På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Lägg hörapparataktien på bevakning

Aktieanalys Italienska Amplifon är världens ledande återförsäljare av hörapparater. Efterfrågan ökar strukturellt i takt med att vi blir allt äldre, har mer pengar och hör sämre.

Amplifon har idag 11 procent av världsmarknaden för hörapparater. Bolaget finns i 26 länder och har 17 500 anställda.

Amplifon grundades i Milano 1950 av den brittiske före detta elitsoldaten och krigshjälten från andra världskriget Algernon Charles Holland.

Algernon Charles Holland

Under andra världskriget var han en del av gruppen Special Operations Executive vars uppgift bland annat var att genomföra operationer långt bakom fiendens linjer.

Senare under kriget var han en del av Canadian First Special Service Force som också gick under namnet The Devil’s Brigade eller djävulsbrigaden. Det finns en Hollywoodfilm med samma namn om gruppen.

För sina insatser i Grekland 1943 dekorerades Charles Holland med brittiska imperieorden, i slutet av kriget tilldelades han the Military Cross för tapperhet och 1948 fick han den militära utmärkelsen bronsstjärnan av USA:s regering.

Efter kriget gick det upp för Charles Holland att många av hans forna vapenbröder led av hörselproblem. Det ville han göra något åt och det var därför han startade Amplifon. Anledningen till att han slog sig ner i Milano var eftersom hans hustru Anna Maria kom därifrån.

Under de första årtiondena var bolaget främst inriktade på den italienska marknaden, men från och med 1990-talet började den internationella expansionen som än idag fortsätter.

Grundaren Algernon Charles Holland gick bort 2001. Familjen äger fortfarande 44 procent av bolaget. Dottern Susan Carol Holland är idag styrelseordförande.

För helåret 2021 spås Amplifon omsätta nära två miljarder euro. Det är klart över förpandemiåret 2019. År 2022 väntas omsättningen växa med knappt 12 procent och 2023 väntas omsättningen nå nära 2,4 miljarder euro.

År 2020 2021 2022 2023
Omsättning MEUR 1 556 1 966 2 197 2 391
Rörelsemarginal, % 10,8 13,7 14,8 15,5
VPA/ EUR 0,45 0,76 0,95 1,10
Utdelning/ EUR 0,22 0,22 0,28 0,32
         
Källa: Marketscreener        


Utöver
den organiska tillväxten ska bolaget framöver växa genom ökad expansion i USA samt genom strategiska uppköp.

Lejonparten av omsättningen 87 procent generas av hörapparatsförsäljning. Amplifon säljer även hörapparater under eget varumärke.

Resterande del består huvudsakligen av diverse servicetjänster. Totalt finns Amplifons produkter i drygt 11 000 försäljningsställen.

Geografiskt genereras drygt 70 procent av omsättningen i Europa, Mellanöstern och Afrika. Nordamerika står för 16 procent och Asien för 11 procent.

Aktien bevakas av 13 analytiker. Två av dessa sätter köp på aktien. Tio är neutrala och en sätter undervikt på aktien.

Den genomsnittliga riktkursen ligger på 42 euro per aktie. Det är något under priset aktien handlas för idag.

Hittills i år har aktien stigit med knappt 30 procent och sett över de tre senaste åren är aktien upp 200 procent.

Amplifon värderas till knappt 10 miljarder euro.

Värderingsmässigt är Amplifon inte billigt hur man än räknar. P/e-talet för 2022 ligger på 46 och 40 för år 2023. Ev/Ebitda ligger på 20 för nästa år och 18 för 2023.

Det är högt även om tillväxten är skaplig. Samtidigt värderas medicinteknikaktier i attraktiva strukturella tillväxtsektorer ofta högt.

kort sikt är den nya covidvarianten omikron ett problem framför allt om den leder till nedstängningar. Bolaget har dock inte uppgett att de har problem med vare sig logistik eller exceptionella kostnadsökningar som drabbat många andra sektorer.

Amplifon är en aktie man med fördel kan handla vid börsnedgångar och sedan hålla i. I dagsläget är värderingen trots goda framtidsutsikter för hög, men lägg aktien på bevakningslistan och ta in den om börskorrigeringen fortsätter. Bolaget ligger helt rätt i tiden demografiskt.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Amplifon SpA Neutral 43,71 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -