På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Powells viktigaste räntebesked

Makrokommentar Det är uppladdning inför onsdagskvällens penningpolitiska besked från Federal Reserve. På marknaden har man tryckt upp risken för tuffa besked men det öppnar också upp för att det kan bli en del positiva överraskningar.

Onsdag kväll klockan 20.00 levererar den amerikanska centralbanken sitt nya räntebesked. Och även om det förstås börjar bli lite tjatigt så hävdar vi även denna gång att det här är det kanske viktigaste penningpolitiska besked som Fed-chefen Jerome Powell levererat.

På marknaden väntar man sig att Federal Reserve ska öka takten i nedtrappningen av obligationsköpen, från tidigare 15 miljarder dollar i månaden till ungefär det dubbla. Det skulle i så fall innebära att obligationsköpen, som legat på 120 miljarder i månaden, skulle kunna avslutas i slutet av mars.   

En snabbare avslutning av obligationsköpen skulle dessutom innebära att en räntehöjning skulle kunna komma någon gång redan i vår. På räntemarknaden är det numera prissatt ungefär tre räntehöjningar under 2022. Vilket bland annat syns i de Fed fund futures-kontrakt som löper till december 2022.

I själva analytikerkåren är man mer tveksam kring hur många räntehöjningar som Federal Reserve kommer att orka leverera under 2002 och tror i allmänhet på en någon mer försiktig takt i räntehöjningarna.

Vid det senaste penningpolitiska mötet där medlemmarna i den räntesättande kommittén (FOMC) publicerade sina ränteprognoser låg medianprognosen på 1 höjning under 2022. De prognoserna gjordes dock i september och mycket har hänt sedan dess. Så en uppjustering av ränteprognoserna är sannolikt att vänta.

Grundförutsättningarna inför Fed-beskedet är annars ganska utmanande för banken.

Inflationen ligger, enligt alla mått som är tillgängliga, skyhögt över någon sorts smärtgräns för banken. Kärninflationen, där effekten av energi- och livsmedelspriser räknas av, låg i november på 5,0 procent medan det bredare inflationsmåttet, KPI, låg på 6,9 procent. Det senare är det som möter de amerikanska hushållen och det är förstås ett trovärdighetsproblem för banken att inflationen skenat iväg. Fed-chefen Jerome Powell måste på ett någorlunda trovärdigt sätt kunna visa att inflationen kommer att falla tillbaka kraftigt under 2022. Både för marknadsaktörerna och för de amerikanska hushållen. Håll särskild koll på de inflationsprognoser som FOMC-ledamöterna levererar.

Federal Reserve ska förutom inflation även ta hänsyn till utvecklingen på arbetsmarknaden. Den amerikanska arbetslösheten har nu sjunkit ner till 4,2 procent. En nivå där det historiskt sett har varit dags att leverera räntehöjningar. Ett stort problem den här gången är att de som hittills valt att stå utanför arbetsmarknaden inte återvänt i de stora skaror som Powell och Fed hade räknat med. Arbetskraftsutbudet står och stampar så arbetskraftsbristen i USA är redan i dagsläget akut. En rimlig förklaring till att arbetskraftsutbudet kommer att öka framöver, och hålla tillbaka löneökningarna, vore det också klädsamt om Powell kunde leverera.

Hur marknaden reagerar på kvällens Fed-besked är förstås svårt att sia om. Att det någon gång skulle komma räntehöjningar borde inte förvåna någon. Dessutom har marknadsaktörerna tryckt upp risken för beska besked rejält. Så det finns även utrymme för positiva reaktioner om Powell och Fed visar sig vara något mjukare än väntat.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -