Här är årets bästa Sverigefonder

Fondkommentar Stockholmsbörsen går mot ett urstarkt börsår och investerarna har uppskattat kombinationen av cykliska och exportdrivna bolag som här erbjuds. Placera har sammanställt 2021 års bästa Sverigefonder – listans dominanter är inga indexkramare.

Stockholmsbörsen hör till en av årets absolut bästa börser med en uppgång på över 30 procent inklusive årets utdelningar. Men det har varit ett ovanligt splittrat år på Stockholmsbörsen. Under första halvåret dominerade storbolagen. Under juli kom en klar vändning som talade till småbolagsfondernas fördel.

SIX Return index som beräknas på alla bolag noterade på Stockholmsbörsen har haft högst avkastning i år av de etablerade aktieindexen. Avkastningen landar på 31,5 procent inklusive årets utdelningar.

OMXS30 index som omfattar de 30 största och mest likvida bolagen orkade inte med att stiga lika mycket och stannar på 25,4 procent.

Carnegie Småbolagsindex, ett index som inte har med de 80 största bolagen, hörde till fjolårets klara vinnare men placerar sig i år mitt emellan de båda andra. Avkastningen inklusive utdelningar sedan årsskiftet är knappt 28 procent.

Kronan har haft det betydligt tyngre i år än under fjolåret då den var en av de starkaste valutorna mot den amerikanska dollar. I år har dollarn stärkts med över 11 procent mot kronan. En utveckling som gynnat utländskt fondsparande.

Placera har listat årets 20 vinnarfonder utifrån Avanzas fondutbud av dagshandlade fonder inom de båda fondkategorierna, ”Sverige, små-/medelstora bolag” och ”Sverige”. Det är fondkategorier som innehåller båda aktivt förvaltade fonder såväl som indexfonder och omfattar totalt 103 fonder

Enligt Morningstar är årets bästa fondkategori gruppen ”Sverige, små-/medelstora bolag”. En fond i den kategorin steg i genomsnitt 29,4 procent, samtidigt som fondkategorin ”Sverigefonder”, fonder som placerar i större svenska bolag, inte orkat stiga lika mycket med sina knappt 25 procent.

På 2021 års vinnarlista är det en klar dominans av aktivt förvaltade Sverigefonder. Listan innehåller totalt 17 aktivt förvaltade fonder och tre passivt förvaltade indexnära fonder. Halva listan består av Sverigefonder med fokus på små- och medelstora bolag. Och alla fonder har lyckats klå sina respektive kategorisnitt.

Fond i år 3 år
Odin Small Cap 49,3% -
Humle Småbolagsfond A 48,8% 180,2%
Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK 48,7% 197,2%
Spiltan Aktiefond Småland 48,7% 174,5%
Cliens Småbolag A 39,6% 174,4%
Enter Småbolagsfond A 37,6% 241,6%
ODIN Sverige C SEK 37,4% 153,2%
LMM – Kavaljer Quality Focus A SEK 37,4% -
Enter Sverige Pro 37,1% 135,8%
Spiltan Småbolagsfond 37,1% 215,1%
AMF Aktiefond Småbolag 36,7% 175,4%
Cliens Micro Cap A 36,3% -
Avanza Småbolag by Skoglund 34,2% -
Humle Sverigefond 33,6% 107,3%
Öhman Sverige Hållbar A 33,5% 81,0%
Öhman Sverige Fokus A 32,5% 86,6%
SEB Sverige Indexnära A 32,4% 99,0%
Spiltan Aktiefond Stabil 32,1% 119,0%
Cliens Sverige B 32,1% 127,1%
Handelsbanken Sverige Selectiv 31,8% 98,5%
SIX Return Index 31,5% 104,3%
OMXS 30 Return Index 25,4% 76,1%
Carnegie Småbolagsindex 27,9% 124,0%
Fondkategori: Sverige 24,8% 91,0%
Fondkategori: Sverige, Små-/medelstora bolag 29,4% 157,0%
Källa: Morningstar & Avanza 20/12    

 

Överst hittar vi Odin Small Cap som lyckats avkasta närmare 50 procent sedan årsskiftet. Det är betydligt bättre än kategorisnittets avkastning på knappt 30 procent. Fonden förvaltas av Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud. De båda förvaltarna förvaltar även Odins all cap fond Odin Sverige som återfinns på listans sjunde plats.

Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud

Fondens fokus är att investera i små- och medelstora bolag i Norden med internationella ambitioner. Tonvikten ligger i Sverige, som utgör 93 procent av fondens värde.

Fonden är koncentrerad till 36 aktier och en tydlig lutning åt tillväxtbolag. Drygt 38 procent utgörs av industribolag, följt av teknikbolag med 26 procent.

Det största innehavet är mönsterkortstillverkaren NCAB Group på 6 procent. Teknikkoncernen och serieförvärvaren Sdiptech är fondens nästa största innehav på 5,7 procent. Tredje största är det relativt nynoterade Ctek som är verksamma inom elbilsladdning på 5 procent. Till årets bästa bidragsgivare hittar vi NCAB Group som avkastat hela 219 procent.Fyra av fondens tio största innehav har uppångar norr om 113 procent det senaste året.

Humle Småbolagsfond som sedan februari i år förvaltas av den erfarne Petter Löfqvist hittar vi på listans andraplats. Förvaltaren letar bolag med en hållbar och kvalitativ tillväxt. Det handlar om bolag med kvalitet i bolagsstyrning och finansiellt. Investeringarna är långsiktiga på tre till fem år framåt.

Petter Löfqvist 

Största sektor är industribolag på 27 procent, tätt följt av tekniksektorn på 23 procent och fastighetssektorn på knappt 20 procent. Tekniksektorn och fastighetssektorn har tydlig övervikt mot kategorisnittet. Fonden saknar helt investeringar i fyra huvudsektorer, viket innebär att fonden vågar avvika mycket från index.

Största innehav i fonden är serieförvärvaren Addlife på 4,2 procent och industrihandelsbolaget Bufab, även det med en vikt på 4,2 procent.

Bäst bidrag kommer från fiberkommunikationsbolaget Hexatronix som stigit med över 500 procent i år. Addlife hör också till årets bidragsgivare tillsammans med fastighetsbolagen NP3, Sagax och SBB.

Petter Löfqvist förvaltar tillsammans med Mikael Eidvall Humle Sverigefond som vi hittar på en fjortonde plats med en avkastning på 33,6 procent.

Trea på listan hittar vi den aktivt förvaltade fonden Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK. Fonden förvaltas av Joel Backesten och Max Frydén. Tidigare förvaltade Petter Löfqvist tillsammans med Joel Backesten den här fonden.

Joel Backesten och Max Frydén

Totalt har fonden nu 45 investeringar med investeringsfokus på små- och medelstora tillväxtbolag. Fonden inkluderar en tydlig hållbarhetsanalys som tar hänsyn till hur väl de bolag de investerar i bedriver en hållbar verksamhet.

Största sektor är industribolag på en tredjedel, följt av fastighetsbolag på 18,3 procent. Teknikbolag är fondens tredje största sektor på drygt 15 procent. Fonden saknar helt investeringar i fyra huvudsektorer.

Största innehav i fonden är fastighetsbolagen SBB på drygt 5 procent, följt av NP3 Fastigheter på 4,5 procent.

Vi hittar NP3, SBB och Bufab bland de tio största innehaven som stigit mest och som hör till fondens största bidragsgivare. Fondens största bolag NP3 har stigit över 180 procent i år.

Fyra på listan är Spiltan Aktiefond Småland. Fonden förvaltas av Pär Andersson sedan starten 2008 och klassificeras av Morningstar som en Sverigefond, små-/medelstora bolag.

Pär Andersson 

Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på bolag i Småland. Målet är att fonden ska utgöras av cirka 60 procent aktier med anknytning till Småland som att huvudkontoret eller viktig produktion finns i regionen.

Det har varit en klart vinnande strategi i år. Fonden har en koncentrerad portfölj på 33 bolag. Smålandsfonden innehåller allt från värmeväxlarbolaget Nibe med huvudkontor och produktion i Markaryd som är fondens tredje största innehav, till Lammhult Design Group med bas i just Lammhult.

Vinnaraktierna i år är många i fonden. Bufab med huvudkontor i småländska Värnamo har en uppgång på närmare 110 procent i år och hör till fondens bästa bidragsgivare.

På topplistan hittar vi två fonder till från fondbolaget Spiltan. Spiltan Småbolagsfond som även den förvaltas av Pär Andersson kniper en tiondeplats och Spiltan Aktiefond Stabil tar en artondeplats.

Fonden förvaltas av Erik Brändström och återigen Pär Andersson. De har förvaltat fonden tillsammans sedan 2008. Men fonden startades redan 2002 och Erik Brändström har varit fonden trogen sedan dess.

SEB Sverige Indexnära A sticker ut genom att det är den bäst presterande Sverigefonden som inte är aktivt förvaltad.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -