Här är årets bästa fonder

Fondkommentar Fondåret 2021 har bjudit på stora uppgångar för de flesta fondkategorier. Den stora fondkategorin Globalfonder har avkastat drygt 30 procent i år. Placera tar tempen på vilka fonder som lyckats bäst under året.

När vi summerar fondåret 2021 så är det tydligt att det ett händelserikt år. Det har omfattat nedstängda ekonomier, vaccinfokus, inflationsoro, halvledarbrist, fraktkaos, stigande råvarupriser, rekordhöga energipriser och inte minst minskade kvantitativa lättnader från den amerikanska centralbanken FED.

SIX Return Index i år

Trots det händelserika året har aktiefonder fortfarande varit första valet för nysparandet i Sverige, enligt Fondbolagens förening. Per den sista november landar årets nysparande i fonder på drygt 123 miljarder kronor varav två tredjedelar letat sig till aktiefonder.

Årets bästa region är USA indexfonder som stigit 40 procent, mätt i svenska kronor. Årets uppgång i USA hör till den tredje bästa under 2000-talet.

Men även Stockholmsbörsen hör till årets högpresterare. En bred svensk indexfond har stigit runt 35 procent och fondkategorin Sverige, små- och medelstora bolag har en uppgång på 38 procent. Årets uppgång ser ut att bli den bästa sedan 2009.

En global indexfond som består runt 60 procent av USA har en uppgång på drygt 30 procent mätt i svenska kronor. Lite sämre har en Europaindexfond har stigit runt 28 procent.

Breda tillväxtmarknadsindexfonder har haft det kämpigast i år och bara levererat en avkastning på knappt 6 procent. Tillväxtmarknaderna är ett av de bredaste tillgångsslagen och erbjuder en bred palett av länder.

Den kinesiska aktiemarknaden som utgör drygt en tredjedel av börsvärdet på tillväxtmarknaderna har haft det kämpigt i år. Fondkategorin Kinafonder har avkastat runt 1 procent, vilket är en anledning till den svaga avkastningen för breda tillväxtmarknadsfonder.

Gräver vi vidare och ser på vilka globala sektorer som klarat året bästa hittar vi energisektorn i topp med en uppgång på 37 procent, följt av tekniksektorn med 30 procents uppgång. Vi hittar finanssektorn med den tredje högsta avkastningen.

De är tydligt att risktagandet varit högt under året. Det ser vi även bland de sektorer som parkerat sig i botten. Det är inte helt oväntat stabila och defensiva sektorer. Allmännyttiga bolag och dagligvaror hittar vi i botten. De har levererat modest uppgång på 6,6 respektive 10 procent.

Under fjolåret hörde den svenska kronan till vinnarna mot den amerikanska dollar med en stor uppgång. Men i år är det lite av det motsatta. Kronan har varit svag i år och den amerikanska dollarn har stigit med närmare 11 procent.

Även euron har stärkts mot kronan under året. Uppgången för euron är inte lika dramatisk utan ligger vid skrivandets stund runt 2 procent.

Kronförsvagningen gynnar avkastningen för utländska fonder när den ska räknas om till svenska kronor.

Placera har listat 20 i topp fondvinnare från Avanzas fondutbud under 2021. Det senaste året har erbjudit stora möjligheter för aktiv fondförvaltning. Listan innehåller inga indexnära fonder och listans vinnare är smala branschfonder, tematiska fonder och en stor andel fonder med småbolagsfokus. Avkastningen spänner från 68 procent till knappt 50 procent.

Fonder i år 3 år
IKC Fastighetsfond A 69% 159%

Schroder ISF Global Energy A Acc USD

63% −1%

Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK

61% 222%

Spiltan Aktiefond Småland

59% 194%

Humle Småbolagsfond A

59% 198%

ODIN Fastighet C SEK

59% 151%

ODIN Small Cap C SEK

59% -

Ålandsbanken Nordiska Småbolag S

59% -

SEB Fastighetsfond Norden A

57% -

Länsförsäkringar Fastighetsfond A

57% 161%

BGF World Energy A2

56% 13%

DNB Fund - Private Equity retail B

56% 135%

Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc

55% -

Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD

53% 208%

MS INVF US Property A

52% 29%

Spiltan Småbolagsfond

50% 243%

HSBC GIF Frontier Markets AC

50% 56%

ODIN Sverige C SEK

49% 176%

Cliens Småbolag A

49% 195%

Nordic Cross Bull

49% 136%
Källa: Morningstar & Avanza kurser per den 29 december  

 

En branschfondskategori som gått starkt i år är fastighetsfonder. Det är inte bara i Norden vi hittar fastighetssektorn som vinnare utan. På USA börserna är fastigheter årets näst bästa sektor efter energi med en uppgång på 40 procent. En fjärdedel av 20 i topplistan innehåller fastighetsfonder.

Överst på vinnarlistan hittar vi IKC Fastighetsfond med en avkastning på 68 procent.

IKC Fastighetsfond A inriktar sina investeringar på bygg- och fastighetsbolag som är verksamma på den svenska marknaden. Fonden är fondkategorins minsta med bara 750 miljoner kronor under förvaltning. Fonden förvaltas av Niklas Hultqvist sedan våren 2019.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB är fondens största innehav på 9 procent. Vi hittar även Balder och Sagax bland fondens största innehav.

Tre av fondens tio största innehav har stigit mer än 130 procent det senaste året. Bästa bidragsgivare till fondens avkastning är NP3 Fastigheter md huvudkontor i Sundsvall och fokus på fastigheter i norra Sverige. Aktien har avkastat närmare 200 procent i år.

Odin Fastigheter är den nästa bästa fastighetsfonden med en avkastning på 59 procent kniper den listans femte plats. MS INVF US Property är den enda fastighetsfonden på listan som inte har Sverige och Norden som huvudfokus.

Listans näst bästa fond är en energifond, vilket inte är så konstigt då energisektorn är årets bästa sektor. Totalt hittar vi två branschfonder med energifokus på listan. Fonderna har gynnats av det stigande oljepriset som skjutit i höjden med en fördubbling som resultat.

Brentprisets utveckling sedan årsskiftet

Bästa energifond är Schroder ISF Global Energy A Acc USD med en avkastning på 63 procent. Den andra energifonden är BGF World Energi som intar listans elftedeplats med 56 procents avkastning.

Båda fonderna har klått kategorisnittet av branschfonder energi som har stigit 41 procent.

Schroder ISF Global Energy A Acc USD är en aktivt förvaltad fond med fokus på medelstora energibolag som räknas som värdebolag. Fonden har ett koncentrerat innehav på 37 innehav, främst USA-bolag på 42 procent, följt av brittiska bolag på 26 procent.

De tio största innehaven väger drygt 45 procent av fonden. Brittisk-nederländska Royal Dutch Shell är fondens största innehav på 8 procent. Det amerikanska olje- och gasexploateringsbolaget Coterra Energy väger 5,8 procent och är fondens näst största innehav. Båda bolagen har stigit runt 32 procent.

Oklahoma City baserade olje- och naturgasprospekteringsbolaget Devon Energy hör till fonden bästa bidragsgivare i år. Aktien har rusat över 180 procent och är även det amerikanska S&P 500 indexets bästa aktie i år. Devon Energy är numera fondens femte största innehav på 5 procent.

Devon Energy

Att vi hittar två energifonder på topplistan som haft högre avkastning än det underliggande oljepriset är inte så konstigt.

Den stora skillnaden mot att investera i en energifond i stället för att köpa underliggande tillgång mot oljepriset är att energibolag fungerar som en hävstång på oljepriset.

Energibolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att ta upp oljan. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot oljepriset över tid. Vid uppgångar går oftast energifonderna betydligt bättre och vice versa vid större oljeprisfall. Under den senaste månaden är det tydligt då underliggande oljepris stigit men energibolagen har stigit betydligt mer.

Årets vinnarlista innehåller hela sju fonder med småbolagsmandat. Alla sju fonderna har sprungit ifrån sitt kategorisnitt Sverige små- och medelstora bolag som avkastat 38 procent.

Tredjeplatsen på listan kniper den aktivt förvaltade fonden Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK. Fonden förvaltas av Joel Backesten och Max Frydén. Tidigare förvaltade Petter Löfqvist tillsammans med Joel Backesten den här fonden.

 

                                                    Joel Backesten                             Max Frydén

Teamet har lyckats leverera en avkastning norr om 60 procent vilket utklassar fondkategorin med råge. Totalt har fonden 45 investeringar med investeringsfokus på små- och medelstora tillväxtbolag. Fonden inkluderar en tydlig hållbarhetsanalys som tar hänsyn till hur väl de bolag de investerar i bedriver en hållbar verksamhet.

Största sektor är industribolag på en tredjedel, följt av fastighetsbolag på 18,3 procent. Teknikbolag är fondens tredje största sektor på drygt 18 procent. Störst övervikt har fonden mot den heta fastighetssektorn. Fonden saknar helt investeringar i fyra huvudsektorer.

Största innehav i fonden är fastighetsbolagen SBB på drygt 5 procent, följt av NP3 Fastigheter på 4,5 procent. Industrihandelsbolaget Bufab är fondens tredje största innehav på 4 procent.

Vi hittar NP3, SBB och Bufab bland de tio största innehaven som stigit mest och som hör till fondens största bidragsgivare. Fondens näst största bolag NP3 har stigit över 180 procent i år.

Fyra på listan är Spiltan Aktiefond Småland. Fonden förvaltas av Pär Andersson sedan starten 2008 och klassificeras av Morningstar som en Sverigefond, små-/medelstora bolag.

Vi hittar två fonder som är lite udda fåglar i samlingen.

DNB Private Equity Fund investerar i noterade riskkapitalbolag på globalbasis, vilket har varit en vinnande strategi i år. Fondens avkastning landar på 56 procent.

Svenska riskkapitalbolaget EQT hör till fondens bästa bidragsgivare i år efter en uppgång på 135 procent.

HSBC GIF Frontier Markets letar efter bolag på nästa generations tillväxtmarknader. Största land är Vietnam på 15 procent, följt av Filippinerna med drygt 10 procent. Fonden har 75 innehav och största innehaven är två banker. Bahrains största bank Ahli United Bank som väger knappt 6 procent följt av Halyk Bank med 5 procent. Det är en kommersiell sparbank i Kazakstan som också har filialer i Kirgizistan, Georgien, Ryssland, Tadzjikistan och Uzbekistan.

Värt att notera är att den Halyk Bank grundat 1923 hör till fondens bästa bidragsgivare i år tillsamman digitala kazakstanska banken Kaspi.kz som noterades på Londonbörsen så sent som den 15 i oktober i fjol.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -