Investmentbolagsfonden blev bredare

Fondkommentar Spiltan Aktiefond Investmentbolag förvaltar nu över 35 miljarder kronor. Fonden har blivit bredare med åren, och plockat in bolag som Indutrade och Essity. Förvaltaren Erik Brändström förklarar hur stragetin ser ut.

”Investmentbolag var verkligen inte i ropet för tio år sedan, fonden var en lite udda fågel vid fondstart en passivt förvaltad fond med fokus på en koncentrerad portfölj av svenska investmentbolag”, säger Erik Brändström, en av fondens två förvaltare.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag såg dagens ljus för tio år sedan med bara ett tiotal miljoner kronor i förvaltat kapital, idag styr fondens förvaltare över 35 miljarder kronor. Avkastningen skäms inte för sig, den landar norr om 600 procent sedan fondstart, vilket med råge klår Stockholmsbörsens återinvesterade aktieindex som under samma period stigit med 375 procent. Placera har träffat Erik Brändström som varit med och startat fonden för att höra om fondens utveckling under de tio åren fonden varit i gång.

Erik Brändström

Vad är Spiltan Aktiefond Investmentbolag för fond?

”Det är en passivt förvaltad specialfond som placerar i en koncentrerad portfölj av svenska investmentbolag, bolag med investmentbolagskaraktär och konglomerat. Idag äger fonden 20 bolag, men då bolagen vi investerar i har många innehav med både noterade och onoterade bolag, får fonden en inbyggd spridning på betydligt fler bolag och branscher där ägarbolagen kan utövar aktivt ägarskap. Det är en specialfond som gör det möjligt att äga stora andelar i de största innehaven. Du hittar ingen annan fond som äger 28 procent i Investor och 15 procent i Industrivärden. Vi ser fonden som ett alternativ till att investera i en traditionell svensk indexfond.”

Har ni gjort några större förändringar i mandatet under åren som gått?

”Grundläget i fonden är precis som vid fondstart att vi har fyra tongivande investmentsbolagsinnehav; Investor, Industrivärden, Kinnevik och Lundberg. Tidigare vägde de fyra bolagen tillsammans runt 75 procent av fondens värde, men idag har andelen krympt till runt 60 procent. Minskningen i storlek för de fyra investmentbolagen är en konsekvens av fonden har blivit betydligt större, och vi har framtidssäkrat fonden under årets gång med att succesivt bredda den och minska risken genom att få in flera branscher."

”Det började när investmentbolaget Melker Schörling avnoterades i slutet på 2017, då försvann 4 procent av fondens innehav. Då började vi tänka mer i konglomeratstrukturer för att bredda fonden. Vi tog då kapitalet från Melker Schörling och delade upp det i två högar och investerade i Indutrade och Lifco - ett industrikonglomerat och ett hälsovårdskonglomerat, båda med tydliga förvärvsambitioner. Det var första gången vi tog ett nytt steg utifrån grundtanken."

"Nästa stora förändring skedde när Kinnevik delade ut Zalando och Kinneviks vikt i fonden gick från 12 procent till 8 procent. Vi valde då sälja alla inlösenrätter i Zalando. I stället breddade vi exponeringen i fonden ytterligare till bland annat Hexagon,  ett världsledande teknikkonglomerat som tidigare var det absolut största innehavet i Melker Schörling. Vi har även adderat AstraZeneca som vi ser som ett stort läkemedelskonglomerat som gör fonden mindre industritung, och investerat i EQT som är ett investeringsbolag med en bred exponering mot främst onoterade bolag. Genom de nya investeringarna har vi minskat risken genom att göra den mindre industricyklisk. Genom våra breddningar garanterar vi en bra likviditet i fonden och framtidssäkrar den.”

En mer aktuell fråga är hur kommer ni att hantera ICA som varit drygt 4 procent av fondens innehav?

”Vi har valt att sälja alla ICA-aktier och investera dem i några nya innehav som ger en liknande riskspridning. Vi valde investera kapitalet i Essity och en liten del i SCA. Båda bolagen ägde vi indirekt via Industrivärden. Essity ger fonden bra branschmässig riskspridning, det är en viktig del då vi nu har så många ägare i fonden.”

Har ni breddat fonden med några andra nya innehav i år?

”Vi har köpt in en mindre post i Storskogen på runt en procent. Där agerade vi som ankarinvesterare vid börsintroduktionen. Storskogen är ett bolag som förvärvar och driver små och medelstora bolag främst i Norden med en karismatisk och duktig grundare i Daniel Kaplan. Storskogen har möjlighet och ambitionen att växa även utanför Norden.”

Hur hanterar ni att flera investmentbolag handlas med premium?

”Vi köper inte mer aktier i bolagen när de handlas med premium. Vi har inte köpt en Latour-aktie på länge. Detsamma gäller för investmentbolaget Creades som vi inte handlat i sedan våren 2017. Men de två bolagen har skött sig själva i fonden, då vi har ett antal målvikter som bolagen ska uppfylla. De har lyckats hålla sina målvikter i fonden då både Creades och Latour avkastat bra trots att vi inte ökat i dem. Fonden fungerar lite kontracykliskt när innehaven stiger mycket så säljer vi ut för att behålla målvikterna.”

Hur hanterar ni kassan i fonden?

”Vi vill inte hålla kassa i pengar som kostar pengar, utan vi har valt att ha större delen i den börshandlade fonden XACT OMXS30 som har en bra likviditet. Även innehaven i AstraZeneca och Hexagon fungerar till viss del som kassa.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -