Dåligt betalt för miljardköpare

Börskommentar Flera börsjättar har slagit till på mångmiljardförvärv i höst och vinter, men jublet på börsen har ofta uteblivit. Det är bara sunt.

Medan serieförvärvare är det finaste man kan vara i börsens värderingshierarki så har det varit betydligt tuffare att få uppskattning för stora industriella affärer den senaste tiden. Offensiva tillväxtmål, billig finansiering och ett uppdämt affärsbehov efter pandemin har gjort att flera av börsens storbolag slagit till på förvärvsobjekt i mångmiljardklassen det senaste halvåret. Ofta med ganska klent resultat sett till hur börsen har belönat offensiven.

Billerud Korsnäs fick känna på marknadens skepsis tidigare i veckan när de la ett bud på amerikanska Verso och det stod klart att kassaflödena i Sverige kommer att behövas till tunga investeringar i USA. Samma dag möttes Lundin Minings köp av Josemaria också av ordentligt sura miner. Och nyligen var det Securitas som fick konstatera att placerarna inte delade deras entusiasm kring köpet av Stanley Security och den kommande nyemissionen

Exemplen på bolag som gör mångmiljardköp av industriell karaktär har fyllts på under hösten och i tabellen har vi samlat några av förvärven som gjordes under andra halvåret 2021 och som utmärker sig genom sin storlek i absoluta tal eller i förhållande till köparens storlek.

Trots att det är stora pjäser som kommer att lyfta omsättningen markant i köparbolagen har både den initiala reaktionen, och kursutvecklingen efteråt varit blek med Vitrolife och Hexagon som två undantag.

Att Hexagon utgör ett undantag är inte överraskande. Mätteknikbolaget har en bevisad historik på området och är en framgångsprodukt av flera stora förvärv som blivit lyckade, som Brown&Sharpe och Leica Geosystems. I Vitrolifes fall handlar det mer om att Igenomix-förvärvet lyfter vinsten kraftigt redan från start och att den förstärkta produktportföljen man skapar inom IVF-behandlingar bådar gott för lång tid framåt.

De i övrigt tröga reaktionerna på jätteköpen har något sunt över sig. Snabb tillväxt i all ära, men det är betydligt mindre riskfyllt att växa genom många små tilläggsförvärv där bolagen som köps upp får fortsätta göra vad de är bra på sedan tidigare men med en resursinjektion från den stora koncernen som gör att de kan växla upp ytterligare.

Ju större målbolaget är i förhållande till köparens storlek desto högre är risken för att integrationen gnisslar, att kulturfrågor och internpolitik börjar dra ned tempot. Det är något som snabbt kan äta upp synergivinsterna som såg så bra ut i kalkylarket och lyckligast i det scenariot är konkurrenterna som kan smörja missnöjda kunder.

Knäckfrågan att ställa sig som placerare är om bolagets ledning verkar jaga tillväxt för tillväxtens skull eller om de har gjort rätt strategisk analys av varför jätteköpet kommer att bli långsiktigt framgångsrikt. Hexagon är som nämnts ett lysande exempel på att det går att göra transformativa storaffärer, Atlas Copcos intåg på vakuum-området är ett annat.

Kanske blir även Securitas köp av Stanley och Dometics Igloo-köp andra lyckade exempel med facit i hand men att aktiemarknaden inte bugar och bockar så fort storköpen presenteras är bara nyktert. För visar det sig vara rätt vägval så kommer det synas i resultatet under en lång tid framöver och då kommer också belöningen på börsen tids nog.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -