På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index öppnade veckan med en svag nedgång på 0.44 procent och stängde därmed på 993 punkter. Trendbilden är positiv på medellång sikt men kursen har återigen brutit ned genom stödet vid 1000 punkter som därmed har ombildats till ett motstånd. 975 punkter är stöd närmast under på kort sikt och annars runt 915 punkter på medellång sikt.

Investtechs korta Hausseindex står i 36 och det långa index i 46 punkter. Indexet går mellan 0 och 100, och är en optimismindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och sälj transaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 643 köp och 164 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 80 procent, vilket ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 75 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

Rekommendation: Stockholmsbörsen är tekniskt svagt köp på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd- och motståndsnivåer gör dock att rekommendationen snabbt kan ändras. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Ur ett tekniskt perspektiv ser hemmafixarkedjan Clas Ohlson som presenterade sin delårsrapport i förra veckan intressant ut. Investerare såväl som insiders köpt in sig i bolaget till högre och högre kurser.

Investtechs automatiska algoritmer har identifierat flera starka köpsignaler där kursen bland annat har brutit upp ur en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det signalerar en starkare stigningstakt och ger goda statistiska utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och vid reaktioner tillbaka återfinns stöd vid cirka 94.00 kronor. Kursen återfinns därmed en bra bit ovanför närmaste stödnivå, vilket också är en starkt köpsignal enligt Investtechs forskningsresultat på stöd och motstånd. En positiv volymbalans bekräftar den positiva trendbilden och ett starkt positivt momentum med ett RSI-värde över 70 indikerar ytterligare uppgång.

Clas Ohlson B är positiv på Investtechs insideranalys med flera köp bland insiders det senaste året. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

IT-bolaget FormPipe Software ser tekniskt bra ut då kursen är på all-time-high nivå. Kursen utvecklas i en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är ett resultat av att investerare har köpt in sig i bolaget till högre och högre kurser. Stigande trender är en teknisk köpsignal enligt Investtechs forskningsresultat på trender som ger statistiskt goda utsikter för vidare uppgång.

Kursen saknar nya motstånd då den även har brutit upp genom sista motståndet vid cirka 39.20 kronor som därmed har ombildats till en ny stödnivå. En positiv volymbalans bekräftar den positiva trendbilden och ett RSI-värde över 70 indikerar ökande optimism och ett starkt positivt momentum.

Formpipe Software är maximalt positiv på Investtechs insideranalys. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Kursen till speloperatören Kindred Group som har ett flertal bettingbolag i koncernen återfinns i en fallande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Fallande trender signalerar ökande pessimism och att det finns ett överskott av säljare och indikerar ytterligare nedgång enligt Investtechs trendforskning.

Kursen återfinns mellan stöd- och motståndsnivån runt 68.00 kronor och 132 kronor.

Kindred Group är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys och av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler på marknaden. Företaget erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för alla aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar företagets datorer trendkanaler, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer i kursdiagrammen för alla aktier på Stockholmsbörsen, och dessa ritas in i gursdiagrammen. Investtech har forskat på vad som har skett efter signaler från dessa tekniska indikatorer och har omfattande statistik för signaler från exempelvis trender och volymutveckling.

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Diagrammet visar en relativ utveckling i förhållande till jämförelseindex under samma period. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -