Få makronyheter och tunn handel

Makroveckan Trots ökad smittspridning och skenande energipriser gick investerarkollektivet på offensiven inför julledigheten. Nu väntar en vecka som är i stort sett tom på större makronyheter och som troligen även kommer att präglas av tunn handel.

Den svenska börsen steg kraftigt inför julen och var upp med 3,0 procent under förra veckan. Även i övriga delar av världen var det mest uppåt och den amerikanska börsen, S&P500, nådde en ny rekordnivå efter en uppgång med 2,3 procent. Så investerarna var tydligen på gott julhumör trots ökad smittspridning, skenande energipriser och hög inflation.

Att Omikronviruset inte ser ut att inte ge ett lika allvarligt sjukdomsförlopp och att dödstalen ligger långt från tidigare toppar tolkas positivt av marknadsaktörerna. Dessutom hoppas man på att de restriktioner som hittills satts in inte ska ge så stora negativa effekter på tillväxten. Ett större hot mot den ekonomiska utvecklingen kommer sannolikt från den höga inflationen som ser ut att bita sig kvar en bra bit in på 2022 och där vi ser ut att ha de allra högsta topparna framför oss.  

Nu går vi in i en vecka som är tunn på större makronyheter så fokus kommer även fortsatt att främst ligga på spridningen av Omikronviruset och de första signalerna kring hur julhandeln gått i energikrisens spår. De första signalerna pekar mot hyfsad efterfrågan inför julen där näthandeln dragit ett stort lass. Även prisutvecklingen på gas i Europa lär få mycket uppmärksamhet. Ny, dystra rekord har noterats under förra veckan.

Det här är också en vecka som troligen kommer att präglas av relativt tunn handel så det kan bli slagig handel både i stort och när det gäller enskilda aktier. Så det gäller nog att håla huvudet kallt och hålla lite extra koll på vad det är som egentligen driver kursrörelserna.

Det är tunt på makrofronten med de kinesiska inköpschefsindexen som publiceras på nyårsafton som huvudnummer. Från amerikanskt håll kommer dessutom en del regionala snabbindex.

För svenskt vidkommande är det hushållsutlåningen som är huvudnumret på makrofronten men det lär knappast påverkas börshumöret. Nyhetsflödet lär annars domineras av Omikronviruset och nya restriktioner, skenande elpriser samt mellandagsrean. Möjligen kan det komma ett eller annat nytt utspel kring vad regeringen kan göra för att dämpa elprisernas effekt på hushållen.  

Måndag

Intressant att se om norsk detaljhandel klarade november även om den nya smittspridningen redan då hade börjat märkas. Industriaktiviteten i Dallas-distriktet väntas ha tagit lite bättre fart i december.

 

Tisdag

Den svenska hushållsutlåningen växer numera i en takt som Riksbanken är obekväm med men makrotillsynen ligger, till Riksbankens förtret, under Finansinspektionen. Bostadsmarknaden i USA är fortsatt het och bostadspriserna lär ha stigit i oktober.

 

Onsdag

Lite för ovanlighetens skull uppmärksammar vi det ryska inköpschefsindexet. Lite osäkert var det hamnar men stigande energipriser kan ha satt lite bättre fart i delar av industrin. Ryska börsen har däremot haft en tung resa under hösten men visar lite livstecken för tillfället.

 

Torsdag

Tunt på makrofronten med inköpschefsindex från Chicago och nyanmälda arbetslösa som små livstecken. Den amerikanska veckodatan över nyanmälda arbetslösa pekar fortsatt mot mycket hög arbetskraftsefterfrågan och brist på personal. Företagen kämpar för att hålla kvar de dom redan har i sina rullor.

 

Fredag

Nyårsafton och de flesta börser i världen håller stängt. Den som ändå inte kan hålla sig kan hålla koll på de kinesiska inköpschefsindexen. Kanske kan dessa ge en viss indikation på hur det nya börsåret kommer att inledas.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -