till generösa utdelningar och aktieåterköp de närmaste åren vilket backar upp aktiekursen.

Ratos

Vi fortsätter att tro på den nya inriktning som Ratos slog in på i fjol, trots en inte helt optimal portföljsammansättning och rapporter som inte övertygat. Ett skäl till vår optimism är den förvärvsaktivitet som är att vänta och ett konkret bevis kom nyligen när Ratos gjorde ett plattformsförvärv i form av norska Presis Infra. Vi räknar med fler företagsköp och håller fast vid att aktien har mer kräm i sig.

Läs Placeras kommentar till senaste förvärvet här.

Sandvik

Avknoppningen av specialstålet SMT närmar sig och det är en förändring som vi tror kommer att tas emot bra på börsen. Kvarvarande Sandviks nyckeltal blir bättre, ESG-profilen starkare och värderingsgapet mot Epiroc och Atlas Copco bör krympa på köpet. Därtill bådar förvärvsaktiviteten på det digitala området gott i den omställning som vd:n Stefan Widing driver.

Läs Placeras analys av aktien här.

 

BHG

BHG (Bygghemma Group) hade ett tufft 2021 på börsen, men förhoppningen är att de vänder och att de åtgärdar sina problem med lönsamhet och service. Det kan visserligen ta ett tag men det är alltid svårt att pricka in en vändning.

EDF

Höga elpriser bör gynna den här energiaktien på kort sikt, även om produktionsproblem blev ett bakslag i december, och direktavkastningen är inte så pjåkig. Sen finns det en chans att kärnkraften omvärderas när elpriset rusar och vi står inför en stor omställning av hela Europas energiförsörjning. Det senare kan förstås dröja men min egen analys är att det på sikt är oundvikligt.

Randviken Fastigheter

Visserligen räntekänsligt men en företagsledning med bra historik, inte ansträngt värderat och om det skulle bli än mer turbulent på börsen så står ändå husen kvar och genererar ett hyggligt kassaflöde. Dessutom hoppas jag på att de kan uppfylla, i alla fall en del, av sina löften kring effektivare förvaltning och expansion i framtiden.

 

Microsoft

Microsoft är en given vinnare i den fortsatta digitaliseringen av världen och borde finnas med i varje depå som ett basinnehav. Omsättningen väntas växa knappt 17 procent 2022 och vinsten per aktie spås stiga från 8,05 dollar till 9,52 dollar.

Servicenow

Amerikanska saas-bolaget Servicenow är leverantör av molnbaserade tjänster för att automatisera företags IT-verksamhet. I förlängningen sänker det driftskostnaderna och ökar effektiviteten. Bolaget växer mycket kraftigt och ihålligt.

Läs Placeras analys av aktien här.

Palo Alto

Datasäkerhetsbranschen är splittrad men Palo Alto erbjuder helhetslösningar och spås en mycket fin tillväxt under de kommande åren. 2024 spås omsättningen ha fördubblats jämfört med årsomsättningen 2021.

Maxar Technologies

Rymdteknikbolaget Maxar Technologies tillverkar och driftar kommunikations- och optiska satelliter. Under våren 2022 kommer de att börja skicka upp nya mycket kraftigare satelliter under namnet WorldView Legion som väntas driva omsättningen under de kommande åren.

Läs mer om aktien här

 

Angi

Angi tillhandahåller digitala marknadsplatser för tjänster i hemmet. På plattformen kan man som konsument få kontakt med tjänsteleverantörer, allt från städning till poolinstallationer. Resan i aktien kommer bli volatil med den låga “free floaten”. Ägaren IAC, pre-priced offerings, potentiellt monopol och den stora underdigitaliserade marknaden talar för aktien.

Läs Placeras analys av aktien här.

 

Blackrock

Världens största kapitalförvaltare Blackrock är klar marknadsledare med en affärsmodell som har tydliga skalfördelar. Ökade förvaltningsvolymer kräver små kostnadsökningar, vilket ger bra förutsättningar för ökad lönsamhet. Blackrocks rörelsemarginal är högre än både Apples och Googles, men värderingen ligger kring ett p/e-tal på 22, vilket är aptitligt för en marknadsledare som växer med attraktiva utsikter.

Läs Placeras analys av aktien här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Enea Köp 277,00 -
Ferronordic Köp 342,00 -
SkiStar B Köp 171,20 -
Xylem Köp 119,96 -
Dometic Group Köp 122,40 -
Electrolux B Köp 220,40 -
Ratos B Köp 57,45 -
Sandvik Köp 254,55 -
BHG Group Köp 96,00 -
Köp 10,69 -
Köp 77,40 -
Microsoft Köp 336,32 -
ServiceNow Köp 648,94 -
Palo Alto Networks Köp 556,76 -
Köp 29,54 -
Angi A Köp 9,21 -
BlackRock Köp 915,43 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -