På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sverigefonderna med lägst risk

Fondkommentar I takt med årets starka börsuppgång har min mailkorg fyllts med frågor om tips på aktiefonder med lite lägre risk som fortfarande ger en relativt hög avkastning. Jag har listat Sverigefonderna med lägst risk för att se om där finns några högpresterande fonder.

En av de populäraste fondkategorierna för svenska fondsparare är Sverigefonder som på Avanzas fondplattform uppgår till 103 fonder och omfattar både Sverigefonder och 39 stycken Sverigefonder med småbolagsinriktning.

Jag har valt att se på risk som volatilitet, vilket är den mest förhärskande formen på finansmarknaden. Volatiliteten beräknas som standardavvikelse, som kort och gått innebär hur mycket värdet på tillgången svänger i pris över tid. Ju lägre svängningar desto lägre volatilitet och standardavvikelse, och vice versa.

En av de mest grundläggande finansiella teorierna är relationen mellan risk och möjlig avkastning. Aktier med högre risk över längre perioder, ger möjligheten till högre avkastning.

De fonder med lägst risk mätt som standardavvikelse för den senaste tre årsperioden har en risk som spänner från 15,7 procent till 17,9 procent. Intervallets högsta nivå ligger i samma härad som aktieindex på Stockholmsbörsen.

Totalt är det bara 20 fonder som har en standardavvikelse i nivå eller lägre än index och åtta av dem är klassificerade som indexfonder eller indexnära fonder. Hela 80 procent av Sverigefondsuniverset har en risk som är högre eller betydligt högre än marknadsindex.

 

Fonder Standardavvikelse 3 år 3 år   Sharpe
Simplicity Sverige 15,7% 68,8%   1,21
Cliens Sverige B 16,8% 122,8%   1,63
PriorNilsson Sverige Aktiv A 16,9% 70,2%   1,02
Aktie-Ansvar Sverige A 16,9% 51,7%   0,85
Öhman Sverige Marknad Hållbar A 17,2% 85,6%   1,18
Spiltan Aktiefond Stabil 17,3% 114,4%   1,53
Danske Invest Sverige Beta SA 17,3% 90,3%   1,21
Aktiespararna Direktavkastning A 17,4% 81,2%   1,14
Consensus Sverige Select A 17,4% 132,7%   1,78
Länsförsäkringar Sverige Vision A 17,7% 80,0%   1,15
Case All Star 17,8% 73,6%   1,05
SPP Aktiefond Sverige A SEK 17,8% 83,7%   1,14
Aktiespararna Topp Sverige Hållbar A 17,8% 75,4%   1,00
Norron Active RC SEK 17,9% 53,2%   0,83
Catella Sverige Hållbart Beta A 17,9% 94,3%   1,30
Humle Sverigefond 17,9% 109,8%   1,38
SEB Sverige Indexfond B 17,9% 99,7%   1,28
Nordea Sverige Passiv icke-utd 17,9% 82,8%   1,19
Evli Aktieindex B 17,9% 72,4%   0,95
SEB Sverigefond 17,9% 84,5%   1,22
Källa: Morningstar den 13 december        

 

Vid en närmare analys av lågrisklistans fonder så framgår det att skillnaden i avkastning är betydligt större än skillnaden i risk. De aktivt förvaltade fonderna med lägst risk har haft det ganska svårt att klå kategorisnittet av Sverigefonder och indexfonderna.

Lägst risk har Simplicity Sverige som förvaltas av Ulf Ingemarson sedan december 2015. Fonden investerar i runt 90 bolag och har en hög omsättningshastighet, vilket innebär att många av innehaven köps och säljs frekvent.

Ulf Ingemarson

Många innehav och relativt liten vikt för de tio största innehaven verkar vara ett bra recept för att hålla en relativt låg risk i fonden. De tio största innehaven väger tillsammans 29 procent och inget innehav väger mer än 3,5 procent.

Fonden har en större andel små- och medelstora bolag än kategorisnittet av liknande fonder, men är trots det klassificerad som en Sverigefond och inte en småbolagsfond.

För närvarande är den största sektorn industribolag med knappt 28 procent, vilket är en klar undervikt jämfört med kategorisnittet av Sverigefonder och index. Fastighetssektorn på 20 procent är näst störst och här har fonden en betydande övervikt.

Simplicity Sverige har en standardavvikelse på 15,7 procent och har avkastat knappt 69 procent de senaste tre åren. Riskjusterat ger det en sharpekvot på 1,21, och fyra stjärnor av Morningstar.

Fondens avkastning under perioden motsvarar knappt avkastningen för en indexfond som följer det smala OMXS30 indexet som omfattar de 30 största och mest likvida aktierna på Stockholmsbörsen. Avkastningen för en bred Sverigeindexfond är runt 100 procent för de tre senaste åren. Men avkastningen för Simplicity Sverige har levererats till lägre risk.

Cliens Sverige A har dryga procentenheten högre standardavvikelse och landar på 16,8 procent. Fonden förvaltas av Roger Hedberg sedan september 2018. Det är en mer koncentrerad fond än Simplicity Sverige och omfattar runt 40 bolag. Fonden har en större andel småbolag än både kategorisnittet av Sverigefonder och index.

Roger Hedberg

Koncentrationsrisken är högre och de tio största bolagen i fonden väger hela 57 procent. Investor är största bolag med en vikt på 9 procent av fondens värde, följt av Astrazenca.

Industrisektorn är den största sektorn med en tredjedel av fondens värde. Trots den stora vikten är det en undervikt mot kategorisnittet av liknande fonder och index. Tekniksektorn är näst störst med en vikt på 21 procent, vilket är betydande övervikt mot både index och kategorisnittet.

Cliens Sverige A har trots näst lägst risk med en standardavvikelse på 16,8 procent lyckats leverera en avkastning på hela 123 procent. Det ger den näst högsta riskjusterade Sharpekvoten på listan och fonden har fem stjärnor av Morningstar för den starka prestationen.

PriorNilsson Sverige Aktiv har listans tredje lägsta risk med en standardavvikelse på 16,9 procent. Avkastningen för de tre senaste åren är drygt 70 procent vilket är i nivå med indexfond som följer OMSX30 index. Men det är en sämre avkastning än en bred indexfond som avkastat 100 procent på tre år till en risk som är 17,9 procent.

Fonden har tre stjärnor av Morningstar och en riskjusterad sharpekvot som är lägre än en bred svensk indexfond.

På listans fjärdeplats landar Aktie-Ansvar Sverige A, en aktivt förvaltad fond som har en risk på samma nivå som PriorNilsson Sverige Aktiv. Fonden har 35 innehav och de tio största väger 52 procent. Största övervikt är inom finanssektorn och hälsovårdssektorn.

Det är inte bara risknivån i fonden som är lägre än index och kategorisnittet, utan även avkastningen. Den landar på 52 procent, vilket ger en av listans lägsta riskjusterade avkastningar. Fonden har två stjärnor hos Morningstar.

Den fond på listan över de med lägst standardavvikelse de tre senaste åren men som har levererat den högsta avkastningen och inte minst den högsta riskjusterade avkastningen är Consensus Sverige Select.

Fondens standardavvikelse är 17,4 procent och avkastningen under perioden är 133 procent, vilket ger den högsta riskjusterade avkastningen på listan på 1,78.

Consensus Sverige Select har en koncentrerad portfölj på 27 bolag och klassificeras av Morningstar som en Sverigefond med fokus på små- och medelstora bolag. Totalt utgör små- och medelstora bolag två tredjedelar av fondens värde. Det är faktiskt den Sverigefond med små- och medelstora bolag i fokus som har lägst risk, men avkastningen ligger som snittet för fondkategorin Sverige små- och medelstora bolag.

De tio största innehav väger hela 62 procent. Fondens största innehav på 13 procent är Hexatronic som stigit närmare 600 procent det senaste året. Fonden har en stor övervikt i hälsovårdssektorn och tekniksektorn som tillsammans utgör 65 procent av fondens värde. Fonden har fyra stjärnor av Morningstar.

Den indexfond som placerar sig med lägsta standardavvikelse är Danske Invest Sverige Beta. Fonden följer varken det smala OMXS30 index med bara 30 bolag eller OMX Stockholms all share index som väger samman alla aktier noterade på Stockholmsbörsen - över 300.

Den indexnära fonden följer OMX Stockholms Benchmarkindex som omfattar runt 100 bolag och har en standardavvikelse på 17,3 samt en avkastning på drygt 90 procent.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -